Noul minister, o pacaleala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 10:58
4322 citiri
Noul minister, o pacaleala (Opinii)

Povestea Ministerului pentru Absorbtia Fondurilor UE pare a confirma din nou regula potrivit careia niciun model extern importat in Romania nu scapa neadaptat pana cand isi pierde intreaga valoare si ajunge, in cel mai bun caz, inutil.

In timp ce toata suflarea se chinuia sa confirme cine va fi noul ministru, un fel de secret al lui Polichinelle, intrebarea esentiala a ramas in umbra - ce va face noul ministru? Ei bine, acum am aflat, chiar de la titularul viitorului portofoliu. Nu va face mai nimic. Sau nimic cu adevarat important.

"Rolul principal al acestui minister si al ministrului responsabil ar trebui sa fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operationale care exista la diferite ministere, pentru ca asta ar insemna reinceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontala, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se intalneste pentru toate programele operationale", spune Leonard Orban.

Ce inseamna coordonare? Inseamna un cuvant frumos care sa convinga, a se citi sa pacaleasca, Bruxelles-ul ca ne-am pus pe treaba si ca regulile vor fi respectate. Am luat asadar un demnitar, fost comisar european, cu imagine buna si credibilitate mare, atat in tara cat si in Europa, si ne-am facut ca ii dam pe mana un domeniu nu numai codas, dar descoperit cu mari nereguli, daca nu fraude, de catre oficialii europeni. Atat de mari incat nici macar nu am mai trimis facturi spre decontare la Bruxelles ca sa nu amplificam dezastrul.

L-am asezat asadar la masa, i-am pus farfurie si pahar, dar ele sunt si vor ramane goale caci tot continutul lor ramane tot in farfuriile si paharele celor de pana acum, adica la aceiasi ministri care n-au fost in stare sa acceseze, iar ce au accesat s-a lasat cu scandal. S-ar fi asteptat cineva ca ei sa accepte sa-si goleasca farfuriile proprii, de unde mananca atat de bine si ei si clientela lor, pentru a o umple pe aceea a unui independent care sa nu se manjeasca pana la urechi cu unsoare? Evident ca nu, asa ca s-a gasit rapid o pacaleala ce explica pe deplin relaxarea cu care a fost primita aparitia noului minister.

De fapt, mi-e foarte greu sa-mi imaginez cum va functiona coordonarea aceasta. Adica va veni doamna Udrea sa-i dea socoteala/sa-i ceara parerea/sa-l informeze pe Leonard Orban in privinta programelor operationale din ograda sa? Sau domnii Igas si Borbely vor veni la ministrul Orban cu contractele la control? Adica greii greilor din coalitie vor veni sa-l bage in seama pe domnul Orban care sa le zica ce si cum sa faca. Precis, uite-acum!

Modelul ministerului fondurilor europene exista si functioneaza perfect in Polonia, tara care a accesat absolut toti banii europeni. Dar acolo titularul acestui portofoliu este singurul care decide asupra proiectelor cu finantare europeana, regionale sau centrale. Asa ceva in Romania nu poate insa exista, caci proiectele europene sunt o vaca numai buna de muls.

Am vazut si cum: se fac contractele pentru clientela, ministerul da avansul de la buget, da pana la urma toti banii, dar decontul nu mai soseste niciodata din cauza neregulilor si a fraudelor. Evident ca nimeni nu mai da apoi niciun ba inapoi, iar sumele platite de la buget ajung, culmea ironiei, sa fie raportate ca sume accesate din fondurile europene. Si nu cred ca Leonard Orban, cu toata seriozitatea si profesionalismul sau, are vreo sansa sa impiedice acest lant al coruptiei. Apare insa un tap ispasitor apolitic numai bun de folosit atunci cand se va trage linia si vom constata ca pentru viitorul exercitiu fianaciar al UE vom primi cu mult mai putini ban, adica pe masura a ceea ce am utilizat in acest exercitiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Leonard Orban ministru, #Orban minister afaceri europene , #ministru Afaceri Europene