Ziare.com

Oficial al Curtii de Audit: Experienta in domeniu a unui candidat nu e cerinta obligatorie

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:40

   

Oficial al Curtii de Audit: Experienta in domeniu a unui candidat nu e cerinta obligatorie
Purtatorul de cuvant al Curtii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat ca experienta ca auditor a unui candidat nu este o cerinta obligatorie, iar acest lucru nu este stipulat nici in Tratatul UE.

Articolul 286 din Tratat "nu cere in mod expres ca un candidat sa aiba experienta ca auditor, ci spune ca ar trebui", a precizat Aidas Palubinskas. "Nefiind o cerinta 100%, statele membre pot propune un candidat cu experienta profesionala remarcabila", a mai precizat purtatorul de cuvant al Curtii de Conturi.

Curtea Europeana de Conturi nu are niciun rol in numirea unui membru, propunerile fiind facute de statele membre ale UE, iar decizia apartine Consiliului European, a mai spus Palubinskas.

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a primit miercuri de la Comisia de Control Bugetar un aviz negativ pentru postul de membru al Curtii Europene de Conturi, desi raportorul recomandase un aviz favorabil dupa incheierea audierilor.

Scorul a fost strans, 14 europarlamentari votand impotriva si 12 pentru. Avizul Comisiei este consultativ, la fel si cel al plenului Parlamentului.

Consiliul European poate accepta numirea sa chiar si in cazul unui vot nefavorabil in PE.

Inainte de audieri, Leonard Orban a raspuns afirmativ la intrebarea daca si-ar retrage candidatura in cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curtii.

Mai multi europarlamentari PDL, precum Cristian Preda sau Traian Ungureanu, au criticat decizia de a-l nominaliza pe Leonard Orban, sustinand ca, potrivit Tratatului, nu are experienta necesara.

Acestia sustin ca Guvernul a incalcat Tratatul prin aceasta propunere, deoarece articolul 286 din Tratat prevede ca membrii Curtii sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern.

Sursa: rNews

Articol citit de 1125 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Firesc.

Este firesc să critice cei doi, Cristian Preda si Traian (Băsescu) (Mihai Răzvan) Ungureanu. Trebuia nominalizată Monica Macovei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor