Orban: Corectiile pe programele presuspendate se vor aplica pana in 2015

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 23:20
1691 citiri
Orban: Corectiile pe programele presuspendate se vor aplica pana in 2015

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat luni ca, pe cele 4 programe presuspendate, corectiile aplicate de Comisia Europeana nu se vor aplica doar la sumele transmise deja CE, intrucat la multe contracte nivelul de implementare e limitat, astfel ca aceste corectii se vor intinde pana in 2015.

De asemenea, corectiile pot fi utilizate pe alte axe sau programe, a mai spus Orban.

Conform evaluarilor preliminarii, pe POSDRU corectia este de aproximativ 180 de milioane de euro, iar pentru cele 4 de la DG Regio (POS CCE, Transport, POR, Mediu - program care a scapat de presuspendare), de 600 de milioane de euro.

"Numai parte din aceste corectii se refera la sumele care au fost transmise CE si ele au fost acceptate de Comisia Europeana, iar banii au fost virati bugetului UE. Sunt foarte multe contracte care se vor derula in anii urmatori, pana la incheierea perioadei actuale de programare", a declarat Leonard Orban.

Cum nivelul de implementare este "relativ limitat, mare parte din corectiile financiare vor trebui sa se aplice in 2013, 2014, 2015", a mai spus Orban.

Din suma atrasa pana acum din fondurile structurale si de coeziune, aproximativ 1.800 de milioane, corectiile se ridica la 350-400 de milioane de euro.

Din cele cinci programe, in total cele mai mari corectii vor fi aplicate pe Transport - peste 350 de milioane de euro.

Comisia Europeana a anuntat joi ca a trimis scrisorile de presuspendare pentru trei programe, POS CCE, Transport si POR.

Decizia Comisiei Europene se bazeaza pe rezultatele misiunilor de audit efectuate in iunie si iulie 2012 pentru aceste trei programe operationale gestionate de Directia Generala de Politica Regionala si Urbana (DG REGIO) a Comisiei Europene.

Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune (DG EMPL), se afla in stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeana a propus o corectie financiara de 25 %.

Corectiile nu se pierd, pot fi utilizate pe alte programe, precum reabilitarea termica

Corectiile aplicate de CE pe 5 programe nu inseamna pierderea acestor sume, ele putand fi folosite pe alte axe sau programe, precum cel de reabilitare termica a cladirilor, a declarat luni Leonard Orban.

"Aceste sume odata acceptate de partea romana nu se pierd. Aceste sume va trebui sa le utilizam fie pentru alte axe, fie pentru alte proiecte. Sigur, va trebui reluat procesul de contractare, sumele sunt disponibile pentru alte zone pe care deja le-am identificat", a declarat ministrul MAEur.

In schimb, exista o problema privind dezangajarile.

"Singura problema care se pune este cea a dezangajarilor, pentru ca recunoasterea corectiilor inseamna ca sumele pentru dezangajare, adica pierderile automate care intervin la sfarsitul lui 2012, vor creste cu sumele respective. Pentru a evita pierderea automata de fonduri, va trebui ca cererile de rambursare transmise CE sa fie mai mari cu sumele respective fata de ce avem in momentul de fata riscul de dezangajare", de aproximativ un miliard de euro pe 2012, a explicat Orban.

Pe de alta parte, urmare a solicitarii CE, "noi nu am mai transmis cereri de rambursate pentru 5 programe operationale, cele mai mari, incepand cu 1 iulie 2012. Ceea ce vom transmite in momentul in care se vor relua platile va insuma inclusiv aceasta perioada in care nu am putut transmite cererile de rambursare. Conform evaluarilor, am avea cereri de rambursare insumand cel putin un miliard de euro", a mai spus ministrul afacerilor europene.

Pe POS CCE si POS DRU vor fi verificate toate proiectele

Toate proiectele de pe POS DRU vor fi verificate, la fel si cele de pe POS CCE, pe anumite axe prioritare, a mai precizat Orban.

"In ceea ce priveste, POS CCE ni se cere, pe anumite axe prioritare, o reverificare 100% a proiectelor care au fost desfasurate pana in momentul de fata", a precizat Orban.

Si pe POS DRU vor fi verificate toate programele, inclusiv cele in curs de finalizare, iar corectiile vor fi individuale.

"In scurt timp va fi incheiat un contract de asistenta tehnica cu o companie care va verifica fiecare dintre proiectele finalizate sau in curs de finalizare. Se vor aplica corectii individuale si la final vom face un calcul. In masura in care suma corectiilor va fi sub suma de 180 de milioane de euro vom fi in situatia in care sa propunem un act normativ, iar diferenta (...) sa fie suportata cel mai probabil din bugetul de stat", a spus Orban.

Totodata, ministrul a subliniat ca Bucurestiul trebuie sa accepte cat mai rapid in mod oficial corectiile.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Orban corectii programe presuspendate, #Victor Orban programe bani UE, #suspendare bani UE, #Orban verificare proiecte bani UE , #ministru Afaceri Europene