Orban: Romania, multumita de tratatul bugetar - vezi ce dilema avem

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:41
2194 citiri
Orban: Romania, multumita de tratatul bugetar - vezi ce dilema avem

Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat ca Romania trebuie sa fie multumita de ce a obtinut la negocierile pentru proiectul de tratat interguvernamental de responsabilitate bugetara, cunoscut si sub numele de pactul fiscal, decis de 25 din statele UE.

Orban s-a aratat de parere ca toate fortele politice din Romania il vor accepta, doar ca divergentele vor fi legate doar de momentul in care acesta sa intre in vigoare - inainte sau dupa aderarea noastra la zona euro.

"Un lucru e foarte important - in momentul de fata, textul tratatului a fost finalizat. El ar urma sa fie semnat in 1 martie, cu prilejul reuniunii Consiliului European. Ulterior, va fi supus ratificarii si in cursul acestui proces va trebui sa se ia inclusiv decizia privind asocierea Romaniei imediata sau doar de la momentul aderarii la zona euro a prevederilor Titlului 3 si Titlului 4 din tratatul interguvernamental. Exista posibilitatea prevazuta in tratat ca prevederile Titlului 3, cele legate de deficitul bugetar, si Titlului 4, cele legate de coordonarea politicilor economice ale statelor participante la tratat, sa fie aplicate fie imediat, fie ulterior, cel mai tarziu la momentul aderarii la zona euro", a declarat Leonard Orban pentru Ziare.com.

"In mod cert, aceste chestiuni vor fi discutate in detaliu si urmeaza sa se ia o decizie pe aceasta chestiune. Sentimentul meu e ca in niciun caz problema semnarii tratatului nu va fi pusa si nu cred ca vor exista semne de intrebare din acest punct de vedere, ci chestiunea care va fi discutata in detaliu e momentul acestor prevederi", a adaugat ministrul.

Romania e multumita. In mare parte

Intrebat daca Guvernul Romaniei e multumit de ce a obtinut, Orban a raspuns: "in mare parte, da. Chestiunile esentiale pentru care am negociat sunt, in mare parte, atinse. Sigur ca nu s-a atins obiectivul ca sa participam la toate reuniunile zonei euro, dar la marea majoritate a acestor reuniuni, statele din afara zonei euro vor participa. Putem spune ca principalul obiectiv, cel al asigurarii integritatii acestei initiative si a participarii statelor din afara zonei euro la procesul de luare a deciziilor, obiectivul e atins. A fost o solutie de compromis si ne putem declara multumiti cu modul in care arata proiectul de tratat".

Ministrul Afacerilor Europene admite ca au fost si multi sceptici in privinta tratatului bugetar si ca, intr-adevar, urmatorii pasi care ii vor urma acestuia vor trebui sa se refere mai mult la cresterea economica.

"Sunt rezerve, sunt destui care spun ca nu era necesar, ca prevederile care exista in momentul de fata ar putea sa fie introduse prin legislatie secundara. Alt punct de vedere e ca prevederile sunt necesare, dar nu sunt suficiente, ca e nevoie si de masuri care sa stimuleze cresterea. Sunt opinii si contra acestui tratat. Pana la urma, opinia care prevaleaza e ca e un pas necesar, care va trebui sa fie urmat de alte masuri, in special orientate spre zona de crestere".

Mai multa responsabilitate bugetara

Tratatul integuvernamental pentru responsabilitate bugetara are o serie de prevederi care limiteaza cheltuielile statelor care ameninta echilibrele macroeconomice.

Cele mai importante dintre acestea sunt limitarea deficitului bugetar la 3%, a celui structural la 0,5% si a datoriilor la 60% din PIB.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Leonard Orban tratatul bugetar, #Romania tratatul fiscal , #ministru Afaceri Europene