Orban: Sa intram in Schengen inainte de schimbarea regulilor

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 13:48
1731 citiri
Orban: Sa intram in Schengen inainte de schimbarea regulilor

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca obiectivul Romaniei e sa intre in Spatiul Schengen inainte de schimbarea regulilor UE pentru acesta.

"Ce e foarte important pentru noi si mesajul pe care l-am transmis e ca noi dorim ca aderarea noastra si a Bulgariei la Spatiul Schengen sa aiba loc inainte de adoptarea si implementarea regulilor de guvernanta Schenghen.

E clar ca aceste reguli vor duce la noi criterii de aderare, mai severe. Noi spunem foarte clar - procesul de aderare trebuie sa se desfasoare pe actualele criterii", a spus Orban pentru Ziare.com.

Seful Departamentului Schengen din Guvernul Romaniei, Marian Tutilescu, a dezvaluit ca deja au inceput discutiile in grupurile de lucru din UE pentru un nou pact de guvernanta pentru Schengen, pe care l-a adus in discutie presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Tutilescu: Schengen isi schimba regulile. Statele ar putea fi data afara, temporar

"Se lucreaza acum la un nou mecanism de guvernanta a Spatiului Schengen, asa cum s-a lucrat pe zona euro, cu alte reguli. Se inaspresc regulile, inclusiv cu posibilitatea obligarii unui stat membru Schengen care se confrunta cu dificultati in asigurarea securizarii frontierelor sa-si introduca controale la frontierele interne", a afirmat Tutilescu pentru Ziare.com.

"Putem s-o numim suspendare temporara din Schengen. Asta e filosofia Schengen, ridicarea controalelor la frontierele interne. Prin noul mecanism, un stat poate fi obligat de celelalte state, respectiv de Comisie, sa-si reintroduca controalele la frontiere, pe o perioada determinata, pana isi rezolva acele probleme", a completat seful Departamentului Schengen.

Inainte sa intre Romania - vezi de ce

Marian Tutilescu a dezvaluit faptul ca aceasta modificare va trebui sa se faca pana se incheie intrarea completa a Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, din cauza faptului ca, altfel, vom crea un culoar cu tara-problema a Spatiului Schengen, Grecia, care are dificultati nu doar cu criza, ci si cu migrantii.

"Chestiunea asta are relevanta si pentru noi, se va aplica tuturor statelor membre. Se va finaliza adoptarea acestui pachet de masuri pana la finalizarea aderarii noastre si a Bulgariei la Schengen.

In momentul de fata, Spatiul Schengen se confrunta cu o mare problema in Grecia. Acolo exista un mare numar de migranti, care sunt veniti fie prin frontiera cu Turcia, fie prin insule. Numarul asta foarte mare, pe care grecii il gestioneaza cu dificultate si care pot sa creeze probleme - daca urca pe un feribot, ei pot sa circule nestingeriti in Spatiul Schengen.

Din cauza asta, in momentul in care se va deschide frontiera Greciei cu Bulgaria si a noastra cu Bulgaria, se creeaza o cale libera pentru acei migranti, de aceea se doreste adoptarea acestui mecanism ca sa inaspreasca mai mult conditiile si sa poata sa oblige un stat sa introduca din nou controale la frontiera", a mai declarat Tutilescu pentru Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Orban Romania intrare Schengen, #Orban schimbare reguli Schengen , #ministru Afaceri Europene