Orban: UE risca sa nu mai aiba bani sa functioneze, din cauza crizei

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 19:16
1069 citiri
Orban: UE risca sa nu mai aiba bani sa functioneze, din cauza crizei
Foto: Arhiva

Romania va negocia conditii mai avantajoase in cadrul bugetar al Uniunii Europene 2014-2020, dar va prevala ajungerea la un acord, pentru ca exista riscul ca UE sa ramana fara fonduri pentru a functiona din 2014, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Avem un mandat, ne vom bate pentru un mandat, dar foarte important este sa ajungem la un acord. A nu ajunge la un acord va pune sub risc intreaga functionare a Uniunii Europene. Din cauza conditiilor actuale, a situatiei politice, a crizei, a unor dificultati tehnice, exista riscul ca, daca nu va exista un acord la sfarsitul anului 2012 - inceputul anului 2013 privind bugetul Uniunii Europene, s-ar putea ca incepand din 2014, Uniunea sa nu mai aiba bani, sa nu mai poata functiona", a spus Orban, intr-o conferinta de presa.

El a explicat ca MAEur are mandat sa negocieze o pozitie mai avantajoasa decat cea prezenta, in care a obtinut un avantaj de cinci miliarde de euro prin diferenta intre fondurile virate la bugetul UE si fondurile primite de la Uniune.

"Avem un mandat care ne spune ca Romania ar trebui sa se afle in acest buget pe o situatie financiara mai avantajoasa decat situatia existenta in perioada 2007-2013, adica diferenta intre fondurile primite de la bugetul Uniunii Europene si fondurile pe care noi le varsam la bugetul UE sa fie mai mare decat in actualul buget al Uniunii Europene", a aratat Orban.

In context, ministrul a avertizat ca executivul european propune suspendarea acordarii fondurilor europene catre statele membre care incalca criteriile de stabilitate, referitoare, printre altele, la un deficit bugetar maxim de 3% din PIB pe an, si o datorie publica de maximum 60%.

"Ceea ce propune Comisia Europeana in momentul de fata este ca, daca nu se respecta criterii macroeconomice prevazute in pactul de stabilitate si crestere, exista posibilitatea suspendarii acordarii fondurilor. Mai mult, exista posibilitatea taierii partiale sau chiar totale a acestor fonduri. Deci riscurile sunt enorme in masura in care aceasta propunere va fi agreata intr-o formula apropiata de ceea ce a propus CE", a atentionat Leonard Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Leonard Orban UE criza, #Orban ministeru Afaceri Europene, #UE criza bani functionare , #ministru Afaceri Europene