Reactii la respingerea lui Leonard Orban in PE - apel PDL pentru vot negativ?

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 22:38
5622 citiri
Reactii la respingerea lui Leonard Orban in PE - apel PDL pentru vot negativ?

Respingerea candidaturii lui Leonard Orban pentru Curtea Europeana de Conturi, marti seara, in Parlamentul European, a generat un val de reactii in randul clasei politice romanesti.

Ministrul roman al Afacerilor Europene candida pentru un loc de membru al Curtii Europene de Conturi. Pentru Cristian Preda, europarlamentar PDL, votul din PE reperzinta esecul lui Orban, care a cazut "prada orgoliului" acceptand un post pentru care nu e pregatit, dar si al lui Victor Ponta, care a sperat "intr-o minune", in plen, dupa votul din comisia de buget.

"Primo: e un esec al lui L. Orban, care a cazut prada orgoliului, crezand ca, daca a fost comisar, e bun pentru orice post. La Curtea Europeana de Audit se cauta auditori. Romania are numerosi auditori cu experienta, si la Curtea de Conturi, dar si in mediul privat. Personal, cred ca ar fi bine sa fie recrutat cineva care are experienta privata de auditor. In Romania lucreaza, de ani buni, cele mai mari firme din lume in domeniu, asa ca numerosi cetateni romani au calificare serioasa in audit", scrie Cristian Preda pe blog.

"Secundo: e vorba si de un esec al lui Victor Ponta", continua Preda.

"Premierul nu a inteles ca opozitia fata de candidatura lui Orban nu a venit doar de la PPE, ci si de la conservatori si liberali (inclusiv din PNL!). In plus, el a insistat sa mentina candidatura lui L. Orban, in ciuda avizului negativ al comisiei de control bugetar. A sperat ca o minune se va produce in plen, desi ea era imposibila.

Eroarea lui V. Ponta e ca a crezut teza - servita de colegii sai de partid din PE - potrivit careia la mijloc ar fi vorba de un complot al PDL. Ponta nu poate depasi viziunea care afirma 'cine nu e cu noi e impotriva noastra'. Uneori, e bine sa asculti si ce spun adversarii. Pentru asta, e nevoie insa de un dram de maturitate", a explicat Preda.

La randul sau, europarlamentarul PNL Renate Weber spune ca votul din Parlamentul European, prin care Leonard Orban a primit aviz negativ pentru numirea la Curtea de Conturi, este un "gest de razbunare" din partea PDL si a presedinteluiTraian Basescu.

"In opinia mea, votul de astazi din Parlamentul European prin care dl Orban a fost respins, este un vot care face mai degraba un deserviciu Romaniei decat doar dnului Orban. Parerea mea este ca a fost un gest - daca pot sa-i spun asa - de razbunare din partea presedintelui (Traian Basescu - n.red) si a PDL, dar repet ca raul cred ca este facut Romaniei", a declarat aceasta.

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat ca, dupa parerea sa, unii deputati romani din PPE au votat conform deciziei formatiunii, iar altii, potrivit propriei opinii.

"Listele si deciziile de vot in gruparile politice sunt orientative, votul apartine si e o prerogativa inalienabila a fiecarui membru al PE. Cred ca votul si in cazul parlamentarilor PPE din Romania nu a fost un vot unitar. Cred ca a fost un vot nuantat, unii dintre parlamentarii proveniti din Romania au respectat lista de vot, iar alti parlamentari probabil ca au votat conform propriilor lor opinii", a spus Winkler.

"Eu cred ca la ora actuala in Romania se intampla o divizare pe criterii politice interne care este nefericita si cred ca in foarte multe chestiuni ar trebui sa gasim un numitor comun.

Ar trebui sa fim capabili sa trecem de diviziunile dintre partide, dar in special in ceea ce priveste politica europeana ar trebui sa fim capabili sa formulam o pozitie nationala.

In acest moment, Romania nu are o pozitie nationala, exista doar pozitii ale partidelor politice din Romania, ceea ce ne provoaca mari dezavantaje si mari prejudicii la nivelul european. Si nu vorbim doar de nominalizarea unui demnitar intr-o institutie europeana, vorbim de problema fondurilor europene, vorbim de problema perioadei bugetare 2014-2020, vorbim despre multe alte chestiuni economice in care ar trebui sa avem o pozitie nationala, care sa treaca mai presus de diviziunile dintre partide", a precizat europarlamentarul UDMR.

In fine, europarlamentarul PSD Catalin Ivan a declarat ca votul negativ primit de Leonard Orban pentru Curtea Europeana de Conturi e cauzat de faptul ca "niste oameni au un comportament de baietasi din fata blocului, care sparg seminte" si nu se gandesc la Romania.

Liderul delegatiei PSD din Parlamentul European a declarat ca rezultatul partial este "294 impotriva si 269 pentru", sustinand ca "vor sti exact rezultatul votului in ceva timp pentru ca mai sunt unii deputati carora nu le merg aparatele de vot, anunta dupa aceea dar acesta este in principiu rezultatul".

Social-democratul a mai spus ca "absolut in toate cazurile Guvernul nominalizeaza reprezentantul la Curtea Europeana de Conturi si este votat fara prea multe discutii", iar despre ce s-a intaplat marti in Parlamentul European, el considera ca "o formalitate a fost tranformata intr-un scandal european doar pentru ca niste oameni au un comportament de baietasi din fata blocului, care sparg seminte si isi platesc polite unii altora".

"Nu are nicio legatura cu interesul national, cu politica europeana, nici macar cu politica nationala. Traian Basescu si gasca lui: Monica Macovei, Cristian Preda si ceilalti pe care i-a trimis in Parlamentul European s-au hotarat sa ii plateasca o polita lui Leonard Orban, probabil pentru ca a acceptat sa faca parte din Guvernul Victor Ponta si asta e tot ce conteaza desi Romania s-a facut de ras in Parlamentul european, nu conteaza ca ne arata toti cu degetul, nu conteaza ca suntem de rasul tuturor, important este ca in termeni golanesti Traian Basescu si-a aratat muschii in fata lui Leonard Orban si el (Traian Basescu, n.red.) este satisfacut", a declarat Ivan.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si-a exprimat regretul, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

"Regret ca Parlamentul European a respins, prin votul de astazi, o candidatura, pe care eu, personal, o consider foarte valoroasa. Leonard Orban este o personalitate europeana de anvergura, cu multa experienta si expertiza in domeniul afacerile europene", afirma Corlatean.

"Nu inteleg cum unele interese de partid, ale PPE-ului, influentate de la nivel intern din Romania, au putut plasa in plan secund aceste considerente obiective legate de performantele confirmate ale domnului Orban si pune mai presus interese politice si jocuri de culise de moment", incheie acesta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Leonard Orban respins Parlament European, #Leonard Orban respins PE reactii , #ministru Afaceri Europene