Leonard Orban: Vom putea evita suspendarea POSDRU pana la finalul anului

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 22:31
2413 citiri
Leonard Orban: Vom putea evita suspendarea POSDRU pana la finalul anului

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca, pana la finalul lui 2012, Romania va putea evita suspendarea Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si va finaliza solutiile pentru implementare, astfel incat cererile de rambursare sa poata fi trimise catre Comisia Europeana.

"Exista sperante absolut reale ca vom putea evita pana la finalul acestui an suspendarea Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si vom finaliza in decembrie toate acele solutii necesare a fi implementate astfel incat sa putem relua transmiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana in aceeasi luna", a spus ministrul.

Declaratiile au fost facute la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

"S-a gasit o solutie pentru o anumita suma de bani in ceea ce priveste POSDRU. Este un prim pas absolut salutar, pentru ca intr-adevar situatia este foarte complicata. Din ce in ce mai multi beneficiari nu mai au bani sa-si continue proiectele, unii sunt in pragul falimentului si e un pas important", a mai spus Leonard Orban.

El a adaugat ca spera ca vor fi gasite cat mai repede solutii si pentru celelalte patru programe operationale cu deficiente, care in momentul de fata sunt intrerupte din punctul de vedere al transmiterii cererilor de rambursare catre Comisie.

"Este foarte important ca mai devreme sau mai tarziu sa vedem care vor fi deciziile Comisiei Europene privind continuarea acestor programe sau intrarea in faze de suspendare sau presuspendare", a precizat Orban.

Ministrul roman a mentionat ca negocierea corectiilor pentru celelalte programe operationale - Regional (POR), Mediu (POSM), Transporturi (POST), Competitivitate Economica (POSCCE) - va incepe cand la Bucuresti va ajunge scrisoarea in limba romana a Comisiei, moment din care vor exista doua luni pentru desfasurarea concilierii.

"Am analizat, am facut calculele necesare, avem argumentele necesare si ramane de vazut care va fi corectia finala. Este important ca in masura in care corectia va fi acceptata de autoritatile romane, banii nu vor fi pierduti din punctul de vedere al fondurilor europene, ci vor putea fi alocati pentru alte proiecte din momentul in care vor fi stabilite corectiile. Deci banii nu se pierd, dar e adevarat ca acele proiecte la care s-au aplicat corectiile vor beneficia de sume mai mici de bani", a explicat Orban.

Ministrul afacerilor europene a declarat saptamana trecuta ca respectivele corectii financiare aplicate Romaniei pentru deficientele din cinci programe operationale s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de euro, dintre care cele pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt estimate la 75 de milioane de euro. In prezent, POSDRU, gestionat de Ministerul Muncii, se afla in procedura de pre-suspendare.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Leonard Orban POSDRU, #Leonard Orban fonduri europene, #Leonard Orban Afaceri Europene, #Programul Operational Dezvoltare Resurse Umane , #stiri Leonard Orban
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Care-i diferenţa dintre evitare şi fentare, că rezultatu-i tot ăla: