Olguta cedeaza in fata presiunilor

   

Primarita a scos trei proiecte de pe ordinea de zi a sedintei consiliului local, dupa ce cateva zeci de chioscari au schitat un protest in fata sediului municipalitatii

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a dovedit ieri ca nu rezista presiunilor strazii. Ea a capitulat fara sa comenteze in fata catorva zeci de patroni care si-au facut chioscuri in zona Postei din Craiovita Noua. Tot ieri, primarita a fost nevoita sa faca fata si unor pensionari, care s-au plans ca municipalitatea nu le-a organizat manifestari suficient de fastuoase de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice.

Gica Para: "O sa murim de foame!"

Putin dupa ora 9.00, vreo 20 de persoane - toti patroni cu chioscuri in Craiovita Noua, in zona BIG Nou - Posta - s-au adunat pe trotuarul de vizavi de Primaria Craiova, langa statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Unii au venit pe jos, iar altii cu masinile, cativa afisand chiar, ostentativ, masini Mercedes si Volkswagen din gamele de lux, care indicau cat de prospere le sunt afacerile. Toti se plangeau ca Primaria Craiova nu vrea sa le mai prelungeasca contractele de inchiriere, majoritatea evitand sa raspunda daca au ocupat prin licitatie terenurile unde si-au facut aceste chioscuri.
"Pe ordinea de zi a sedintei de azi, la punctele 27, 28 si 29 urmeaza sa se discute situatia chioscurilor din Craiova. Chioscul meu e propus pentru demolare, desi am documentele depuse la primarie pentru un nou contract. Cand am mers la primarie sa iau noul contract, mi s-a spus ca ordinul doamnei primarite este sa nu se mai elibereze nici un alt contract pana ce nu se masoara toate chioscurile din Craiova. Iar eu deja sunt pe lista de demolari. Daca imi demoleaza chioscul asta, ce fac? O sa ajungem pe drumuri, sa murim de foame. Eu am 71 de ani, n-am pensie, n-am nici un alt venit. Mai mult decat atat, chioscul asta este de 20 de ani in zona", explica Gica Para.
"Suntem in situatia de a fi demolati, desi noi avem taxele la zi pe terenul pe care e amplasat chioscul. Nu ne-a explicat nimeni nimic despre asta. Mai mult, am fost verificati de Politia Locala, care a masurat si a stabilit ca ocupam exact suprafata pentru care platim chirie. Contractul meu expira pe 31 septembrie si nu vor sa-l prelungeasca", a spus si Iulica Sereanu.
"Si eu sunt in aceeasi situatie. Supararea noastra este ca domnul Solomon, cand a ajuns primar, ne-a pus sa desfiintam vechile constructii si am investit sume enorme sa facem altele noi, cum ni s-a cerut. Iar acum, cand a venit doamna primar in locul lui Solomon, se zvoneste ca trebuie sa le dam jos si pe astea, ca sa facem altele, dar sub o alta forma, prin licitatie. Eu si toata familia mea lucram in acest magazinas al nostru, din care ne castigam existenta de 16 ani. Nu stiu ce vom face daca vom fi demolati", a completat Ion Carjaliu.

Primarita si-a retras proiectele

Patronii - cei mai multi de etnie roma - au renuntat insa destul de rapid la protest, dupa ce si-a facut aparitia Romeo Tiberiade, angajat chiar de ieri in functia de consilier pe probleme ale romilor al primarului Lia Olguta Vasilescu. Tiberiade i-a convins ca primarita le va lua in seama doleantele si se pare ca asa s-a si intamplat. In sedinta consiliului local de ieri, Olguta Vasilescu a capitulat fara comentarii in fata chioscarilor, retragand de pe ordinea de zi cele trei proiecte de hotarare care vizau prelungirea contractelor de inchiriere doar pentru o parte din patronii de chioscuri. Nici un cuvintel din partea ei sau a functionarilor Primariei Craiova pentru a explica aceasta atitudine...
Iar daca protestul chioscarilor n-ar fi incetat, politia era pregatita chiar pentru o interventie in forta impotriva protestatarilor. Zeci de politisti, jandarmi si politisti locali in uniforma, dar si multi in civil, infiltrati printre patronii nemultumiti, erau pregatiti sa intervina in cazul in care protestul ar fi imbracat forme violente.

Pensionarii au cerut... excursii pe banii primariei

Aproape de sfarsitul sedintei de ieri a legislativului local, Olguta Vasilescu a avut parte de o noua confruntare, de aceasta data cu reprezentantii Asociatiei Pensionarilor Civili "Mihai Viteazul" din Craiova. Presedintele executiv al acestei asociatii, care s-a prezentat drept "Firan", s-a plans ca in mandatul primaritei nu li se mai acorda la fel de multa atentie ca pe vremea lui Solomon.
"Nu se poate ca intr-un oras ca municipiul Craiova, pentru unica zi a pensionarilor, sa se dea doar un spectacol la ora 18.00, la filarmonica. Nu va cerem sa dati o masa, dar puteati sa organizati o serie de activitati - v-am dat un program - concursuri de sah, de table, nu un asemenea spectacol, la care intra toata lumea, pentru ca nu este pentru pensionari, este pentru orasul Craiova. De asemenea, se putea face o excursie, cu autocar de la primarie sau cu autobuze de la RAT. Respectul pentru pensionari lasa de dorit in municipiul Craiova", a spus reprezentantul pensionarilor, adresandu-i-se direct primaritei, pe care a acuzat-o si de "lipsa de transparenta si de dialog cu pensionarii" si i-a reprosat ca "tot municipiul Craiova nu are un club al pensionarilor in spatiile publice".
Vadit deranjata de cererile pensionarilor, primarita s-a abtinut sa le dea o replica acida, aducandu-si aminte ca e un an electoral. Le-a taiat-o, totusi, dar intr-un mod cat mai elegant posibil: "Nu am cunostinta de nici o cerere pentru concursuri de sah sau altele asemenea. Mie mi-a parvenit doar o cerere pentru o masa de 250 de persoane. Am spus ca nu mi se pare corect asa ceva pentru ca nu am reusit sa inteleg cum erau alesi in anii trecuti cei 250 de pensionari invitati la masa din cei peste 40.000 existenti la nivelul orasului. Putem discuta despre celelalte activitati - concursuri de sah, table, la care sa participe toti pensionarii interesati, dar nu poate fi vorba de o excursie, pentru ca nu ne permite bugetul. In ceea ce priveste Clubul Pensionarilor, este pe lista noastra de prioritati, iar in momentul in care vom identifica un spatiu, il veti primi, cu siguranta".
Ce nu stia insa primarita este ca, inca din mai 2011, Asociatia Pensionarilor "Mihai Viteazul" a primit de la Primaria Craiova un spatiu in fostul Muzeu al Ceferistilor si Petrolistilor, tocmai pentru amenajarea unui... club al pensionarilor!
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 04:16
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 448 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook