Ce spune Lia Olguta Vasilescu despre scaderile salariale reclamate de bugetari

Marti, 06 Februarie 2018, ora 19:22
6770 citiri
Ce spune Lia Olguta Vasilescu despre scaderile salariale reclamate de bugetari
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

In ultimele zile numeroase categorii de bugetari au reclamat ca au primit salarii mai mici, in ciuda cresterii promise de guvernarea PSD-ALDE.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, marti, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a spus cum vede ea ca sta de fapt situatia. De exemplu, ministrul a spus ca daca in cazul grefierilor o sa scada salariile, acest lucru este posibil sa se intample din cauza unor hotarari judecatoresti si nu din cauza modificarilor facute recent de guvernele PSD-ALDE.

"In ceea ce priveste grefierii, la momentul dezbaterii Legii Salarizarii, au avut reprezentanti care au participat la dezbaterile parlamentare si au putut sa isi sustina punctul de vedere. Grila din Legea 153/2017 pentru grefieri s-a elaborat avand la baza datele transmise de Ministerul Justitiei, in data de 22 februarie 2017, in format electronic.

In plus, trei reprezentati ai CSM au participat la elaborarea Legii Salarizarii inainte de aparitia ei, pe partea de salarizare a capitolului Justitie. Cresterile care se inregistreaza pe Legea Salarizarii pentru grefieri, pana in anul 2022, fata de salariile actuale transmise de MJ, sunt cuprinse intre 23% si 99%. Intrucat salariile grefierilor, cu tot cu cresteri, nu depaseau grila stabilita in 2022, rezulta ca nu ar trebui sa inregistreze nicio pierdere", a spus ministrul, dupa ce Federatia Nationala Sindicala PROJUST a avertizat ca ar putea sa declansa actiuni de protest din cauza scaderilor salariale.

Ministrul Vasilescu a adaugat ca nici transferul contributiilor nu afecteaza salariile grefierilor.

Totusi, Vasilescu a admis ca exista si o varianta prin care aceste salarii ar putea sa scada.

"O varianta posibila pentru scadere este sa se fi modificat cuantumul salariilor prin hotarari judecatoresti, dupa aparitia legii. Mentionam ca deocamdata Regulamentul de sporuri pentru Justitie nu este finalizat de catre ministerul de resort, regulament care ar urma sa fie aplicat in situatia in care salariile majorate cu 25% depasesc nivelul prevazut de lege pentru anul 2022. E valabil nu doar pentru grefieri, ci si pentru criminalisti si alti angajati ai institutiilor din capitolul Justitie", a punctat ea.

Ministrul i-a invitat la discutii pe reprezentantii grefierilor pentru "a constata daca nu este vorba de o modalitate eronata de calcul".

Cu privire la salariile personalului auxiliar din spitalele de psihiatrie, TBC si boli infectioase, ministrul a sustinut ca nu se inregistreaza niciun fel de scaderi, deoarece prin OUG 91/2017 s-a prorogat termenul de incadrare in limita de sporuri de 30%, pana in luna martie, data pana la care Ministerul Sanatatii trebuie sa elaboreze regulamentul de sporuri.

"Referitor la teama angajatilor din biblioteci, muzee si alte institutii subordonate Ministerului Culturii, mentionez ca in conformitate cu Legea Salarizarii nu exista motive de scadere a salariilor", a mai spus Vasilescu.

Ministrul a vorbit si despre situatia de la Ministerul de Externe, unde exista mai multi functionari din cadrul aparatului central carora le scad salariile. "Mentionam ca acest lucru se produce, deoarece sunt salarizati la nivel de functie de conducere din minister, si nu la nivelul gradului diplomatic pe care il au. Acestia pot opta fie pentru functia diplomatica, fie pentru calitatea de functionar public, cu functie de conducere, al carei nivel de salarizare este acelasi pentru toate ministerele", a mentionat ea.

La subordonatele din cadrul Ministerului Tineretului nu o sa scada salariile, pentru ca au printre cele mai mici si au primit majorari si anul trecut.

In privinta scaderilor salariale ce apar in cazul politistilor, ministrul a spus ca este vorba despre un alt efect, si anume ca nu se mai aplica un spor care a fost valabil numai 6 luni in 2017.

"De altfel, acest spor nu a fost introdus prin Legea Salarizarii, ci distinct printr-un amendament in Parlament. Si mi-amintesc ca sindicatele au fost atunci in Parlament si stiu foarte bine discutiile de atunci. De acest spor au beneficiat pana in decembrie 2017 aproximativ 8.000 de politisti din cei 127.000 de angajati ai MAI.

Asadar, revenind la Legea Salarizarii, singurul efect pentru zona MAI este pentru anumiti manageri publici si aici e vorba de o suma de aproximativ 600 de lei si pentru o singura functie de conducere, deci o suma din varful piramidei salarizarii in MAI", a spus Vasilescu.

In legatura cu angajatii din IT, ministrul a spus ca situatia celor de la stat a fost rezolvata prin acordarea majorarii de 28,5% pentru acoperirea transferului contributiilor si ca cei din mediul privat vor beneficia de prevederile unei OUG aflata in lucru la Ministerul de Finante.

A.G.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Vasilescu grefieri salariu, #Vasilescu salariu scazut bugetari, #salarii scazute bugetari , #ministrul Muncii