Ziare.com

Femeile chiar primesc o pensie mai mare, desi cotizeaza mai putin, asa cum spune ministrul Muncii?

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 12:34

   

Femeile chiar primesc o pensie mai mare, desi cotizeaza mai putin, asa cum spune ministrul Muncii?
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca femeile beneficiaza de o pensie mai mare ca barbatii, cu toate ca ele cotizeaza mai putin. Chiar asa sa fie?

Citeste aici declaratia facuta de Olguta Vasilescu

Intr-adevar, legea in vigoare prevede ca femeile se pensioneaza mai repede decat barbatii, deci au un stagiu de cotizare mai mic (vorbim de pensiile de la stat).

Iata ce se arata la articolul 53:
 • (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare.
 • (2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare.
 • (3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare.

 • Totusi, in ciuda declaratiilor ministrului, datele publicate pe site-ul Casei Nationale a Pensiilor arata ca femeile NU incaseaza o pensie mai mare decat barbatii, potrivit Factual.ro. Ba din contra. Pentru fiecare dintre categoriile prezente in tabelul de mai jos se observa ca pensia medie lunara in cazul femeilor este mai mica decat media generala.


  Sursa: Factual, date Casa Nationala de Pensii


  Ideea este ca Vasilescu sustine ca Guvernul vrea sa repare "inechitatea" intre pensiile barbatilor si cele ale femeilor, cu toate ca balanta inclina in directia opusa fata de cea prezentata de ministru: "Acum, desi femeile cotizeaza mai putin, lucreaza mai putin, ies cu o pensie mai buna si vrem sa echilibram asta, intre genuri", a spus ministrul Muncii, joi seara, la Romania TV.

  Concluzia: Ministrul vrea egalitate intre femei si barbati cand vine vorba de pensii, dar masura de "corectare" se va aplica sexului gresit. Sau mai poate exista o interpretare a declaratiei facute de Vasilescu: oare pensiile domnilor vor scadea pentru a ajunge la nivelul celor primite de doamne?


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Citeste mai multe despre pensii femei barbati pensii femei
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 4201 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  4 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  autorului acestui articol!

  Cred ca aveti un grad scazut de inteligenta si ar fi cazul sa scrieti despre catei, pisici sau moda si prostituate. Lasati articolele in care apar operatiile aritmetice elementare celor ce au absolvit cu brio primele 4 clase. Ati auzit ca femeile traiesc mai mult ca barbatii (peste tot in lume adica si in Romania)? Coroborat cu iesitul mai devreme la pensie asta inseamna ceva pentru dumneavoastra? Pensie pentru dumneavoastra inseamna suma de bani primita lunar? Ha ha ha!! aia se cheama pensie lunara! Stiti care este durata medie de viata pe sexe acum in Romania? Stiti care este perioada medie de primit pensie pe sexe acum in Romania? Ceea ce spune ministrul muncii este bine cunoscut si dateaza de zeci de ani, doar ca decalajul a explodat in ultimii ani. Conform datelor din tabelul de mai sus si din anuarul statistic 2015 am calculat ca pensia medie primita de o femeie este de 202 mii lei pe cand un barbat mediu primeste 107 mii lei. Pentru capacitatile dvs intelectuale va comunic ca sumele de mai sus inseamna totalul pensiilor lunare primite pana la moartea pensionarului.

   

  Se trezi un actuar rătăcit?

  In sistemul de pensii publice nu se aplică deloc calcule actuariale. Este un sistem bazat pe solidaritate intra- și intergenerațională. Doar in cele private se mai aplică. Și nici acolo in toate de cand oamenirea a decis că nu acceptă discriminările de gen. Așacă, articolul este foarte corect. Iar doamna Vasilescu vorbește in dodii. Nu o să i s epermită să schimbe natura și fundamentele sistmeului public de asigurări sociale. Probabil că nici nu ar dori acest lucru, dacă ar cunoaște mai bine materia de care vorbește. Riscurile politice ale unei asemenea mișcări sunt colosale: moartea politică și haosul social. să mai incerce hienele, care sugerează așa ceva, și la alte porți...

  Matematic este adevarat ca femeile sunt avantajate,

  ...in situatia in care pensionarul depaseste stagiul complet standard de cotizare (35 de ani la barbati si intre 30 si 31 de ani - in prezent - pentu femei care parcurg o perioada pana prin 2030 de crestere a varstei de pensionare de la 60 la 63 de ani si a stagiului complet de cotizare de la 30 la 33 de ani). Dar, din pacate, nimeni nu a reusit sa explice fenomenul.
  Iata care este explicatia: daca un barbat iese la pensie cu stagiul complet de cotizare de 35 de ani, iar femeia cu stagiul ei complet de cotizare de 30-31 ani, pensia pentru venituri echivalente rezulta aceeasi, deoarece formula de calcul imparte cei 35 de ani ai barbatului la 35 (stagiul complet pentru barbati) si cei 30-31 de ani ai femeii la 30-31 (stagiul complet pentru femei).
  Dar, daca adunam anii de activitate, constatam ca la varsta standard de pensionare, atat barbatii, cat si femeile, realizeaza de obicei mai multi ani de cotizare decat stagiul complet standard. De exemplu, daca un salariat incepe sa lucreze la 20 de ani, pana la 65 de ani un barbat si pana la 60-61 de ani o femeie, face cu 10-11 ani in plus fata de cei 35 de ani stagiu complet pentru barbati, respectiv 30-31 ani pentru femei. Chiar si pentru cei care fac studii superioare (4-5 ani), anii cumulati pana la varsta de pensionare sunt cu 5 sau 6 ani mai multi decat stagiul standard.
  Formula de calcul din legea actuala spune ca pentru calculul punctajului de pensie, contributiile se impart la numarul de ani reprezentand stagiul complet, deci la 35 pentru barbati si 30-31 ani pentru femei (in prezent, in timp va urca spre 33). Deci rezulta matematic ca pentru anii lucrti in plus fata de stagiul standard, femeile capata un punctaj superior fata de barbati, pentru ca in cazul lor impartirea se face la un numar mai mic (30-31) fata de cel al barbatilor (35).
  Corect ar fi ca in cazul anilor care depasesc stagiul standard, impartirea sa se faca la acelasi numar, atat pentru femei, cat si penstru barbati, si atunci nu ar mai fi nicio problema. Probabil in acest sens se va modifica formula de calcul. Eu as propune ca pentru anii de cotrizare care depasesc stagiul standard, impartirea sa nu se faca nici la 35 si nici la 30, ci la 25 (atat pentru femei, cat si pentru barbati), astfel ca acesti ani, cotizati in plus, sa se reflecte in pensie cu un bonus pentru contributiile platite in anii lucrati in plus fata de stagiul standard.

   

  Mde...

  Premiza ar fi corecta daca pensiile prezentate n-ar fi medii statistice. Ce trebuia sa prezinte autorul ar fi fost pensii calculate pe baza fix acelorasi contributii de-a lungul stagiului de cotizare.
  Concluzie - articol inutil.

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor