In ciuda tuturor evidentelor, Olguta Vasilescu insista: Salariile nu scad. Ori s-a calculat gresit, ori angajatorul fura angajatul

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 14:04
8338 citiri
In ciuda tuturor evidentelor, Olguta Vasilescu insista: Salariile nu scad. Ori s-a calculat gresit, ori angajatorul fura angajatul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, insista ca salariile romanilor nu au scazut din cauza trecerii contributiilor de la angajator la angajat.

Mai mult, ea afirma ca, daca acest lucru s-a intamplat, a fost fie din cauza celor de la resurse umane care au calculat gresit, asta in cazul bugetarilor, fie din cauza angajatorului privat, care "fura angajatul" pentru a face profit.

"Sa vina cu fluturasul sa arate (cei care spun ca le-a scazut salariul - n.red.). Mi se pare ca ii plangeti pe cei cu salarii mari. Peste 90% dintre salariati sunt multumiti. Unora, si s-a demonstarat si azi in cazul grefierilor, li s-a calculat gresit din cauza celor de la Resurse Umane si nu din cauza legii", a declarat, miercuri, Lia Olguta Vasilescu, intrebata cum comenteaza faptul ca bugetarii au primit salarii mai mici in luna ianuarie, desi Guvernul a promis ca veniturile lor in niciun caz nu vor scadea.

Totodata, ea a precizat ca, daca salariile celor din mediul privat au scazut la inceputul acestui an, este strict vina angajatorului.

"Repet, ca poate nu s-a inteles, transferul contributiilor nu ar trebui sa afecteze netul angajatilor din privat. Daca a scazut, e vina angajatorului, angajatorul l-a furat pe angajat, sa o spun pe romaneste, a vrut sa isi creasca profitul. Nu exista vreo varianta ca din cauza contributiilor salariile sa scada. Exclus, exclus, exclus!", a conchis Lia Olguta Vasilescu.

La randul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca salariile au scazut doar pentru mai putin de 3% dintre angajatii de la stat.

"Numarul acestora este sub 3% (cei carora le-au scazut salariile - n.red.), ceea ce inseamna ca legea este foarte buna. Unde au fost erori se vor remedia. Azi avem o lege, sunt cateva solutii care vin sa indrepte cateva scapari", a declarat Eugen Teodorovici.

Mai multi romani, atat de la stat cat si din mediul privat, s-au trezit cu o diminuare a veniturilor incepand cu 1 ianuarie, dupa intrarea in vigoare a modificarilor fiscale decise de PSD-ALDE.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a iesit, marti, intr-o conferinta de presa pentru a explica aceste scaderi.

"Mentionez ca s-a stiut ca la aproximativ 3% dintre bugetari vor scadea salariile inca din luna mai. Eu am anuntat si in interviuri si in comisiile parlamentare. Nu am pornit de la inceput de la ideea scaderii vreunui salariu de bugetar, dar pentru a respecta raportul de la 1 la 12 (pe baza caruia este construita legea salarizarii) au fost necesare ajustari salariale", a sustinut Olguta Vasilescu.

Intr-o declaratie de anul trecut, ministrul Muncii a anuntat ca 3% dintre bugetari vor pierde la salariu, dar a dat de inteles ca este vorba exclusiv de "bugetarii de lux", cu salarii foarte mari.

"Aproximativ 60% dintre salarii vor avea cresteri si mai mari de 100%, este vorba de salariile care la ora actuala sunt foarte mici, in jurul salariului minim pe economie, iar de scazut vor scadea aproximativ 3% dintre salarii, deoarece erau atat de mari, incat ceilalti bugetari nu puteau sa le prinda din urma, nici macar in anul 2022, chiar daca aveau o crestere progresiva a salariului.

Este vorba de salarii care sunt in jurul a 12.000 si chiar mai mari pana la 20.000. Daca le vom lasa asa disfunctionalitatile ar continua si dupa anul 2022", a declarat ministrul Muncii intr-o emisiune la Antena3.

Cu toate ca se stia acest lucru, frapeaza declaratiile ulterioare ale liderilor PSD-ALDE, care au dat asigurari, in mod repetat ca niciun salariu nu va scadea, toate salariile vor creste. Lia Olguta Vasilescu, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, ministrul Sanatatii de la acea vreme, Florian Bodog, dar si premierul de atunci, Mihai Tudose, sunt printre cei mai transanti in astfel de declaratii, care au creat iluzia unei realitati care este facuta tandari acum pentru zeci de mii de romani care s-au trezit in ianuarie cu salarii chiar si cu 40% mai mici decat in decembrie 2017.

Iata numai cateva dintre declaratiile liderilor PSD-ALDE, promisiuni fara acoperire in acest moment

Cum sta situatia acum?

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Lia Olguta Vasilescu salarii, #scadere salarii Lia Olguta Vasilescu , #ministrul Muncii