Ministrul Muncii, despre indemnizatiile pentru mame: Ce se intampla in Romania nu se mai intampla nicaieri in lume

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 08:41
9632 citiri
Ministrul Muncii, despre indemnizatiile pentru mame: Ce se intampla in Romania nu se mai intampla nicaieri in lume
Foto: Arhiva Ziare.com

Contributiile pentru concedii si indemnizatii in Romania sunt la ora actuala de 0,85% din salariu, ori ca sa ajungi sa platesti sume de un miliard de lei vechi pe luna ar trebui sa cotizeze 200 de ani, a declarat, marti, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, la TVR1.

"Ceea ce se intampla in Romania nu se mai intampla nicaieri in lume. Va dau cuantumul indemnizatiilor in Uniunea Europeana: in Austria - maximum 700 de euro, in Belgia - 770 de euro, Bulgaria - 174 de euro, Cehia - 280 de euro, Croatia - 353 de euro, Estonia - 390 euro, Franta - 392 de euro, iar cel mai mult in Germania - 1.800 euro si noi avem 35.000 de euro in plata.

Letonia - 171 euro, Polonia - 90 de euro, Slovacia - 203 euro, Slovenia - 252 de euro si Ungaria - 90 de euro. In timp ce, in Elvetia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia nu se acorda indemnizatii", a precizat Vasilescu.

Ministrul Muncii a mentionat ca la ora actuala nu este doar o singura persoana, un barbat din Sibiu care ia lunar o indemnizatie de 35.000 de euro, ci mai multe persoane si mai sunt dosare care vin in plata.

"Noi avem dosare la ora actuala pe care le cercetam inainte de a plati aceste sume de bani. Sunt foarte multi care vin cu aceste sume de 35.000 de euro pe luna pentru ca neexistand un plafon sau o baza de calcul foarte clara si calculandu-se la 85% din venituri, totul a fost scapat de sub control.

Ma intreba ieri un coleg senator, fostul ministru Liviu Pop, ce ne-am face daca ar fi Messi in Romania si ar avea un venit de 30 de milioane de euro lunar, ar trebui sa-i dam 25 de milioane de euro indemnizatie de paternitate? I-am spus: da, conform legii cum este ea acum. Este clar ca trebuie sa corectam toate acestea", a explicat Olguta Vasilescu.

Olguta Vasilescu: Plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copiilor va opri o inselatorie a statului roman

Potrivit sursei citate, majoritatea persoanelor din Romania, respectiv 108.000 persoane (mame si tati) primesc indemnizatia minima care este la nivelul sumei de 1.200 de lei, iar cei care sunt cu "indemnizatii uriase" de peste 10.000 de lei sunt aproximativ 600 de persoane.

Intrebata care ar fi motivul pentru care premierul Sorin Grindeanu si liderul PSD Liviu Dragnea nu ar fi de acord, in principiu, cu plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, Olguta Vasilescu a raspuns: "in principiu nici unii nu am fi de acord cu plafonarea sau taierea unor drepturi, dar pe de alta parte aici nu cred ca mai este vorba de niste drepturi".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#contributii concedii Romania, #indemnizatii Romania , #ministrul Muncii