Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca a compromis investitiile locale. Adevarat sau fals?

Duminica, 05 Martie 2017, ora 13:58
9226 citiri
Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca a compromis investitiile locale. Adevarat sau fals?
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, l-a acuzat pe presedintele Klaus Iohannis ca a compromis investitiile locale din cauza ca a intarziat promulgarea bugetului.

"Ce a facut presedintele Klaus Iohannis? A refuzat sa promulge bugetul si, pana la urma, l-a promulgat. Cine a castigat din chestiunea asta si cine a pierdut? A pierdut Romania pentru ca s-a intarziat bugetul cu trei saptamani, timp in care autoritatile publice locale nu au putut sa-si aprobe bugetele din cauza faptului ca nu exista bugetul national; asta inseamna ca investitiile pentru acest an sunt aproape compromise - si va spun de ce, ca poate nu stiti cum se desfasoara o investitie in Romania: in luna martie abia vor putea sa-si aprobe autoritatile locale bugetele", a spus Lia Olguta Vasilescu la TVR 1.

Factual.ro a verificat daca exista o relatie de cauzalitate intre intarzierea aprobarii bugetului de stat si compromiterea investitiilor facute de autoritatile locale.

Iata ce a iesit la iveala: In unii dintre anii trecuti bugetele au fost abrobate chiar si mai tarziu fata de 16 februarie cum a fost in 2017. In 2009, bugetul a fost promulgat pe 25 februarie, iar in 2013 pe 21 februarie.

In urma analizei mai multor date, Factual sustine ca nu exista o corelatie directa intre momentul adoptarii bugetului de stat si cheltuielile de investitii ca procent din PIB.

Mai mult, in 2009, cand bugetul de stat a fost adoptat cel mai tarziu din intreaga perioada analizata s-a inregistrat cel mai mare procent de cheltuieli de investitii din bugetele locale.

De asemenea, dupa ce s-au analizat doua bugete de stat care au fost promulgate in fix aceeasi zi (18 decembrie), adica cele din 2014 si 2016, s-a observat ca exista o diferenta semnificativa intre procentul de investitii din bugetele locale. In 2014 au fost realizate investitii de 9,1 miliarde de lei (1.36% din PIB), in vreme ce in 2016 au fost de 11,5 miliarde de lei (1.53% din PIB)

In concluzie, afirmatia "Olgutei Vasilescu este partial falsa - exista o corelatie intre momentul adoptarii bugetului de stat si momentul adoptarii bugetelor locale (bugetele locale depind de adoptarea bugetului de stat), insa, judecand dupa istoricul ultimilor ani, nu exista o relatie de inter-dependenta intre procentul cheltuielilor de investitii din bugetele locale si momentul aprobarii bugetului de stat", scrie Factual.

Iohannis a intarziat sa promulge bugetul de stat, pentru ca a apreciat ca viziunea Guvernului este mult prea optimista, fiind bazata pe venituri supra-apreciate. Totusi, seful statului a decis sa promulge legea, pentru "tara are nevoie de buget si Guvernul care s-a angajat sa execute aceste buget are posibilitatea sa dovedeasca cum va face acest lucru".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Olguta Vasilescu buget Iohannis, #Olguta Vasilescu Iohannis investitii , #ministrul Muncii