Olguta Vasilescu nu se lasa: Vom propune Guvernului o varianta de plafonare a indemnizatiei pentru mame

Joi, 11 Mai 2017, ora 19:18
2700 citiri
Olguta Vasilescu nu se lasa: Vom propune Guvernului o varianta de plafonare a indemnizatiei pentru mame
Foto: Ziare.com

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, nu renunta la ideea de a plafona indemnizatia de crestere a copilului.

Aceasta a spus, joi, la inceputul sedintei Executivului, ca urmeaza sa propuna o varianta in acest sens, subliniind ca devine o practica sa se plateasca salarii mai mari de catre angajatori in ultimele luni de sarcina, astfel incat si cuantumul indemnizatiei sa creasca.

"Introducerea plafonului peste o suma de 8.000 de lei nu afecteaza mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizatii, dar oprim o practica ce tinde sa devina foarte periculoasa pentru bugetul de stat. La ora actuala suntem in analiza si urmeaza sa propunem Guvernului o varianta de plafonare", a afirmat Olguta Vasilescu.

Ea a mai spus ca sunt tari din Uniunea Europeana unde nu se platesc aceste indemnizatii, iar in statele in care se dau, acest lucru se intampla doar in anumite conditii.

"In UE mai multe tari nu se plateste deloc indemnizatia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Malta. In altele, indemnizatia se acorda, dar media este de 500 de euro/luna. Cel mai mult se acorda in Germania, dar in anumite conditii, suma de 1.800 de euro/luna. In Romania am ajuns in situatia in care pentru o astfel de indemnizatie se plateste si 35.000 de euro/luna pentru o singura persoana", afirmat ministrul Muncii.

Acesta a precizat ca, dupa ce anul trecut s-a scos plafonul, care era de 3.400 lei, a observat ca "in primele luni ale anului s-a platit cat pentru intreg anul trecut" si a spus ca devine o practica sa se plateasca salarii mai mari de angajatori in ultimele luni de sarcina, astfel incat si cuantumul indemnizatiei sa creasca, "sau, fiindca se calculeaza la venit, se fac vanzari de imobile si automat indemnizatia este mai mare".

Olguta Vasilescu a tinut sa dea si cateva exemple de indemnizatii pentru cresterea copilului care sunt foarte mari.

"In Bucuresti, un avocat - 159.348 lei/luna, deci peste 35.000 de euro. La Constanta drepturi de proprietate intelectuala - 141.679 de lei/luna. As mentiona ca avem cereri acum in analiza cu sume mult mai mari, chiar si decat acestea. Primii zece din acest top de indemnizatii, cu sumele adunate, totalizeaza cat pentru 600 de indemnizatii medii", a explicat ministrul Muncii.

Ea a anuntat ca estimeaza ca nivelul plafonului ce urmeaza a fi reintrodus sa se situeze "undeva intre 5.000 si 10.000 de lei", apreciind ca nici principiul contributivitatii, nici al solidaritatii sociale nu se pot aplica pentru o indemnizatie de 35.000 de euro.

"In ceea ce priveste contributivitatea: o persoana contribuie cu 0,85% din salariu pentru concedii si indemnizatii, dar o astfel de indemnizatie inseamna 85% din venit. Pentru ca o persoana care castiga dintr-o astfel de indemnizatie 100.000 de lei, sa ajunga la suma pe care o ia timp de doi ani ca indemnizatie de crestere si ingrijire copil, ar trebui sa cotizeze timp de 2.400 de luni, ceea ce este imposibil", a mai spus Olguta Vasilescu.

"In martie 2017, total beneficiari 157.773 de persoane cu suma de 261.245.000 de lei. Dintre acestea, mai mult de jumatate primesc indemnizatia minima de 1.233 de lei, adica 108.4438 de persoane. Intre 1.234 si 3.400 de lei sunt 39.730 de persoane. Intre 3.401 si 5.000 de lei sunt 5.478 de persoane. Intre 5.000 si 10.000 de lei sunt 3.504 persoane. Peste 10.000 sunt 623 de persoane", a precizat ministrul Muncii.

Premierul Sorin Grindeanu i-a spus ministrului Muncii ca isi doreste cat mai repede o analiza pentru a putea fi luata o decizie in acest sens.

Citeste mai multe stiri despre subiectul plafornarii indemnizatiei pentru cresterea copilului:

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Olguta Vasilescu plafonare indemnizatie mame, #plafonare indemnizatie crestere copii, #ministrul Muncii plafonare indemnizatie mame , #ministrul Muncii