Revolutia absurdului in Guvernul Tudose

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 31 Iulie 2017, ora 15:06
9480 citiri
Revolutia absurdului in Guvernul Tudose

Romania tinde sa devina, de la an la an, un stat tot mai absurd, mai paradoxal si mai greu de inteles de cineva care nu si-a trait toata viata intre granitele lui. Unul dintre lucrurile cele mai ciudate si mai greu de explicat este cum s-a produs prapastia dintre politica si clasa care guverneaza si realitatea de zi cu zi a unei economii tot mai autista in raport cu guvernarea.

Privind istoria ultimilor 10-15 ani, cineva ar putea sa spuna, fara sa fie usor contrazis, ca tot circul politic, toate contradictiile si crizele guvernamentale, fiecare balbaiala si gafa politica nu a avut, in realitate, nici cea mai mica influenta asupra mersului ineluctabil al trendului istoric si al modelului de dezvoltare care a ajuns sa caracterizeze Romania.

Altfel spus, in ciuda faptului ca ocupam ultimele locuri in Europa la tot ceea ce conteaza, de la sanatate si educatie pana la indicii de dezvoltare pe termen lung sau cei care masoara saracia, cresterile economice constante din ultimii ani nu au facut decat sa accentueze inegalitatile in si asa una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana.

Mai mult decat atat, pana si politicile mai radicale de redistribuire a dreptatii si a veniturilor anuntate imediat dupa alegerile din 2016 au avut pana acum un efect mai degraba advers, in sensul ca au crescut in mod sigur numai salariile celor care oricum nu isi puneau problema supravietuirii: de la alesii de toate felurile, la demnitari si alte categorii speciale cum ar fi magistratii sau restul reprezentantilor unor institutii de forta.

Iar dupa cum evolueaza lucrurile in forma lor cea mai optimista posibila ar trebui sa ne asteptam ca situatia sa se inrautateasca in urmatorii ani, in ciuda oricarei prefaceri sau "revolutii" ce va razbate dinspre clasa politica.

In urma cu aproape o luna, ministrul Muncii confirma cateva date care ar fi fost furnizate de INS, potrivit carora 100.000 de pensii speciale reprezinta echivalentul a peste patru milioane de pensii obisnuite.

Cum si asa sistemul nostru de pensii e in groapa inca de multi ani, ne-am fi asteptat ca noul Guvern instalat de Dragnea la doar 6 luni de la alegeri sa intervina in asa fel incat sa mai diminueze una dintre cele mai absurde si mai ilogice inegalitati ale statului, respectiv cele din sectorul pensiilor speciale.

In mod firesc, partidul care a facut promisiunile pe care le-a facut in campanie si-ar fi putut asuma reechilibrarea sistemului national de pensii, cu atat mai mult cu cat dincolo de inegalitati, deficitul sistemului depaseste cateva mii de miliarde si exprima un model total nesustenabil pe termen mediu si lung.

In schimb, maximul pe care revolutionara Olguta Vasilescu il poate pune in aplicare e sa propuna ca pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii nu vor mai fi indexate in functie de salarii, ci doar de inflatie. Ce-i drept, se propune inghetarea actualelor diferente, dar nici macar nu se incearca diminuarea uriasei discrepante dintre cei "speciale" si "normali".

Cand pe mana unei Olguta Vasilescu intra sarcina de a reaseza munca si de a diminua inegalitatile din societate, efectele sunt cele pe care le puteam intui in baza modelului patentat deja in ultimii ani - inghetarea starii diferentelor si a inegalitatilor si conservarea lor pentru viitor.

In comparatie cu aceasta problema de fond, toate celelalte crize si scandalurile care acapareaza o guvernare, de la nebunia vaccinurilor din sanatate pana la "revolutia" manualelor de sport si dirigentie din educatie, nu sunt decat simptome ale unor realitati ce par tot mai greu de schimbat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#modificare crestere pensii speciale, #Guvern OUG pensii speciale Olguta Vasilescu , #ministrul Muncii