Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Olguta Vasilescu, pe urmele sefului sau

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:31
5622 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Olguta Vasilescu, pe urmele sefului sau

Ultimul plagiat spectaculos prin implicarea unui important politician ne este furnizat de Olguta Vasilescu, primarita de la Craiova, lider important al PSD.

Lucrarea de doctorat a Olgutei Vasilescu, "Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", este o prelucrare personala a lucrarii "Tratatul de sociologie generala", a aceluiasi Vilfredo Pareto.

Dar nu oricum, ci printr-un melanj de texte citate cu ghilimele, fara indicarea paginii din care au fost extrase si alte texte, tot din lucrarea lui Pareto, doar traduse, uneori hazliu, fara ghilimele si fara a fi indicata sursa.

Ca o lucrare de doctorat ar fi trebuit sa insemne si o contributie personala, o cercetare care sa aduca o valoare adaugata, nu pare sa fi priceput doctorii nostri in stiinte.

Un doctorat iti da dreptul la o salarizare superioara, la functii didactice universitare, la pozitii importante in administratia centrala, iata mizele pentru care toti cei cu pile si relatii se inghesuie sa devina doctori, indiferent de ce insaileaza in propria lucrare de doctorat.

Faptul ca, membra PRM fiind, Olguta Vasilescu si-a ales sa comenteze o lucrare a ideologului lui Mussolini, aproape ca nu are importanta. Nici ca a fost coordonata in realizarea lucrarii de catre Dumitru Otovescu, cel care l-a editat pe Hitler (publicandu-i lucrarea "Mein Kampf"). Sa zicem ca sunt simple coincidente, intamplari de viata.

In opinia doctoritei in ideologia mussoliniana, sa copiezi intr-o lucrare de doctorat 30% dintr-o alta sursa e decent! Dar cand copiezi 80-90%, cum este?

Traducerea Olgutei Vasilescu este si ea "subiectiva". Spre exemplu, "jamais en vertu d'aucun motif experimental" este tradus prin "nu din vreun motiv sentimental"!

Pot sa inteleg ca la doamne motivele sentimentale au un rol mai important, comparativ cu acelea experimentale, dar orisicat, intr-o teza de doctorat nu se face!

Sa beneficiezi, ca si mentorul si seful sau Victor Ponta, de avantajele, inclusiv financiare, de pe urma unui plagiat, adica furt intelectual, este de interes public si important de discutat cum putem rezolva astfel de incidente, din ce in ce mai dese.

In primul rand legislatia trebuie revazuta pentru a deveni functionala.

Institutia statului care trebuie sa decida in privinta plagiatului (Consiliul National de Etica) si care l-a scos basma curata pe Victor Ponta a fost spulberata de trei ori din pixul ministrului, pana cand a fost constituita din cine trebuie si asculta de actuala putere. Trebuie schimbat modul de formare a acestor comisii, cel mai corect finnd dupa modelul CSM, cu votul comunitatii academice.

Greutatea cea mare este la ora actuala procurarea tezelor de doctorat, mai ales ale persoanelor avand functii publice. Au fost ascunse, pitite, sefii de biblioteci au primit ordine sa nu le elibereze unor cititori obisnuiti.

In era exploziei aplicatiilor informatice, cel mai simplu este ca autorii tezelor de doctorat sau institutiile care le-au eliberat sa fie obligati prin lege sa le posteze pe un portal special amenajat pe cheltuiala statului, de exemplu a Ministerului Educatiei.

Tezele care nu sunt postate intr-un interval de sase luni sa fie considerate anulate, titularii isi pierd titlul de doctor si trebuie sa restituie statului toate sumele incasate in virtutea posesiei titlului de doctor.

Odata postate, tezele de doctorat ar putea fi controlate si evaluate inclusiv prin softuri dedicate, de oricine este interesat, in tara si strainatate.

Este o actiune minimala pentru asanarea acestui domeniu negru al activitatii academice si de cercetare romanesti, iar lipsa de reactie a oficialilor, a parlamentarilor ar fi inca o dovada ca se tem de aflarea adevarului din spatele propriilor teze de doctorat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Lia Olguta Vasilescu plagiat, #primar Craiova plagiat, #plagiat teza doctorat Lia Olguta Vasilescu , #primar Craiova