Olguta Vasilescu se pregateste pentru prezidentiale?

Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 18:00
11564 citiri
Olguta Vasilescu se pregateste pentru prezidentiale?

Cazul fostului ministru Lia Olguta Vasilescu da de gandit multor analisti. Pe masura ce trece timpul, devine tot mai neclar daca a ramas cam in afara jocurilor datorita pozitiei ferme a presedintelui sau este lucrata de insusi liderul partidului, vechi specialist in a-si matrasi prietenii si a-i impinge pe scari in jos, cu vorbe dulci.

Ceea ce se intampla nu confirma ceea ce stim despre el lider maximo al nostru: ca isi apara sustinatorii si niciodata nu-i abandoneaza. Cand a vazut-o respinsa de la conducerea Guvernului pe Sevil Shhaideh, a gasit imediat solutia s-o instaleze vicepremier; cand a trebuit retrasa din guvern Rovana Plumb, i-a facut un loc confortabil la partid, iar apoi in guvern; cand iuresul multimii l-a maturat pe ministrul Iordache din guvernul Grindeanu, l-a propulsat la si mai bine, in Camera Deputatilor.

Caut serviciu, orice post, dar sa fie de ministru

Cand Olguta Vasilescu s-a vazut atat de afectata nu numai moral, dar si material, inclusiv politic, nici macar n-a mangaiat-o pe crestet. Ce trebuie inteles de aici? Ca nu-i este presedintelui pe plac sau ca nu se (mai) afla in gratiile atotputernicului lider de partid?

Eu nu afirm, eu numai intreb. Banuiesc ca si doamna Lia Olguta Vasilescu isi pune cam aceeasi intrebare, intrucat recent a facut publica o declaratie menita sa clarifice multe, daca o crede cineva:

"Nu Liviu Dragnea a cerut mutarea mea la alt minister. Eu am solicitat acest lucru (...), pentru ca la Ministerul Muncii am reusit sa indeplinesc programul de guvernare care avea termen de finalizare 2020".

Daca tacea, filosof ramanea: sarcina Ministerului Muncii nu este sa gandeasca programe, este sa le indeplineasca, asa cum chiar domnia sa afirma. Cand sa le indeplineasca? Pana in 2020, fireste, in fiecare an, in fiecare luna, pana cand ajunge sa se plateasca ultimul salariu majorat si ultima pensie majorata.

Mai sunt si salariile din zona privata, de care nici programul, nici Guvernul, nici doamna Olguta nu s-au ocupat in niciun fel, ca sa stimuleze angajatorii privati astfel incat sa le creasca salariile si celor din afara bugetarilor.

Socoate fostul ministru al Muncii ca si-a terminat treaba, cand sute de mii de angajati din sectorul privat au iesit cu salariile micsorate, dupa ce contributiile au trecut de la angajator la angajat?

Daca ministrul nu mai are treaba in minister, atunci pentru ce mai vine un succesor? Vadit lucru, doamna Olguta nu ne spune adevarul si vadit lucru are alte motive pentru care i-a venit in minte sa abandoneze locul de munca, cu care abia se obisnuise.

Adica, ma intreb, cum vine asta? Abia a invatat problemele de la munca, dupa ce se obisnuise cu cele de la primarie, si isi propune s-o ia de la zero cu transporturile! Sau cu dezvoltarea, oriunde, numai ministru sa fie! E cinic.

Bate saua, sa priceapa Dragnea

Poate n-ar fi meritat atata atentie cazul doamnei Olguta Vasilescu, daca nu aparea duminica in spatiul public o declaratie a fostului sef al SPP, generalul Dumitru Iliescu, care vorbeste transant despre posibilitatea ca fostul ministru al Muncii sa cadideze la alegerile prezidentiale si chiar sa castige cursa Cotrocenilor.

Trebuie spus ca generalul Iliescu nu este un nimeni. Isi are galoanele lui si nu-mi inchipui sa arunce vorbe la intamplare. Inainte de toate, nu le-ar fi "aruncat" in acest stil daca n-ar fi avut acordul celei in cauza.

Este opinia mea, nu pot avea informatii de acest fel, dar dl Iliescu s-ar fi discreditat teribil daca a doua zi dna Olguta ar fi anuntat ca, de exemplu, n-o intereseaza problema, chiar ca o prejudiciaza cumva aceasta idee, iesita in public, fara acordul sau si al liderilor de la partid.

Dna Olguta n-a reactionat pana acum. Fireste, asta nu inseamna un accept tacit al vorbelor generalului. Poate insemna numai faptul ca ele n-au deranjat, atata timp cat sunt elogioase la adresa fostului ministru:

"Eu o vad cel mai bun candidat al PSD, capabil de o confruntare electorala dificila si cu sanse mari sa il spulbere in aceasta confruntare pe actualul presedinte. Are o importanta experienta politica, dar si administrativa. Este devotata partidului si echipei de conducere, nu ezita sa-si asume responsabilitati, da dovada de fermitate, de verticalitate si demnitate pe care sunt sigur ca o va aduce si cetatenilor acestei tari. (...) spre deosebire de actualul Presedinte, gandeste si simte romaneste".

Incerc sa inteleg ce mesaj transmite aceasta declaratie data de fostul sef al SPP chiar in momentul cand dna Olguta a dat vrabia din mana (daca lucrurile sunt asa cum sustine dansa), cand circulau in presa zvonuri insistente despre un posibil conflict violent avut cu Liviu Dragnea si cand apare un conflict cu presedintele Iohannis.

Nu stiu daca aceste zvonuri se confirma, dar nici nu exclud ca, prin generalul Iliescu, ambitioasa doamna Olguta sa-i transmita un mesaj chiar liderului PSD, el insusi dornic sa candideze, dar cu sanse mici, spre nule. Aceste sanse devin si mai mici - si mai nule nu se poate - daca apare din senin un prezidentiabil cu sanse in PSD.

"spre deosebire de actualul Presedinte"

Dar nu exclud nici scenariul dupa care, prin declaratia sa, dl Dumitru Iliescu incearca sa construiasca un preludiu pentru eventuala campania electorala, deschizand un duel la floreta cu presedintele Iohannis, in vederea luptei care se va da cu tunurile grele.

Rolul duelului ar fi fara indoiala vestejirea sub o forma sau alta a imaginii contracandidatului cu care ar avea eventual de luptat doamna Vasilescu.

In mintea mea insa mai incolteste o varianta, aceea ca initiatorul celor declarate nu este insusi generalul Dumitru Iliescu. Ultima fraza pare gandita si rostita chiar de doamna Vasilescu personal, care se gateste pentru lupta electorala si a calculat ca nu-i va cadea deloc bine sa combata din pozitia de ministru al Muncii. Domnul general n-ar fi pedalat pe ideea discriminatorie ca dansa "gandeste si simte romaneste".

Recunosc stilul patriotard cu care in 2014 dna Olguta, sustinatoare pe atunci a candidatului la prezideniale Victor Ponta, il combatea pe contracadidatul Iohannis.

Nu resping sintagma - doamne fereste! - dar mi se pare insultatoare cand este pusa fata in fata cu cealalta sintagma, "spre deosebire de actualul Presedinte", care face o nedemna trimitere la originea etnica a domnului Iohannis, ceatean roman ca si noi ceilalti, cu nimic mai ne-roman sub acest aspect decat domnul Iliescu sau doamna Vasilescu.

In modesta mea opinie, corect ar fi ca CNCD sa se sesizeze si sa-l sanctionez pe autor, conform perogativelor sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Olguta Vasilescu presedinte , #stiri Lia Olguta Vasilescu