25 de organizatii civice solicita demisia din CSM a judecatorilor Lia Savonea, Simona Marcu si Gabriela Baltag

Joi, 20 Iunie 2019, ora 15:45
5793 citiri
25 de organizatii civice solicita demisia din CSM a judecatorilor Lia Savonea, Simona Marcu si Gabriela Baltag
Foto: Arhiva Ziare.com

25 de organizatii civice solicita demisia din CSM a judecatorilor Lia Savonea, Simona Marcu si Gabriela Baltag, pe care le acuza ca ar fi ar avut pozitionari in flagranta contradictie cu mandatul primit la alegerea lor in CSM din partea asociatiilor de magistrati-judecatori de la diferitele instante din tara.

Potrivit unui comunicat de presa, in acest moment, asistam la incercari de intimidare a magistratilor onesti si, tocmai de aceea, neagreati si prigoniti de coalitia de guvernare PSD-ALDE prin instrumente institutionale special create in acest scop, asa cum este cazul Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie/SIIJ.

Asociatiile civice solicita incetarea imediata a hartuirii la care sunt supusi de catre SIIJ si IJ procurorii Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia, membri in consiliul de conducere al Asociatiei Initiativa pentru Justitie, "pentru faptul ca au avut indrazneala sa ia atitudine si sa vorbeasca, in virtutea dreptului la libera exprimare garantat de Constitutie, despre problemele cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania in ultimii 2 ani si jumatate."

Comunicatul asociatiilor civice

"La mai putin de 30 de zile de la votul covarsitor pro justitie independenta si pro stat de drept al romanilor din tara si Diaspora, observam ca politicienii din arcul guvernamental nu au invatat nimic din lectia alegerilor europarlamentare.

Asistam in continuare la incercari de intimidare a magistratilor onesti si, tocmai de aceea, neagreati si prigoniti de coalitia de guvernare PSD-ALDE prin instrumente institutionale special create in acest scop (asa cum este cazul Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie/SIIJ) sau in fruntea carora au fost numite, prin OUG sau proceduri obscure, persoane care si-au demonstrat obedienta si servilismul fata de mai marii politici ai zilei (asa cum este cazul Inspectiei Judiciare/IJ).

Facem un apel catre Consiliul Superior al Magistraturii sa iasa din letargia indusa de doamnele judecator Lia Savonea, (in calitate de presedinte), Simona Marcu si Gabriela Baltag (in calitate de membre) si sa isi indeplineasca rolul constitutional de garant al independentei justitiei.

Pe aceasta cale, solicitam demisia din cadrul CSM a doamnelor judecatoare mai sus mentionate care, in repetate randuri, au avut pozitionari in flagranta contradictie cu mandatul primit la alegerea lor ca membre in CSM din partea asociatiilor de magistrati-judecatori de la diferitele instante din tara.

Solicitam incetarea imediata a hartuirii la care sunt supusi de catre SIIJ si IJ domnii procurori Bogdan Ciprian Pirlog si Sorin Marian Lia, membri in consiliul de conducere al Asociatiei Initiativa pentru Justitie, pentru faptul ca au avut indrazneala sa ia atitudine si sa vorbeasca, in virtutea dreptului la libera exprimare garantat de Constitutie, despre problemele cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania in ultimii 2 ani si jumatate, supus unui asalt continuu si brutal din partea coalitiei PSD-ALDE cu unicul scop de a-i face scapati de dosare penale si condamnari pe politicienii aliantei aflate la guvernare.

Cerem liderilor aflati in fruntea PSD si ALDE sa inceteze imediat orice declaratii sau atacuri la adresa independentei justitiei si a statului de drept si sa se conformeze cerintelor exprimate prin tratatele si acordurile la care statul roman este parte - Tratatul UE si MCV - precum si a solicitarilor venite din partea asociatiilor de magistrati, a societatii civile, a partenerilor occidentali ai Romaniei (ambasade, Comisia Europeana, Comisia de la Venetia) cu privire la necesitatea respectarii obligatiilor si angajamentelor asumate odata cu dobandirea calitatii de membru UE si NATO cu drepturi depline."

Asociatii civice semnatare:

  1. #activAGPitesti (membra a federatiei civice Contract Romania)
  2. Actiunea Civica Galati
  3. Asociatia Aradul Civic (membra a federatiei civice Contract Romania)
  4. Asociatia Culturala "Noul Horizont" din Valencia
  5. Asociatia Platforma Oradea Civica 2017 (membra a federatiei civice Contract Romania)
  6. Alianta Romanilor Uniti din Madrid (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
  7. Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie - VeDemJust
  8. Civica Iasi
  9. Brasovul Civic (membra a federatiei civice ContractRomania)
  10. Democracy Next Level din Milano
  11. DiasporaPadova (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
  12. Diaspora Romana din Italia (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
  13. Diaspora Milano
  14. Diaspora Unita Ajuta Romania/DUAR
  15. Grupul Civic Madrid Ro
  16. EuRo Aleg2.0
  17. Initiativa Timisoara (membra a federatiei civice Contract Romania)
  18. Maramuresul se aduna
  19. Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei
  20. Muresul Civic (membra a federatiei civice Contract Romania)
  21. Munchen pentru Romania (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)
  22. Reactiv Brasov
  23. Rezistenta din Valencia
  24. Rezist Zurich
  25. Romania Unita (membra a asociatiei Diaspora Unita Ajuta Romania)

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#demisia Lia Savonea, #Demisia gabriela baltag, #demisia Simona Marcu , #CSM