Atac la libertatea de exprimare? Interdictiile pe care Lia Savonea le pregateste magistratilor care posteaza pe Facebook

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 07:36
19608 citiri
Atac la libertatea de exprimare? Interdictiile pe care Lia Savonea le pregateste magistratilor care posteaza pe Facebook
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Sub conducerea Liei Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii incearca sa realizeze un ghid prin care judecatorii si procurorii romani sunt invatati cum sa comunice pe retelele sociale.

Mai multi magistrati atrag atentia ca in acest document apar interdictii clare, iar mai multe prevederi sunt interpretabile. Din acest motiv, exista riscul sa fie cercetati de Inspectia Judiciara.

Judecatorii si procurorii consultati de Ziare.com considera ca acest proiect este o forma prin care se incearca cenzurarea unor postari ale putinilor magistrati care iau atitudine publica, in special pe reteaua Facebook.

Asta in contextul in care judecatorii si procurorii au criticat pe Facebook modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei sau Codurilor Penale, unele ordonante de urgenta, decizii CSM, sau au comentat diversele cazuri meditizate care au vizat Justitia.

Nu in ultimul rand, Inspectia Judiciara s-a autosesizat impotriva unor magistrati in baza unor postari ale acestora pe retelele sociale.

Iata unul dintre exemple: CSM i-a taiat salariul lui Cristi Danilet, pentru o postare pe Facebook

Potrivit acestui ghid, magistratii nu trebuie sa posteze fotografii care ar putea crea aparenta de opulenta, sa faca reclama mascata la anumite produse sau sa militeze pentru anumite cauze, inclusiv umanitare, intr-un mod care poate submina prestigiul functiei si impartialitatea lor.

"Ghidarea comportamentului magistratilor"

O forma incipienta a acestui indrumar, care are 27 de pagini si 72 de recomandari, privind utilizarea de procurori si judecatori a retelelor de social-media, a fost trimisa instantelor si parchetelor din Romania, pentru consultarea magistratilor.

Elaborarea acestui ghid este parte a Proiectului "TAEJ - Transparenta, accesibilitate si educatie juridica prin imbunatatirea comunicarii publice la nivelul sistemului judiciar", finantat din fonduri europene.

"Judecatorii si procurorii trebuie sa constientizeze ca, desi social media are marele beneficiu de a conecta oamenii intr-un mod fara precedent, aceasta tehnologie prezinta noi modalitati de a vulnerabiliza profesia de magistrat.

Din acest motiv, un indrumar care isi propune sa ghideze comportamentul magistratilor in spatiul social-media trebuie actualizat continuu", isi motiveaza demersul CSM.

Critica, interzisa

Mai multi magistrati critica insa modul de redactare a acestui ghid.

"Unele prevederi depasesc statutul de recomandare, specific unui indrumar, sunt adevarate masuri imperative prin care se impun interdictii si obligatii. Sunt folositi termeni interzice, trebuie, nu pot, sunt interzise", explica un magistrat ce ingrijoreaza la noile masuri ce se intentioneaza a fi impuse.

De exemplu, recomandarile 8 si 9 interzic magistratilor sa comenteze despre dosarele in curs sau sa-si critice colegii sau alte institutii judiciare.

"8. Judecatorii si procurorii nu trebuie, in contextul folosirii retelelor sociale, sa interfereze cu o cauza in curs.

9. Judecatorilor si procurorilor le este interzisa imixtiunea in activitatea altor judecatori sau procurori sau institutii judiciare, precum si exprimarea de opinii pe social-media cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor".

Interzis la promovarea unei idei politice

Sunt interzise publicarea si diseminarea de informatii in sprijinul unui partid politic sau al unui candidat la alegeri sau afisarea de fotografii pe o retea sociala, care ar putea crea o legatura directa si clara a unui judecator sau procuror cu un partid politic.

"De asemenea, sunt interzise orice inititiva sau promovare directa sau indirecta a unor strategii, idei, masuri ale unor partide politice", continua recomandarea 10.

Cand pot sa dea "Like"

Una dintre interdictii vizeaza inclusiv "like"-ul, aprecierea, de pe reteaua Facebook.

"Judecatorilor si procurorilor le este interzis sa sustina, promoveze sau sa dea like la pagini sau postari ale unor campanii sau grupuri activiste, daca asocierea cu acestea submina prestigiul magistratilor si al sistemului judiciar", este recomandarea numarul 12, din acest asa numit indrumar.

"Fotografiile si inregistrarile video care prezinta nuditate, precum si episoade din viata personala cu un grad de intimitate care submineaza demnitatea functiei judiciare sunt interzise", este "recomandarea" nr. 13., o exprimare extrem de interpretabila.

In plus, la punctul 18, se arata ca "Judecatorii si procurorii nu pot utiliza retelele de socializare sau mass-media pentru a oferi consiliere juridica".

Similar, la punctul 27: "Injuriile, amenintarile, santajul, atacurile la persoana si reactiile emotionale puternice de demonizare a unor actiuni sunt interzise".

Fara participarea la cauzele umanitare

Indrumarul interzice magistratilor si sa militeze pentru diferite cauze, fie ele si umanitare.

Articolul 33: "Judecatorii si procurorii nu pot milita in spatiul online pentru cauze, fie ele si umanitare, intr-un mod care poate submina prestigiul functiei si impartialitatea lor".

Interdictiile in cazul "prietenilor virtuali"

La punctul 46, "Indrumarul" CSM impune interdictii si in ce priveste "prietenii virtuali": "Judecatorilor si procurorilor le este interzisa acceptarea in lista de prieteni a unor martori, avocati ai partilor sau alte persoane ce sunt parte intr-un dosar. Cazurile in care prietenia din spatiul social-media reflecta o relatie de prietenie in viata reala se rezolva potrivit normelor procedurale privind situatiile de incompatibilitate".

Sarcini suplimentare

O alta interdictie, la articolul 50, unde se arata ca: "Judecatorii si procurorii trebuie sa-si informeze membrii familiei si prietenii apropiati care au conturi pe social media despre obligatiile etice si profesionale ale magistratului".

Practic, prin aceasta prevedere, se impun in sarcina magistratilor sarcini suplimentare, altele decat cele stabilite de legislatia in vigoare.

Similar si la articolul 51: "Judecatorii si procurorii trebuie sa se asigure ca sunt singurii care au acces la conturile personale de social-media".

Ironia, interzisa

Iar "recomandarile" vagi si interpretabile din asa numitul "indrumar" al CSM continua.

De exemplu, la articolul 39: "Se recomanda ca mesajele postate de catre judecatori sau procurori sa fie explicite, clare si argumentate, evitandu-se aluziile".

O formulare mai mult decat generala, in contextul in care nu orice aluzie este neclara, iar de cele ai multe ori acestea pot fi ironice, asociate umorului.

Pe de alta parte, sunt recomandari care starnesc umorul, articolul 15: "Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu faca publice pe social-media informatii care sa creeze aparenta ca scopul urmarit al postarii este acela de a manifesta opulenta".

Sau sa evite reclama mascata la anumite produse, articolul 16: "Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa evite postarea de fotografii sau text care prezinta produse si servicii, chiar daca au fost folosite in scop personal".

"Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu foloseasca in mod excesiv social-media, cu postari zilnice multiple si cu o prezenta online cvasi-permanenta", se arata in articolul 35.

In plus, indreptarul stabileste si limite in ce priveste prietenii de pe Facebook: "Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu se imprieteneasca pe retelele sociale cu oricine, doar din dorinta de a avea mai multi prieteni," stabileste articolul 47.

Sursa: Ghidul CSM

Cand poate fi folosita libertatea de exprimare

Indrumarul CSM stabileste si cand si unde sa isi manifeste magistratii libertatea de exprimare, drept garantat de Constitutie. Aici se arata cum un magistrat poate scrie despre modificarile legislative.

"22. Judecatorii si procurorii pot folosi libertatea de exprimare cu scopul de a evalua aspecte fundamentale ce tin de administrarea actului de justitie sau de a promova si proteja drepturile omului recunoscute universal, libertati fundamentale si statul de drept.

23. Judecatorii si procurorii pot folosi libertatea de exprimare cu scopul de a evalua profesional reforme legislative si constitutionale si acte normative care vizeaza sistemul judiciar, folosind limbaj decent, tehnic, stiintific si argumentat.

24. In exercitiul libertatii de exprimare, judecatorii si procurorii trebuie sa-si formuleze opiniile intr-o maniera echilibrata care sa nu afecteze nici macar aparenta de impartialitate.

25. In ce priveste chestiuni de interes general din cadrul sistemului de justitie, se recomanda ca judecatorii si procurorii sa-si exercite libertatea de exprimare cu prioritate in dezbateri profesionale, consultari colegiale sau initiative institutionale, facand apel la mecanismele profesionale dezvoltate in acest scop, cum ar fi comisii de examinare a proiectelor de acte normative sau alte asemenea organisme.

26. Se recomanda ca judecatorii sau procurorii sa manifeste precautie si vigilenta, atunci cand isi exprima opiniile pe social-media pentru a nu fi instrumentalizate in mod partizan".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Lia Savonea CSM interdictii magistrati Facebook, #CSM Savonea interzis like Facebook , #CSM