Contre in CSM pe numirea sefului Inspectiei Judiciare, care a primit scor maxim, desi doua fise de punctaj au fost anulate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 19:50
12181 citiri
Contre in CSM pe numirea sefului Inspectiei Judiciare, care a primit scor maxim, desi doua fise de punctaj au fost anulate
Foto: Captura CSM (Arhiva)

Comisia de concurs din cadrul CSM care l-a notat cu 100 de puncte pe judecatorul Lucian Netejoru, la concursul organizat pentru ocuparea functiei de sef al Inspectiei Judiciare, nu a finalizat procedura in vederea sesizarii Plenului. Acest subiect a starnit contre intre membrii CSM: De ce se intarzie atat?

Asta desi concursul a avut loc in urma cu aproape doua saptamani, pe 28 martie. Lucian Netejoru a fost singurul candidat si a primit punctajul maxim, chiar daca doi membri ai comisiei si-au anulat voturile.

Mandatul lui Netejoru a expirat inca din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, acesta mai are dreptul la inca un mandat de 3 ani. El conduce insa si acum Inspectia Judiciara, in baza prevederilor unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader.

Ziare.com a scris inainte de a fi anuntate rezultatele ca fisele de notare au fost schimbate, pentru ca Netejoru sa castige fara probleme acest concurs. Practic, fiecare membru al comisiei urma sa-i dea minimum 25 de puncte lui Netejoru.

Judecatorul a sustinut interviul in fata unei comisii formate din 5 persoane:

- 3 reprezentanti ai Sectiei pentru judecatori din CSM - Lia Savonea, Evelina Oprina si Andrea Chis;

- 1 reprezentant al Sectiei pentru procurori din CSM - Florin Deac;

- 1 reprezentant din partea societatii civile din CSM - Victor Alistar.

Chis si Deac s-au opus acestui sistem, iar fisele lor de punctare au fost anulate. Dupa cum am aratat, chiar si asa, Netejoru a primit punctajul maxim.

S-a solicitat suplimentarea listei

In sedinta CSM de astazi, procurorul Cristian Ban a solicitat suplimentarea ordinii de zi a sedintei cu discutarea numirii sefului Inspectiei Judiciare.

Lia Savonea a explicat ca in acest caz, comisia de concurs inca nu a finalizat procedura prevazuta de lege, regulament, in vederea sesizarii Plenului.

"Este atributul comisiei de concurs, care inca nu a terminat lucrarile", a spus sefa CSM.

A fost momentul in care a intervenit Andrea Chis: "Eu am fost membru al acestei comisii si personal nu inteleg ce lucrari mai avem de facut, in afara de a inainta Plenului procesele noastre verbale".

Au urmat apoi mai multe discutii in contradictoriu, intre Andrea Chis si Lia Savonea, sustinuta de ceilalti membri ai comisiei.

Lia Savonea: Propunerea de numire a inspectorului sef cu motivarea corespunzatoare.

Victor Alistar: Raportul procedurii.

Andrea Chis: In afara de ce s-a facut, pana in momentul in care a fost de semnat, noi putem sa adaugam alte acte?

Lia Savonea: Actul final care este in lucru.

Evelina Oprina: Ce am intocmit pana in acest moment sunt procesele verbale. Adica oglinda fidela a ceea ce s-a intamplat in sedintele de judecata.

Andrea Chis: In afara de procesele verbale, sa intocmim alte acte?

Evelina Oprina: Raportul prin care sesizam Plenul.

Lia Savonea: Raportul de numire, propunerea de numire.

Cristian Ban: Sunt doua sapatamani, ideea este ca ar fi trebuit sa...

Lisa Savonea: Va multumim pentru diligenta.

Andrea Chis: Ce doriti sa facem in aceasta propunere de numire?

Lia Savonea: Va rog sa nu ne interogam reciproc in sedinta Plenului, nu cred ca asta este scopul sedintei. Putem sa discutam eventual ulterior.

Andrea Chis: Eu vreau sa spun ca nu am fost consultata si probabil mai sunt colegi care sa confirme acelasi lucru, cu privire la alte acte care sunt necesare pentru a sesiza Plenul.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Concurs Netejoru, #CSM Netejoru, #Netejoru Chis Savonea , #CSM