CSM a amanat numirea unui nou sef, dupa ce votul a esuat de 2 ori in cazul favoritei Liei Savonea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 16:28
36004 citiri
CSM a amanat numirea unui nou sef, dupa ce votul a esuat de 2 ori in cazul favoritei Liei Savonea
Foto: Administratia Prezidentiala

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a intrunit marti pentru a alege conducerea institutiei pentru anul 2020, insa nu s-a reusit ajungerea la un consens, asa ca sedinta a fost amanata pentru saptamana viitoare.

Favorita la sefia CSM este judecatoarea Nicoleta Tint, insa votul a esuat de doua ori in cazul ei. Pe de alta parte, Tatiana Toader a obtinut functia de vicepresedinte al Consiliului.

Astfel, alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amanata pentru saptamana viitoare.

In 2019, institutia a fost condusa de Lia Savonea, care a luat mai multe decizii discutabile care i-au atras critici dure din partea asociatiilor de magistrati.

Sedinta a fost deschisa si prezidata in prima parte de presedintele Klaus Iohannis, care a sustinut un scurt discurs in care a criticat activitatea Consiliului in ultimul an, aratand ca tensiunile ce s-au creat sub conducerea Liei Savonea au ridicat ingrijorare pentru ca au indepartat CSM de rolul sau fundamental, acela de garant al independentei justitiei.

Iohannis a cerut implicarea activa a CSM pentru a fi reparate toate modificarile ce au rezultat din asaltul la care justitia a fost supusa in ultima vreme, aratand ca esentiala este implementarea opiniilor si recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECO.

Lui i-a raspuns judecatorul CSM Gabriela Baltag, apropiata a Liei Savonea si des invitata la Antena3, care a insinuat ca seful statului s-ar fi implicat in justitie si i-a cerut sa vorbeasca despre protocoale si "interventiile oculte" ale serviciilor secrete. Iohannis i-a replicat ca era despre care vorbeste ea s-a incheiat si ca va veghea sa nu se mai intre cu "bocancii in justitie".

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea sedintei CSM si cele mai importante declaratii:

16:28 - CSM anunta oficial rezultatul alegerilor pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului.

"Astazi, 10 decembrie 2019, in cadrul sedintei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aleasa in functia de vicepresedinte al Consiliului doamna procuror Tatiana TOADER, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (proiect de management).

Sedinta Plenului pentru alegerea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza a avea loc la o data ulteriora", anunta Consiliul intr-un comunicat de presa.

15:52 - Alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amanata pentru saptamana viitoare, a anuntat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in timpul sedintei de Guvern, citat de News.ro.

Premierul Ludovic Orban l-a intrebat, marti, in sedinta de Guvern pe ministrul Predou daca s-a incheiat "epopeea" de la CSM, iar Predoiu a afirmat ca "epopeea continua".

El a subliniat ca sedinta a fost amanata pentru saptamana viitoare.

15:05 Surse judiciare din cadrul CSM au explicat pentru Ziare.com ca nu s-a reusit realizarea unei majoritati pentru numirea judecatoarei Nicoleta Tint in functia de presedinte al Consiliului, dupa ce s-a votat de doua ori.

"Plenul CSM a decis amanarea numirii unei presedinte al CSM, dar nu a stabilit o data anume", explica surse judiciare pentru Ziare.com.

13:28 Surse judiciare din cadrul CSM au explicat pentru Ziare.com ca membrii CSM vor vota la ora 14:00, pentru a treia oara, daca judecatoarea Nicoleta Tint o sa fie presedinte al Consiliului.

"Mai multi membri CSM sustin ca votul nu ar mai trebui reluat: Nu ai majoritate, esti respins automat. Aceasta este punctul de vedere al acestora", explica sursele citate.

13:23 Egalitate din nou la a doua tragere la sorti: 9 voturi - pentru, 9 voturi - contra si o abtinere, potrivit unei surse judiciare. In Plenul CSM sunt mai multe discutii in contradictoriu pentru a iesi din aceasta situatie fara precedent in istoria CSM.

13:14 Plenul CSM reia, pentru a doua oara, votul in cazul judecatoarei Nicoleta Tint, care a obtinut paritate de voturi - 9 pentru, 9 contra si un vot nul - pentru numirea in functia de sef al CSM, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au explicat ca Sectia pentru judecatori din CSM nu a vrut sa-si schimbe propunerea pentru conducerea Consiliului.

12:28 Situatie fara precedent la CSM, potrivit unor surse judiciare, in cazul alegerii Margaretei-Nicoleta Tint. Votul in CSM este de 9-9, iar un vot este nul, sustin sursele citate

In acest moment, mmebrii CSM discuta cum sa iasa din acest impas procedural.

Pe de alta parte, propunerea procurorilor pentru functia de vicepresedinte al CSM, Tatiana Toader, a fost votata pentru acest post.

11:45 - Membrii CSM voteaza in acest moment candidati sectiilor din CSM pentru functia de presedinte Nicoleta Margareta Tint, si vicepresedinte, Tatiana Toader. Votarea este in procedura secreta.

Lia Savonea a prezentat anterior raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2019 si a multumit colegilor pentru ajutorul acordat in acest an.

11:27 - Sedinta se suspenda pana la plecarea sefului statului.

11:23 - Judecatorul CSM Gabriela Baltag, apropiata a Liei Savonea si des invitata la Antena3, vrea un dialog cu Iohannis si insinueaza ca seful statului s-ar fi implicat in justitie.

"Justitia e subiect de campanie electorala de prea multa vreme, ne-am intrebat ce ar face politicienii daca nu ar mai exista justitia. Probabil ca nu ar mai fi politicieni. Sa va ganditi la cetateni, la impactul unor interventii oculte, de natura protocoalelor secrete. As vrea ca presedintele tarii sa vorbeasca deschis de aceste lucruri si sper ca o veti face pentru ca este o realitate si trebuie sa ne gandim daca vom mai permite vreodata ca justitia sa fie supusa serviciilor secrete".

Iohannis ii raspunde: "Eu nu mai sunt in campanie si va spun parerea mea, acea etapa cu protocoale s-a incheiat demult si voi veghea sa nu se mai intoarca. Si intrarea cu bocancii in justitie s-a terminat. Toti actorii implicati, nu doar politicienii, ci si CSM, sa isi asume rolul pentru partea de care raspund in fata romanilor. In Romania normala judecatorii judeca drept, justitia e independenta si isi face treaba fara sa fie comentata in varii situatii politice. Impreuna, acum, chiar avem sansa sa realizam aceste lucruri si ma bazez mult pe dvs".

11:22 - Dupa ce si-a incheiat discursul, Iohannis anunta ca va pleca:

"Eu am venit fiindca am un profund respect pentru CSM si pentru justitie, insa prin abtinerea mea de la implicare in discutii vreau sa dau un semnal suplimentar ca niciun politician, nici cel mai ales din Romania, nu trebuie sa se amestece in treburile justitiei. Ca atare, daca nu va suparati, eu ma voi retrage".

11:08 - Sedinta e declarata deschisa. E prezidata de Klaus Iohannis, care sustine un scurt discurs:

- Anul 2019 va ramane in istorie ca anul in care cetatenii au protejat prin votul lor la referendum buna independenta a justitiei.

- Nu am ezitat ca in tot cursul mandatului sa actionez ori de cate ori s-a incercat destabilizarea sistemului de justitie.

- Am oprit intrarea in vigoare a modificarilor nocive aduse Codurilor Penale.

- Am reiterat an de an increderea in sistemul de justitie si sprijinul meu pentru magistrati.

- Am actionat ca un sustinator ferm al unei justitii independente, in relatia cu CSM.

- Chiar daca asaltul asupra justitiei a fost oprit temporar, raul facut trebuie reparat cat mai repede.

- Si astazi cred cu tarie in ce am afirmat la CSM in 2015: tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu in plan secund.

- Instrumentele pe care CSM le are la dispozitie devin eficiente doar cand in spatele deciziilor exista un larg consens si o sustinere reala, nu declarativa, a principiilor calauzitoare.

- Pastrarea independentei si a constiintei profesionale a magistratilor si a membrilor CSM sunt esentiale.

- CSM are un rol fundamental in buna functionare a sistemului judiciar si mentinerea unui echilibru in interiorul acestuia. E necesar un echilibru chiar in interiorul CSM.

- Nu surprind pe nimeni daca spun ca in acest an care a trecut unele dintre deciziile luate de CSM in plen sau in sectii au parut contradictorii sau au fost puternic contestate chiar in interiorul Consiliului.

- Modul de functionare a Consiliului a ridicat de multe ori semne de ingrijorare.

- Din aceasta perspectiva sunt necesare mecanisme de lucru care sa asigure o abordare coerenta si responsabila.

- O relatie tensionata in CSM aduce deservicii in primul rand sistemului judiciar.

- Justitia e un serviciu public, aflat in slujba cetatenilor. Justitia independenta e garantia fundamnetala pentru mentinerea echilibrului social.

- Prin modul in care este infaptuita justitia se construieste si se consolideaza sentimentul de dreptate in randul cetatenilor, protejandu-se cel mai de pret castig al democratiei: garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale individului.

- Am incredere ca in calitate de garant al independentei justitiei, CSM va gasi modalitatea de conectare la societate.

- In acest sens fac un apel sa sustineti in mod efectiv implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECO.

- Si fac o precizare, pentru ca am vazut interpretarile date declaratiilor mele. Vreau sa fie foarte clar ce am vrut sa spun: recomandarile nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare cat timp nu sunt transpuse in legislatia interna.

- Si CSM-ului revine misiunea de a participa la procesul de transpunere in legislatia interna a tuturor acestor opinii si recomandari.

- Participarea larga la referendum si rezultatul acestuia arata ca de cate ori se incearca o indepartare de la valorile democratice romanii reactioneaza. Fara unitate in jurul valorilor fundamentale, democratia noastra risca sa devina una fragila.

- De aceea ne revine noua datoria de a raspunde si a ne ridica la inaltimea acestor asteptari.

- Va doresc mult succes si va multumesc.

11:00 - A ajuns la sediul CSM presedintele Klaus Iohannis.

10:57 - Sectia pentru judecatori a CSM a desemnat-o pe Nicoleta-Margareta Tint candidat pentru functia de presedinte al Consiliului in anul 2020. Contracandidatul acesteia a fost judecatorul Mihai Balan.

Potrivit unor surse judiciare, scorul a fost foarte strans, 6 voturi pentru Tint, 5 voturi pentru Balan. Urmeaza votul in Plenul CSM, stabilit pentru ora 11:00.

10:53 - In fata sediului CSM a iesit Lia Savonea, pentru a-l intampina pe Klaus Iohannis.

10:17 In Sectia pentru procurori din cadrul CSM, procurorul Tatiana Toader de la Parchetul Capitalei isi prezinta in acest moment proiectul pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

In sectia de judecatori din CSM au fost anuntate doua candidaturi pentru fucntia de sef al CSM potrivit Liei Savonea: judecatoarea Nicoleta-Margareta Tint si Mihai Balan de la Judecatoria Timisoara.

Nicoleta-Margareta Tint este prima care isi prezinta proiectul de candidatura la functia de presedinte CSM.

10:00 La sediul CSM a ajuns si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Acesta a criticat voalat activitatea Liei Savonea, in contextul in care cel mai recent Raport MCV pentru Romania realizat de Comisia Europeana a criticat dur activitatea instititiei.

"Si in urma cu 10 ani CSM a fost intr-o situatie critica. Astept de la CSM sa privim altfel MCV si sa luam in serios problemele care tin de resursele umane, problemele de transparenta, de integritate. Daca vor realiza aceste obiective, raportul MCV va arata altcumva", a spus Predoiu, inainte de sedinta.

Ministrul a explicat ca din punctul sau de vedere Sectia de investigare a infractiunilor din jutsitie nu poate sa ramana in aceasta forma. El a arata ca procurorii SIIJ au realizat "putine rechizitorii temeinice" si ca, in schimb, s-au remarcat prin cateva actiuni cum ar fi retragerea apelurilor in cazul unor politicieni sau continuarea investigarii unor functionari internationali.

09:28 - La intrarea in sediul CSM procurorul general Bogdan Licu a spus ca se gandeste serios sa se inscrie si el in competitia pentru functia de procuror general.

"Nu suntem astazi aici pentru depunerea unei candidaturi, suntem aici ca sa votam noua conducerea a CSM. Ma gandesc foarte serios la acest lucru (sa-mi depun candidatura, n.red.), dar inca nu am luat o decizie", a declarat Licu, precizand ca el considera ca procurorii trebuie sa devina mai activi, sa se sesizeze si din oficiu si nu doar sa astepte sa fie sesizati.

Intrebat de ce crede ca s-a ajuns in aceasta situatie si daca el considera ca procurorii sunt timorati, Licu a spus ca ceea ce s-a intamplat in ultimii ani poate explica situatia actuala.

"Nu stiu daca neaparat timorare, dar o demotivare in ultimii ani de zile, cu toate atacurile asupra noastra. (...) Depinde de fiecare procuror in parte cat e de calit in aceasta lupta, de la caz la caz. Dar unii s-au simtit demotivati si au fost intr-o asteptare... nu stiu ce asteapta", a mai spus Licu.

Cand o jurnalista i-a replicat ca poate ca asteapta pensia, Licu a raspuns afirmativ: "Da, chiar asteapta pensia".

09:20 - Presedintele Klaus Iohannis participa la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, care isi desemneaza noua conducere pentru anul 2020 si dezbate raportul de activitate al institutiei pentru 2019.

Potrivit unor surse judiciare, cele mai mari sanse pentru sefia CSM le are judecatoarea Nicoleta Margareta Tint de la Curtea de Apel Brasov, apropiata de Lia Savonea.

Tint face parte dintre membrii CSM care au sustinut constant demersurile Liei Savonea din CSM si a votat pentru initiativele acesteia, alaturi de judecatoarele Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu, Mariana Ghena sau membrii societatii civile Victor Alistar si Romeo Chelaru.

Sedinta CSM

Plenul CSM a stabilit marti, pentru ora 11.00, alegerea noii conduceri a CSM. Consiliul este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit. In 2019, aceste pozitii au fost ocupate de judecatorul Lia Savonea si procurorul Nicolae Solomon.

Tot marti, la ora 10.00, sectiile de judecatori si de procurori din CSM se intalnesc pentru desemnarea candidatilor la functia de presedinte si vicepresedinte. Presedintele si vicepresedintele fac parte din sectii diferite.

Presedintele si vicepresedintele sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia.

Conducerea din anii anteriori a fost formata din judecatorul Simona Marcu - procurorul Cristian Ban (2018), judecatorul Mariana Ghena - procurorul Codrut Olaru (2017).

Acesti membri nu mai pot fi alesi.

I-a sustinut pe Florea si Netejoru

In fruntea CSM, Lia Savonea a luat mai multe decizii intens mediatizate, care au fost criticate de o parte din magistratura sau de mass-media.

Judecatoarea a fost de acord cu modificarile legislative facute de PSD -ALDE la Legile Justitiei, mai ales cele privind infiintarea si functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS).

De altfel, sefa CSM a fost una dintre principalele sustinatoare ale Adinei Florea la conducerea acestei sectii. Savonea a incercat de 7 ori sa o numeasca la sefia structurii, dar toate incercarile au esuat. In final, Adina Florea s-a retras din aceasta procedura.

De asemenea, Savonea l-a sustinut pe seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, pentru ocuparea unui nou mandat de conducere.

Certurile cu Tarcea si Bichall

Mai multe sedinte CSM prezidate de Savonea au fost marcate de contre dure intre aceasta si diferiti membri. Cele mai cunsocute cazuri sunt discutiile cu judecatoarea Cristina Tarcea, care nici nu a mai candidat pentru un nou mandat la sefia Inaltei Curti sau cu fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall.

La sefia Inaltei Curti, Savonea a sustinut numirea Corinei Corbu, considerata una din apropiatele sale.

Solicitarea de revocare

La sfarsitul lunii octombrie, 7 judecatori si procurori, membri alesi in Consiliul Superior al Magistraturii, au cerut revocarea Liei Savonea din functia de presedinte al Consiliului.

Cererea nu a fost pusa niciodata spre discutare pe masa CSM, iar mandatul Liei Savonea se termina la sfarsitul anului.

Printre motivele de revocare era si faptul ca Savonea ar fi initiat in data de 29 ianuarie 2019 modificarea Legilor Justitiei (Legea nr. 303/2004, nr. 304/2004 si Legea nr. 317/2004), in lipsa unei hotarari a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004, si mai ales fara a instiinta membrii Sectiei pentru procurori, cu toate ca propunerile formulate vizau si norme privind activitatea Ministerului Public.

In plus, mai era acuzata si de transmiterea proiectului de modificare a legislatiei privind activitatea Agentiei Nationale de Integritate direct conducatorului comisiei parlamentare, in conditiile in care doar ministrul Justitiei putea fi sesizat in acest sens si doar de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Motivele de revocare - 7 membri CSM solicita revocarea Liei Savonea: Intalnirea cu Adina Florea si legea ANI, printre motivele invocate (Document)

Asociatiile de magistrati au reactionat frecvent in fata masurilor luate de Lia Savonea. Una dintre cele mai recente luari de pozitie a fost cea privind ambitia sefei CSM de a achizitiona un sediu pentru Consiliu, in valoare de 18 milioane de euro.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Lia Savonea CSM, #Lia Savonea jduecator, #alegeri CSM , #CSM