Cum a pus CSM sefa noua la Inalta Curte, cu ocolirea legii

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:52
8164 citiri
Cum a pus CSM sefa noua la Inalta Curte, cu ocolirea legii
Foto: Ziare.com

Presedintele Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a sustinut, joi, ca procedura pentru desemnarea sefului instantei supreme nu respecta Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, modificata recent de Parlament, pentru ca respectiva candidatura trebuia depusa in termen de 30 de zile de la vacantarea postului, iar mandatul ei expira in septembrie.

Asta in contextul in care CSM a demarat aceasta procedura pe 30 mai 2019, cu 3 luni si 2 saptamani mai devreme decat termenul stabilit de lege.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca aceasta procedura poate fi contestata atat in contencios, dar si la Curtea Constitutionala.

CSM a validat-o astazi pe Corina Corbu, singurul candidat in aceasta procedura, in functia de presedinte al Inaltei Curti.

Avocat: Este nelegala

De altfel, avocatul Toni Neacsu arata, intr-o postare pe Facebook, ca in cazul in care instanta o sa fie sesizata, aceasta procedura o sa fie anulata usor.

"Procedura desfasurata la CSM pentru numirea presedintelui ICCJ este nelegala si o instanta de contencios administrativ, sesizata fiind in acest sens, o va anula usor. D-na presedinte Cristina Tarcea are, riguros vorbind, dreptate, nu face altceva decat sa reproduca ce spune legea in vigoare, care ar fi trebuit sa fie obligatorie si pentru Sectia pentru judecatori a CSM.

Prejudiciile pentru credibilitatea Sectiei sunt greu de evaluat, mai ales in contextul atacurilor constante la care este supusa de ceva vreme", scrie avocatul Toni Neacsu.

Conflict juridic de natura constitutionala?

Pe de alta parte, surse judiciare au explicat ca, avand in vedere jurisprudenta recenta a Curtii Constitutionale, in acest caz ar putea fi vorba inclusiv de un conflict juridic de natura constitutionala.

"Pe de o parte, avem Parlamentul, care a emis legea, iar de partea cealalta este Consiliul Superior al Magistraturii, care nu respecta legea si o interpreteaza cum vrea", explica sursele citate.

Despre ce este vorba

Mandatul Cristinei Tarcea la sefia Inaltei Curti expira pe 14 septembrie.

Potrivit Legii nr. 303/2004, procedura de numire a unui nou presedinte trebuia demarata dupa ce postul se vacanteaza. Totusi, CSM a declansat procedura pe 30 mai 2019, cu 3 luni si 2 saptamani mai devreme decat termenul stabilit de lege.

Este vorba de articolul 53, alineatul (4): "Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) isi pot depune candidaturile pentru functia de presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori presedinte de sectie, la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii,in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie a devenit vacanta."

Avocatul Toni Neacsu mai arata ca prevederile legii sunt si in Regulamentul privind numirea in functii de conducere aprobat chiar de Sectia pentru judecatori a CSM prin Hotararea nr. 573/9 aprilie 2019.

Este vorba de articolul 35, alineatul (2) din Regulament: "Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care indeplinesc conditiile prevazute laalin. (1) isi depun candidaturile la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in termen de 30 de zile de la data la care functia pentru care candideaza a devenit vacanta."

In vechea varianta a legii, inainte de modificare, candidaturile puteau fi depuse cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile. Deci procedura putea fi demarata din 14 iulie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CSM Corina Corbu, #CSM procedura ilegala, #CSM Inalta Curte , #CSM