Ziare.com

O asociatie de magistrati critica atacul CSM la presedintele Ioahnnis: Nu a spus asa ceva si la Cotroceni

Vineri, 29 Martie 2019, ora 09:47

   

O asociatie de magistrati critica atacul CSM la presedintele Ioahnnis: Nu a spus asa ceva si la Cotroceni
Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" (AMASP) a transmis, joi seara, ca pozitia publica a presedintelui CSM cu referire la intalnirea de la Cotroceni este "neintemeiata", cu atat mai surprinzatoare cu cat temerile exprimate de Lia Savonea in comunicatul de presa nu au fost enuntate in cadrul intalnirii.

Procurorii cer ca declaratia sa fie asumata in nume personal de presedintele CSM, nu intr-un comunicat oficial, postat pe site-ul institutiei.

"Consideram ca pozitia presedintelui CSM este neintemeiata, cu atat mai mult cu cat institutia pe care o reprezinta este angajata intr-un proces de definire a unor bune practici de conlucrare intre sistemul judiciar, puterea legislativa si cea executiva, aspect ce implica intelegerea rolului de mediere a presedintelui Romaniei atunci cand comunicarea intre puterile statului este serios deteriorata si nefunctionala.

Pentru o corecta informare a opiniei publice, putem preciza ca preocuparile enuntate in comunicatul presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost in niciun fel exprimate de domnia sa in cursul intalnirii de ieri", au transmis reprezentantii AMASP.

Potrivit acestora, Lia Savonea a luat cuvantul in cadrul intalnirii.

"Si-a exprimat opinia in ceea ce priveste situatia sistemului judiciar si, in contextul care astazi i se pare impropriu, a tinut sa sublinieze implicarea Consiliului Superior al Magistraturii ori de cate ori au fost puse in discutie modificari legislative care vizau sistemul judiciar.

Avand in vedere ca CSM este garantul independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, iar doamna judecator Savonea Lia este presedintele in functie al acestei institutii, adresam urmatoarea intrebare legitima: pozitia exprimata in cursul zilei de astazi, pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, este pozitia asumata de plenul CSM, este pozitia oficiala a uneia dintre cele doua sectii ale CSM sau este opinia proprie a doamnei judecator Savonea Lia?", au mai transmis procurorii.

Acestia sustin ca utilizarea formulei "Apel public al presedintelui CSM" "nu confera mai multa legitimitate unei opinii personale si nici nu o transforma intr-o pozitie institutionala in conditiile in care la aceeasi intalnire a participat si vicepresedintele CSM".

"Mai subliniem ca presedintele CSM reprezinta institutia fie in baza unor documente de politici publice adoptate in cadrul Plenului (proiectul de exercitare a functiei de presedinte pentru care a fost ales in anul in curs), fie in baza unor hotarari cu domeniu limitat, adoptate in conditiile legii.

Daca, in mod 'surprinzator', comunicatul de astazi este doar opinia doamnei Savonea Lia, solicitam asumarea acesteia in nume personal si nu pe site-ul oficial al institutiei si cu utilizarea insemnelor oficiale ale CSM", se mai arata in document.

Presedintele CSM, Lia Savonea, spune ca dezbaterea de la Cotroceni, la care a participat, nu rezolva problemele Justitiei, "care sunt complexe, recurente si constante in timp", iar cadrul in care a avut loc nu era cel menit sa realizeze acest deziderat, adaugand ca exista riscul ca Justitia sa fie folosita in scop politic.

"Resping categoric asocierea imaginii Justitiei cu activitatea politica, precum si orice incercare de a fi utilizate nevoile Justitiei in scop politic", afirma ea.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, de la ora 17:00, consultari cu reprezentantii autoritatii judecatoresti si ai asociatiilor profesionale ale magistratilor pe tema situatiei actuale din sistemul judiciar.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor