Mandatul Lianei Dumitrescu ramane neocupat, fara sa se organizeze alegeri

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 12:02
2624 citiri
Mandatul Lianei Dumitrescu ramane neocupat, fara sa se organizeze alegeri
Foto: Arhiva

Mandatul de deputat detinut de Liana Dumitrescu ramane neocupat pana la viitoarele alegeri parlamentare generale, fiind obtinut in baza unor reglementari speciale pentru minoritati, a declarat liberalul Mihai Voicu.

Liderul PNL Mihai Voicu, cel care a elaborat actuala legislatie electorala, a explicat joi, pentru NewsIn, situatia creata.

"Nu se tin alegeri, ramane postul neocupat pentru ca minoritatile sunt alese intr-un regim special", a explicat Voicu.

Legea electorala 35/2008 nu reglementeaza explicit situatia in care mandatul unui deputat ales din partea minoritatilor ramane vacant, ci doar alegerea unui reprezentant al minoritatilor.

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, Varujan Pambbucian, a declarat la Antena 3 ca este o cheltuiala foarte mare sa se organizeze alegeri de aceea va cere un punct de vedere Curtii Constitutionale.

Astfel, la articolul 9 din lege, se prevede ca organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, potrivit Constitutiei, la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat.

Deputatul Liana Dumitrescu nu a candidat intr-un colegiu anume, ci in circumscriptia nationala Romania.

Daca vacantarea unui loc de parlamentar se refera doar la alegerile organizate intr-un colegiu, in cazul vacantarii unui loc apartinand minoritatilor exista asadar un vid legislativ. Desi alegerea Lianei Dumitrescu s-a facut aproximativ la fel ca in cazul alegerilor pe lista, nu a existat nici un candidat de rezerva, astfel ca este complicat cum va fi rezolvata problema continuitatii reprezentarii minoritatii macedonene.

Deputatul Liana Dumitrescu a murit

Deputata din partea minoritatii macedonene, Liana Dumitrescu, a murit joi dimineata, dupa ce suferise saptamana trecuta, un atac cerebral, iar starea ei era foarte grava.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#deputat Liana Dumitrescu deces, #Mihai Voicu alegeri , #stiri Liana Dumitrescu