Scaunul inteligent, care te avertizeaza ca nu stai corect, inventat de studenti de la UT din Cluj Napoca

Duminica, 11 Martie 2018, ora 21:36
2774 citiri
Scaunul inteligent, care te avertizeaza ca nu stai corect, inventat de studenti de la UT din Cluj Napoca
Foto: captura video

O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) a creat, in cadrul unui concurs IT de 24 de ore, un scaun inteligent cu sase senzori, care il avertizeaza pe ocupant ca are o postura incorecta la birou sau ca a stat prea mult in pozitia sezand, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ionut Danci, membru al echipei de studenti din anul III de la Facultatea de Automatica si Calculatoare a UTCN, a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX ca a fost dezvoltata si o aplicatie pentru telefonul mobil care culege date pe parcursul unei perioade si creeaza un profil al spatelui ocupantului scaunului inteligent.

"Am creat un scaun inteligent, Officer, pentru angajatii din multinationalele din Cluj-Napoca, sunt mii de persoane in firmele de IT care stau zilnic 8 ore pe acelasi scaun, dar si pentru functionarii din institutii. Problema este ca ei stau intr-o postura gresita pe scaun si venim in sprijinul lor. Scaunul nostru, dotat cu sase senzori, pentru partea de sezut si in zona spatarului, in momentul in care sesizeaza ca ocupantul sta intr-o pozitie gresita, trimite o notificare de avertizare prin wifi pe calculatorul pe care lucreaza acesta, pentru corectarea posturii.

De asemenea, daca a stat prea mult timp asezat pe scaun trimite o alta notificare. Am dezvoltat si o aplicatie pentru telefonul mobil care culege date pe parcursul unei perioade si creeaza un profil al spatelui ocupantului, astfel ca putem sa ne dam seama ce probleme are si putem sa emitem recomandari pentru doctor", a spus Danci.

Potrivit acestuia, echipa ar dori un parteneriat cu o firma care produce sau care comercializeaza scaune de birou si care ar putea integra sistemul de senzori.

"Ar costa 100 de euro in plus fata de pretul scaunului normal", a subliniat studentul clujean.

George Flutur, un alt membru al echipei, a declarat, la randul sau, ca senzorii au fost confectionati manual de catre membrii echipei.

"Inainte de utilizarea scaunului inteligent are loc o calibrare a senzorilor si a posturii pentru fiecare persoana in parte care sta pe scaun, iar in momentul in care pozitia nu este corecta, se emite o notificare iar persoana respectiva stie ca trebuie sa isi corecteze pozitia", a afirmat Flutur.

Un alt proiect dezvoltat in cadrul hackathon-ului a fost un frigider smart care poate semnala ce alimente lipsesc si ce alimente exista in frigider pentru a crea o reteta de mancare, dar si un dispozitiv, Wake Z, care se aplica pe antebrat si ajuta o persoana sa se trezeasca odihnita, monitorizand pulsul in timpul somnului.

Cele trei proiecte au participat, sambata, timp de 24 de ore, la un hackathon organizat in cadrul Innovation Labs Cluj, care este cel mai mare program de antreprenoriat din tara adresat studentilor, ajuns la cea de-a 6-a editie.

Programul ajuta tinerii antreprenori sa isi transforme ideile inovative in prototipuri viabile si in afaceri de succes sub indrumarea unor antreprenori, mentori si specialisti in domeniul tehnologiei din Cluj-Napoca. La hackathon au participat 20 de proiecte din care au fost selectate 8 care au fost inscrise in programul de mentorat.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#scaun inteligent studenti Cluj, #scaun inteligent postura gresita , #accesorii