De ce sunt adolescentii atat de furiosi?

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 14:17
12755 citiri
De ce sunt adolescentii atat de furiosi?
Foto: inmage.com

Nu exista perioada in viata noastra mai plina de transformari, de schimbari majore intr-un timp foarte scurt si de presiuni fantastice, atat din exterior cat si din interior, cum este perioada adolescentei.

Si de plina de temeri, trebuie neaparat sa adaugam, atat din partea partintilor, care nu mai stiu cum e bine si cum e gresit sa procedeze cu un adolescent, cat si din partea tanarului, care se simte confuz, nelinistit, speriat de deciziile majore pe care trebuie sa le ia.

Multi parinti se plang de nivelul propriu de stres dar putini constientizeaza ca cel al copilului lor, adolescent, este cel putin dublu. De ce ? Ne ajuta sa intelegem specialistii consultati de site-ul parentingateenager.com.

De la agonie la extaz si inapoi

In cazul unui adolescent lucrurile nu sunt deloc "asezate", totul este in dezechilibru, iar responsabilitatile care apasa pe umerii lui sunt enorme.

Despre ce vorbim? In primul rand, bineinteles, despre transformarile fizice care se produc in perioada pubertatii si care antreneaza la randul lor tot felul de manifestari contradictorii.

Pe de alta parte, un adolescent trebuie sa invete in aceasta perioada sa stea pe propriile picioare si asta implica o serie de esecuri si insatisfactii majore. El trebuie sa isi castige independenta in fata parintilor si propriul control.

De asemenea, adolescentul se vede nevoit sa isi gestioneze singur relatiile cu prietenii, care sunt cel putin la fel de dificili si de greu de inteles ca si el.

Apoi, la aceeasi varsta apare si prima iubire care il poarta pe tanarul nostru subiect de la agonie la extaz si inapoi, de cateva ori pe zi.

Tentatii peste tot

Ajungem, incet, incet si la presiunile externe carora trebuie sa le opuna rezistenta un adolescent si vorbim mai intai despre tentatii si dorinta de a face pe plac prietenilor din anturaj.

"Fumez sau nu?", "Beau sau nu alaturi de ei?", "Chiulesc sau nu?", "Ma sui in masina chiar daca soferul nu are carnet?", "Il pocnesc pe ala sau plec cu coada intre picioare?", sunt doar cateva dintre intrebarile la care un adolescent trebuie sa raspunda in fiecare zi si care culmineaza cu "Intrebarea Intrebarilor" la aceasta varsta: "Fac sex sau nu?".

Ca si cum nu ar fi de ajuns, la toate acestea se adauga si confruntarea periodica cu asteptarile celor din jur. Profesorii trebuie multumiti iar parintii, care indeobste fixeaza standarde foarte inalte pentru copilul lor, trebuie satisfacuti. Teama de nemultumirea provocata celor dragi in caz de nereusita, il face foarte usor pe un adolescent sa isi iasa din fire pe teme care in aparenta, nu au legatura cu acest gen de probleme.

Nici copil, nici adult

Mai sunt si alte motive pentru care un adolescent are tot dreptul sa fie furios? Mai sunt.

Printre ele, faptul ca opiniile sale nu sunt de obicei luate in serios, el nefiind considerat inca un adult. Din pacate multi parinti sesizeaza doar maturizarea fizica a copilului lor si, mult mai tarziu, pe cea psihica.

In acelasi timp, spre deosebire de un copil mic, adolescentul este mult mai afectat de anumite nedreptati care i se fac sau de acuzatiile care i se aduc pe nedrept, si, in unele cazuri, nu sunt putine.

Adolescentii au si ei "partea lor de vina", concretizata in asteptarile enorme de la cei din jur si de visuri marete dar, din pacate, deseori rupte de realitate. Planuiesc activitati imposibil de dus la capat si isi doresc sa fie ce nu vor putea fi niciodata, iar acest lucru li se pare imposibil de acceptat.

Asa ca nu ar trebui sa fim deloc surprinsi ca adolescentii sunt adevarate "bombe" gata oricand sa explodeze.

Ei nu sunt inca pregatiti sa infrunte toate problemele enumerate mai sus iar mania careia ii dau frau liber frecvent este doar o expresie a modului in care incearca sa evite sa fie raniti, infricosati sau umiliti de catre ceilalti.

Atentie, parinti!

Este foarte important de stiut ca nu toti adolescentii se manifesta la fel. Unii sunt mai vocali, asa ca parintii stiu la ce sa se astepte si, deseori, reusesc pana la urma sa se adapteze.

In schimb, mult mai atenti trebuie sa fie parintii adolescentilor care se inchid in sine si care, desi "clocotesc" in interior, la suprafata par reci, linistiti, calmi, stapani pe situatie.

Va exista mai devreme sau mai tarziu, un moment in care si acestia vor rabufni, iar intensitatea reactiei s-ar putea sa fie inspaimantatoare, fie ca vorbim de consum de droguri, fuga de acasa sau chiar sinucidere.

De aceea, oricat de greu le-ar fi, parintii trebuie sa mentina un contact permanent si real cu copiii lor. Sa invete sa ii asculte, sa fie interesati cu adevarat de problemele cu care ei se confrunta si, in loc sa ii admonesteze, sa ii ajute sa gaseasca solutii.

Parintii trebuie sa fie constienti ca acestia sunt ultimii ani pe care ii mai petrec alaturi de copiii lor, care, in scurt timp vor porni in lumea larga.

De aceea, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa tipe la ei, sa le face reprosuri si se le arate cat sunt de slabi, de nepregatiti pentru viata, de vulnerabili. Asta stiu si ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#relatii parinti adolescenti, #adolescenti hormoni, #adolescenti manifestari furie , #adolescenti