10 prejudecati despre animale

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 08:06
7186 citiri
10 prejudecati despre animale
Foto: listverse

Nici animalele nu sunt ferite de prejudecati. Pe baza comportamentului sau a informatiilor despre ele, obisnuim sa ne formam o imagine de ansamblu si chiar sa emitam unele judecati de valoare.

Conform site-ului Listverse, multe dintre aceste opinii sunt eronate. Oamenii de stiinta au studiat modul in care animalele reactioneaza in diferite situatii si au ajuns la pareri diferite. Citeste mai jos cele mai frecvente 10 prejudecati despre animale.

Oile nu sunt inteligente

Despre oi se stie ca au un instict de turma foarte bine dezvoltat. Daca o oaie incepe sa se miste mai repede, restul turmei o urmeaza fara a tine cont de altceva.

Studiile recente atesta faptul ca oile au o inteligenta medie in randul animalelor de ferma. Ele pot invata foarte repede, se pot adapta schimbarii si realizeaza chiar o harta mentala a mediului in care stau pentru o perioada mai lunga de timp.

Carasul auriu este foarte fragil

Carasul auriu sau pestisorul de aur, cum i se mai spune, nu este deloc atat de fragil pe cat se credea. Un astfel de peste a supravietuit 13 ore dupa ce a sarit din bol, in vreme ce altul a stat 7 ore pe o podea din piatra, revenindu-si imediat atunci cand a fost reintrodus in mediul acvatic.

Ei bine, atunci cand se afla intr-un mediu cu putin oxigen, pestele isi incetineste functiile vitale, intrand intr-o stare asemanatoare hibernarii.

Porcii nu exceleaza la capitolul inteligenta

Studiile specialistilor au relevat faptul ca porcii sunt mult mai inteligenti decat cred oamenii. Pe langa faptul ca, in timp, pot ajunge sa raspunda la un nume dat, porcii au inregistrat performante mai bune in cadrul unui studiu special.

Ei au fost "in competitie" cu copiii mici, in a recunoaste unele obiecte. Chiar daca nu te-ai fi asteptat, porcii au fost "castigatorii".

Cainii au o inteligenta moderata

In cadrul unui studiu, cainii, copiii mici si cimpanzeii au trebuit sa aleaga intre mai multe galeti sub care se afla o recompensa. Pe tot parcursul testului, ei primeau diferite indicatii. In vreme ce cimpanzeii si copiii s-au descurcat mai bine doar dupa mai multe incercari, cainii au ales in mod constant galeata corecta.

Masculii nu au lactatie

Iata ca aceasta convingere nu este adevarata, daca ne gandim la faptul ca tapul, masculul caprei, are uneori lactatie, hranindu-si puii. Desi un fenomen confirmat si bine documentat, oamenii de stiinta inca cerceteaza mecanismele prin care acest proces are loc.

Crocodilii sunt lenti si acoperiti de solzi

Aspectul de solzi este datorat craparii pielii crocodilului pe masura ce creste. Pe de alta parte, pe uscat, crocodilii pot atinge viteze de 16 km pe ora, asa ca nu sunt atat de lenti pe cat s-ar crede. Si in mediul acvatic sunt pradatori de temut, inregistrandu-se cazuri in care crocodilii au atacat chiar si rechini.

Animalele nu comemoreaza moartea

Animalele nu doar ca inteleg acest fenomen, dar il si respecta si comemoreaza prin anumite ritualuri. Babuinii, de exemplu, sunt tensionati si comunica mai mult in aceste momente, elefantii pazesc corpul animalului, specia de pasari Aphelocoma californica (Gaita tufisa) nu mai mananca timp de cateva zile, iar o vulpe rosie a fost vazuta ingropand o alta vulpe.

Unele animale sunt interesate doar de sex

Daca te gandeai la iepuri sau soareci, afla ca ritualul imperecherii la aceste animale este unul foarte special. Pentru ele, romantismul nu trebuie sa dispara in aceste momente, dovada stand rezultatele studiilor specialistilor. S-a constatat ca, ori de cate ori se afla in prezenta femelelor, masculii emit niste ultrasunete ce seamana foarte mult cu un cantec.

Pestii nu sunt pradatori periculosi

Desi in mare parte pestii sunt pasivi, s-a constatat ca specia de peste Ictalurus furcatatus sau catfish vaneaza porumbeii care vin sa bea apa.

Camilele transpira permanent

Temperaturile extreme din desert nu le afecteaza pe camile. Organismul acestora s-a adaptat la caldura, astfel incat sa nu transpire si sa piarda un lucru esential in acel mediu, apa.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#prejudecati animale, #mituri despre animale , #animale