5 dintre cele mai uimitoare simturi animale (Galerie foto)

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 12:34
17213 citiri
5 dintre cele mai uimitoare simturi animale (Galerie foto)
Foto: cracked

Faptul ca animalele au simturi mult mai dezvoltate decat oamenii este deja binecunoscut, insa mai putin stiut este ca, in anumite cazuri, superioritatea simturilor animalelor este destul de bizara sau chiar inspaimantatoare.

Conform Cracked, iata cateva dintre cele mai uimitoare simturi animale.

1. Liliecii vampir isi dau seama unde se afla venele victimelor

Liliecii vampir sunt singurele mamifere care se alimenteaza numai cu sange. Pentru a-si procura insa atata hrana aceste animale se ajuta de un simt care pare incredibil, si anume simt caldura sangelui, ceea ce inseamna ca isi pot da seama unde se afla o vena, ducandu-se astfel direct la sursa.

Nasul si buzele liliecilor vampir contin celule cu ajutorul carora acestia simt caldura sangelui de la distanta (celelalte mamifere trebuie sa atinga pielea). Mai mult, aceste animale pot sti unde sunt cele mai bune vene. Sistemul lor de detectare a caldurii este atat de eficient incat nu pierd timpul incercand cu vene mici, ci isi infig dintii direct in venele mari.

2. Somnul are papile gustative pe tot corpul

Oamenii au in jur de 10.000 de papile gustative, toate localizate la nivelul gurii, insa un somn de doar 15 centimetri lungime poate avea peste 250.000 de papile gustative, localizate pe toata suprafata corpului. E drept, cele mai multe se gasesc in zona mustatilor, dar chiar si asa somnul poate percepe gusturi cu tot corpul.

3. Caninii narvalilor sunt organe senzoriale uriase

Narvalii sunt mamifere marine destul de bizare ca aspect, avand cate un canin foarte lung, spiralat, ce seamana cu un corn. Abia relativ recent s-a descoperit faptul ca acesti canini sunt acoperiti cu circa 10 milioane de terminatii nervoase, servind astfel ca organe de simt.

Conform testelor realizate pana in prezent, cu ajutorul caninilor, narvalii pot detecta modificarile in salinitatea apei. Fiind mamifere care traiesc in ape inghetate, acest lucru ii ajuta sa isi dea seama cand se mai pot intoarce la suprafata pentru a respira si cand nu mai au cum din cauza ghetii formate deasupra.

Mai mult, narvalii pot detecta cu aceiasi canini temperatura apei, presiunea ei si se pare ca inclusiv presiunea atmosferica, atunci cand au capul deasupra apei.

4. Chitonul are ochi din aragonit

Chitonul este o molusca cu o lungime de aproximativ 8 centimetri, care traieste pe fundul Oceanului Atlantic. Ce este neobisnuit la aceasta este insa faptul ca ochii contin si aragonit, acelasi material din care este compusa si cochilia. Vederea nu este una foarte buna, dar este suficienta pentru ca molusca sa vada cand se apropie un pradator. Un mediu usor acid le poate dizolva insa ochii.

5. Delfinii pot vedea in interiorul altor fiinte

Sunetele pe care delfinii le aud creeaza un fel de imagini holografice in mintile lor. Ei vad oase si organe, ca si cum ar face o radiografie, ceea ce ii ajuta si in atacuri - cand omoara alte creaturi incearca sa tinteasca exact organe vitale. Un test pentru evaluarea sensibilitatii a aratat ca delfinii pot distinge intre o peleta si un bob de porumb de la circa 15 metri departare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#simturi deosebite animale, #simturi uimitoare animale, #animale simturi , #animale
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Interesante informatiile despre simturile animalelor!