8 detalii interesante despre limbajul animalelor (Galerie foto)

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:24
22983 citiri
8 detalii interesante despre limbajul animalelor (Galerie foto)
Foto: Listverse

Deseori nu dam importanta modalitatii in care necuvantatoarele comunica, fiind adesea convinsi ca nici macar nu sunt in stare de asa ceva. Cu toate astea, limbajul lor este cu mult mai dezvoltat decat am crede, ascunzand detalii cu adevarat interesante.

Iata mai jos cateva dintre aceste lucruri uimitoare relevate de limbajul animalelor, informatii oferite de Listverse.

Pisicile miauna doar la oameni

Intre ele, pisicile comunica in cu totul alte modalitati, cum ar fi, de pilda, prin limbaj corporal, insa mieunatul este destinat aproape exclusiv oamenilor. Singura exceptie este in primii ani de viata, cand pisoii miauna la mama pentru a capata mancare.

Asadar, pisicile miauna pentru a saluta, a atrage atentia, a transmite ceva sau pentru a cere hrana.

Elefantii au voci distincte

Este foarte clar ca fiecare dintre noi prezinta anumite particularitati in ceea ce priveste tonul si inflexiunile vocii. Cu toate astea, obisnuim sa credem ca vocile animalelor suna toate la fel. Biologul Andrea Turkalo a descoperit, insa, ca si elefantii au voci unice si diferite.

Dupa ce a studiat vreme de 19 ani o turma de elefanti din Congo, Turkalo a descoperit ca poate identifica elefantii cu ajutorul vocii lor. Momentan, biologul incearca sa interpreteze corect sunetele scoase de acestia, astfel incat sa realizeze un dictionar al elefantilor.

Gainile vorbesc cu puii aflati in oua, iar ei raspund

Nu e nimic neobisnuit atunci cand o mama comunica cu copilul inca nenascut. Se pare, insa, ca in cazul gainilor, aceasta modalitate de socializare trece la un nivel superior. Nu doar ca pasarile vorbesc cu puii aflati inca in oua, dar cei din urma pot fi auziti raspunzand de dincolo de coaja.

Broastele comunica prin frecvente ultrasonice

O specie de broasca din sud-estul Asiei, Huia cavitympanum, poate comunica folosindu-se de frecventele ultrasonice, imperceptibile pentru om. Aceasta specie poate auzi si emite sunete de pana la 38 kHz, cu 18kHz mai mult decat pot oamenii detecta.

Specialistii cred ca broastele s-au adaptat in a folosi aceste frecvente inalte pentru ca traiesc in zone mlastinoase, unde frecventele joase sunt dificil de perceput.

Delfinii invata a doua limba

Chiar daca vorbitul in somn poate fi o manifestare ingrijoratoare a unor afectiuni serioase, la delfini lucrurile stau putin altfel. Astfel, s-a constatat ca sunetele scoase in timpul spectacolelor seamana destul de mult cu cele pe care le emit delfinii in somn, ceea ce ar putea insemna, sustin specialistii, ca aceste animale stiu de fapt doua limbi.

Papagalii pot memora cuvinte si purta conversatii

Pe langa cazurile clasice in care papagalii imita simple cuvinte, exista si cazuri oficiale de papagali cu un vocabular impresionant, care au reusit sa poarte chiar conversatii. De exemplu, papagalul african pe nume Alex a devenit faimos dupa ce a reusit sa identifice culori si sa inteleaga concepte ca marimea si diferenta. In timpul demonstratiilor alaturi de antrenorul sau, a demonstrat chiar ca are simtul umorului, glumind cu acesta.

Papagalul Prudle este alt exemplu de acest fel, mentionat chiar si in Cartea Recordurilor pentru faptul ca stia 800 de cuvinte. N'kisi, in schimb, stia 950 de cuvinte si glumea la fel de mult ca papagalul Alex.

Cainii de prerie au un limbaj cu adevarat complex

Daca ar trebui sa alegem regele animalelor dupa criteriul limbaj, acela ar fi, fara doar si poate, cainele de prerie. Acest animal cu un aspect mai degraba amuzant foloseste un limbaj decodat partial de catre specialisti.

Multi experti cred ca descoperirea facuta e una extrem de importanta, modul de comunicare folosit de membrii acestei specii fiind unul dintre cele mai complexe limbaje non-umane, avand in vedere ca aceste animale sunt capabile sa descrie pradatori, impartasind detalii legate de specie, marime si forma. Se pare ca pot comunica chiar si ce culoare aveau hainele purtate de oamenii zariti sau daca aveau la ei arme periculoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#limbaj animale, #detalii interesante limbaj animale, #comunicare animale, #pisici mieunat inteles , #animale
Comentarii
Poza electronistul
electronistul
rank 5