A fost gasit raspunsul la intrebarea care l-a chinuit toata viata pe Charles Darwin

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:47
13829 citiri
A fost gasit raspunsul la intrebarea care l-a chinuit toata viata pe Charles Darwin
Foto: The Independent

Dungile zebrelor sunt astfel dispuse pentru a induce in eroare pradatorii, sugereaza un studiu recent publicat in revista Zoologia.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland, Australia, au folosit modele computerizate pentru a dovedi ca modelul dungilor creeaza o iluzie optica atunci cand zebrele se deplaseaza, consemneaza The Independent.

Prin analiza fotografiilor si a inregistrarilor video cu aceste animale, echipa a constatat ca modelul alb-negru al dungilor transmite "informatii inselatoare" catre alte animale.

Acest lucru produce confuzie si totodata protejeaza zebrele de o serie intreaga de pradatori, incepand de la insectele mici pana la marile feline salbatice.

Omul, dar si cele mai multe animale, au ceea ce oamenii de stiinta numesc "mecanisme de detectare a miscarii". Aceste circuite neuronale proceseaza directia pe care ceva sau cineva se deplaseaza, bazandu-se pe contururile formei respective.

Exista iluzii optice care pot "pacali" circuitele neuronale, exemple in acest sens fiind spitele unei trasuri in miscare care se invart in sens invers deplasarii acesteia, sau un fus cu dungi, care atunci cand este invartit, pare sa se se miste in sus sau in jos, in functie de cum sunt dispuse dungile.

Dr. Martin How, autorul principal al proiectului, a declarat ca "dungile zebrei au intrigat mult timp biologii evolutionisti, incepand cu Darwin si Wallace".

Teoriile anterioare privind functia acestor dungi includeau semnale de comunicare sociala, de camuflaj, precum si asa-numitul efect de "orbire", atunci cand animalul este urmarit de pradatori sau insecte care sug sangele.

Potrivir dr. How, dungile verticale inguste de pe gatul si spatele zebrei, combinate cu dungile diagonale mari de pe lateral dau semnale de miscare neasteptata, care devin mai accentuate atunci cand se deplaseaza.

"Aceste iluzii produc confuzii insectelor si pradatorilor care nu percep in mod corect directia de deplasare a zebrei, determinand insectele sa nu mai aterizeze, iar pradatorii sa nu mai atace", a declarat Dr. How.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studiu dungi zebra, #iluzie dungi zebra, #teorie despre dungile zebrei, #dungi zebra rol , #animale