Animalul care vaneaza cu limba: cameleonul (Galerie foto)

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 11:58
12278 citiri
Animalul care vaneaza cu limba: cameleonul (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Cuvantul cameleon este foarte cunoscut la modul figurativ, dar concret stim putin despre aceasta vietate. In general, se stie ca-si schimba culoarea dupa mediul in care se afla.

Este o informatie numai in parte corecta: cameleonul isi schimba culoarea si dupa mediu, dar el foloseste culoarea indeosebi ca mod de comunicare.

In functie de culoarea adoptata, cameleonul comunica celor din jur starea sa, culorile vorbind despre furie, agresivitate sau dorinta sexuala. Prin exteriorizarea anumitor culori, masculii atrag femelele, relateaza Big Picture.

Cameleonul face parte dintr-o familie de soparle, studiate pentru prima oara de francezul Constantine Samuel, in 1815. Astazi sunt identificate nu mai putin decat 200 specii de cameleoni.

Originea lor a fost localizata in insula Madagascar, dar astazi sunt raspandite in intreaga Africa, sudul Spaniei, sudul si estul Mediteranei, sudul peninsulei Arabice si pe coastele vestice ale Indiei.

Cameleonul este un carnivor, el se hraneste exclusiv cu insecte, pe care le vaneaza cu o dexteritate rar intalnita. Putem afirma fara eroare ca, odata tintita, insecta va fi vanata cu siguranta, chiar de la o distanta remarcabila.

Arma de vanatoare a cameleonului este limba, care se poate extinde la nevoie cat de doua ori lungimea corpului reptilei. Dupa ce prada a fost tintita, limba se declanseaza brusc cu o viteza de 20 km/ora, viteza pe care n-o poate atinge nicio insecta.

O secretie lipicioasa, prezenta totdeauna in varful limbii, retine insecta in drumul spre gura pradatorului, parcurs aproape cu aceeasi viteza cu care a "demarat" limba, in cautarea prazii. Totul dureaza 0,07 secunde.

Spre deosebire de toate celelalte vietuitoare, cameleonul isi poate misca independent ochii, unul fata de celalalt, obtinand imagini diferite cu fiecare. Aceasta il ajuta sa-si extinda considerabil campul vizual, identificand prada oriunde s-ar afla ea.

Cameleonul se reproduce facand oua, a caror gestatie poate dura intre doua si sase luni. Dupa raportul sexual, femela poate pastra inactiva sperma masculului uneori mai mult de o luna. In acest interval, in momentul hotarat de ea, se produce o autofecundare.

Cameleonul este o reptila solitara, traieste fara familie, femela depune ouale intr-un loc pe care nu-l mai viziteaza niciodata, iar puii apar si se dezvolta numai datorita propriului instinct.

Pe un fir de iarba, cameleonul observa insecta de pe firul vecin. Va fi o victima sigura

Limba este tintita precis, cu varful ei lipicios

Cu aproape aceeasi viteza, limba este retrasa, iar prada adusa spre vanatorul ei

Ultima miscare este inhatarea prazii, care n-are cale de scapare

Prada intra intreaga in gura

A fost o cina perfecta. Un singur fel, dar bun si proaspat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#cameleon poze, #cameleon imagini, #cameleon prinde insecta poze , #animale