Avem un orfelinat de ursi unic in Europa, pe care riscam sa-l pierdem - Poti ajuta si tu! Interviu

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 08:14
20401 citiri
Avem un orfelinat de ursi unic in Europa, pe care riscam sa-l pierdem - Poti ajuta si tu! Interviu
Foto: Leonardo Bereczky

Romania este tara in care traieste aproape 40% din intreaga populatie de urs din Europa. Tot in Romania se afla un orfelinat pentru ursi, unic pe continent.

Aici, interactiunea cu puii de urs este minima, astfel incat animalele sa poata fi ulterior eliberate in natura. Din pacate, insa, acest centru ramane fara finantare la finele acestui an.

In aceste conditii, viitorul puilor de urs este incert. WWF a demarat recent o campanie de strangere de fonduri. Orfelinatul are nevoie de minimum 3.500 de dolari lunar pentru a putea functiona si pentru ca ursii sa nu sufere de foame.

Centrul infiintat in urma cu 10 ani, aflat in muntii Hasmas, se intinde pe 20 hectare si poate gazdui un maxim de 20 de ursuleti orfani. In prezent, aici se afla 10 pui de urs.

"In timp ce TU citesti aceste randuri, in orfelinat ursuletii din primul lor an de viata isi cauta mancarea", se arata pe site-ul WWF, acolo unde poti afla si cum se fac donatiile.

Am stat de vorba cu un reprezentant al WWF, Adriana Trocea, pentru a afla mai multe despre acest centru unic in Europa si despre orfanii pe care ii gazduieste.

Afirmati ca Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani este unic in Europa. In ce sens, ce il face special?

Principiul de baza al orfelinatului este interactiunea minima cu omul, dar monitorizarea continua din partea unui expert.

Puii sunt hraniti prin plasarea de mancare in diferite zone din tarc, pentru a fi o experienta cat mai apropiata de cea din natura. Ca si in natura, unele tipuri de hrana apar ocazional in anumite perioade si foarte abundent in altele.

Pe langa hrana si protectie, in orfelinat puii de urs au parte de un mediu sigur si ingrijire veterinara. Odata ce parasesc centrul, sunt monitorizati prin colare pentru a urmari evolutia lor ca animale reintegrate in salbaticie.

Cate persoane au grija de ursii din orfelinat?

Echipa de acum este formata din Leonardo Bereczky, fondatorul centrului, si inca doua persoane.

Pana acum din ce fonduri a functionat?

Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani a fost sustinut de URSUS, Vier Pfoten si WWF. Incepand cu luna august a acestui an, URSUS a incetat sa mai sustina centrul si la fel va face curand si Vier Pfoten.

Ati inceput de cateva zile campania de strangere de fonduri, in care oricine poate dona. Cati bani s-au strans pana acum?

Campania "Fii eroul puilor de urs!" a fost lansata pe 7 septembrie si va dura pana pe 15 octombrie. Pana in prezent s-a strans 2.478.

Care este suma minima pe care o putem dona si cum putem proceda?

Oricine poate salva ursii orfani cu doar 5 dolari donati lunar, pe wwf.ro/orfelinat. Suma va asigura hrana necesara unui pui de urs pentru o zi.

In ce consta hrana pentru o zi?

Ursii sunt incadrati in categoria carnivorelor mari, dar sunt de fapt omnivori: consuma ciuperci, miere, fructe de padure, insecte, mamifere mici.

Pentru ca metoda de reabilitare dezvoltata de Leonardo Bereczky copiaza natura, puii primesc hrana similar cu ce ar gasi in padure in perioada respectiva. De asemenea, ca in natura, unele tipuri de hrana apar ocazional in anumite perioade si foarte abundent in altele. Nu exista un meniu standard, pe zi.

Cati ursi se afla acum la orfelinatul din muntii Hasmas?

10 pui de urs.

Ce ne puteti spune despre ei? Cum ii cheama, ce varste au, cum au ramas orfani?

Anual, zeci de pui de urs raman orfani in padurile din Romania, in conditiile in care numarul oficial de ursi bruni este dictat de interesele de vanatoare, iar braconajul ramane nepedepsit. Asta desi ursul este protejat prin lege, la nivel european, prin Directiva Habitate, nu doar national.

Puii adusi la centru au pana in 6 luni si stau aici pana la varsta de 2 ani, cat ar fi stat alaturi de mama lor, in natura.

Cum spuneam, metoda de reabilitare se bazeaza pe un contact limitat cu oamenii, de aceea, puii nu sunt "umanizati" in niciun fel: nu au nume, nu sunt hraniti cu biberonul, ingrijitorii nu se joaca cu ei.

Puii de urs stiu nativ cum sa se descurce, stau in grup, socializeaza, se joaca intre ei si se pregatesc de o viata in libertate, ca animale salbatice.

Toti pot fi eliberati in natura sau exista si cazuri speciale?

Puii sunt eliberati in natura si, multumita metodei unice de reabilitare, nu sunt tentati de asezarile umane. Nu au fost conflicte om-urs.

Cati au trecut de la infiintare prin acest orfelinat?

Peste 100 de pui de urs au fost salvati la Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani.

Toti cei eliberati sunt monitorizati?

Unul dintre obiectivele campaniei este de a strange fonduri pentru a dezvolta centrul si pentru a cumpara aparatura necesara pentru monitorizarea ursilor dupa eliberare.

Daca nu se vor strange banii necesari functionarii acestui centru, ce se va intampla?

Avem incredere ca vom reusi sa strangem suma necesara, cu ajutorul iubitorilor de natura din Romania.

Cate tari din Europa mai au ursi in salbaticie? Romania cum sta din acest punct de vedere?

Romania este tara in care traieste aproape 40% din intreaga populatie de urs de pe tot continentul, in conditiile in care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc ursi in salbaticie.

Poate te intereseaza sa citesti si despre faptul ca in Romania se afla cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#orfelinat pui ursi Romania, #pui orfani ursi Romania donatii, #campanie WWF ursi orfani, #doneaza bani ursi Romania, #centru reabilitare ursi orfani donatii , #animale