Caini versus pisici: Oamenii de stiinta au confirmat ca felinele sunt superioare

Sambata, 15 August 2015, ora 07:33
15002 citiri
Caini versus pisici: Oamenii de stiinta au confirmat ca felinele sunt superioare
Foto: Ziare.com

Cine e mai tare: cainele sau pisica? Razboiul dintre cele doua regnuri de carnivore (canide si feline), care dureaza de cand lumea, a avut de-a lungul istoriei si cativa invinsi notabili, mai ales in randul cainilor.

Oamenii de stiinta au confirmat faptul ca felinele sunt mai rezistente din punct de vedere al evolutiei, arata The Independent.

Evolutia omului, dependenta de caini si pisici

Un studiu realizat pe 2.000 de fosile arata ca familia pisicilor a supravietuit, din punct de vedere istoric, mult mai bine decat cea a cainilor.

Cercetarea a scos la iveala faptul ca felinele au jucat un rol important in disparitia a 40 de specii de canide, in timp ce oamenii de stiinta nu au gasit nicio dovada ca vreo specie de pisica ar fi pierit din cauza "dusmanilor de moarte".

Familia cainilor - care include lupii, vulpile, sacalii - este originara din America de Nord, existand de acum 40 de milioane de ani. Punctul maxim de diversitate a fost 20 de milioane de ani mai tarziu, cand existau peste 30 de specii pe acest continent. In acel moment, primul animal inrudit cu pisicile de azi sosea din Asia.

"Venirea pisicii in America de Nord a avut un impact mortal asupra diversitatii familiei cainilor. De obicei, ne asteptam ca schimbarile climatice sa joace un rol important in evolutia speciilor. In schimb, concurenta dintre diferite specii de carnivore s-a dovedit a fi mai importanta pentru caini", a declarat autorul principal al studiului, dr. Daniele Silvestro, de la Universitatea Lausane din Elvetia.

Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie

Astfel, influenta dramatica a regnului pisicii a dus la o perioada de declin in randul familiei cainilor, lucru ce a condus la situatia din prezent, cand in America de Nord mai exista doar 9 specii de caini salbatici, inclusiv unele de lupi si vulpi, mai arata analiza publicata de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dr. Silvestro sustine ca nu este foarte clar de ce felinele au fost avantajate, dar crede ca are legatura cu ghearele retractile pe care canidele nu le au.

Studiul a mai aratat ca acum milioane de ani unele specii de caini, precum lupii, erau masini eficace de ucis, fugind cu viteza dupa hrana si devorand-o. Aceste specii au supravietuit, pe cand cele care foloseau un fel de ambuscada pentru a obtine mancarea, asemenea felinelor, nu au reusit sa traiasca, pentru ca stramosii pisicilor au fost mult mai eficace la aceasta tehnica de vanatoare.

"Pisicile au gheare retractile pe care le folosesc doar cand prind prada. Acest lucru le-a permis sa nu le uzeze si sa le pastreze ascutite. Cainii nu pot face acest lucru si sunt in dezavantaj fata de pisici intr-o ambuscada", a spus Silvestro.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#caine pisica supravietuire, #caine pisica evolutie specie, #pisica starpit specii caini , #animale
Comentarii