Cand animalele se iubesc - ritualuri uimitoare de imperechere (Video & Galerie foto)

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 18:05
14137 citiri
Cand animalele se iubesc - ritualuri uimitoare de imperechere (Video & Galerie foto)
Foto: Listverse

Animalele ne surprind chiar si atunci cand vorbim despre ritualul de imperechere. Dansuri simbolice sau sacrificii semnificative sunt doar doua dintre actiunile neobisnuite ale animalelor in astfel de momente.

Listverse prezinta 5 astfel de ritualuri de imperechere surprinzatoare ale animalelor.

Scorpionii

In noptile fara luna, dupa ce masculul scorpion si-a petrecut minute bune in jurul femelei alese, trece la atac. Acesta ii prinde clestii in ai sai si se rotesc intr-un asa numit dans in doi. Desi miscarile care pot dura chiar si o zi seamana cu un tango, acestea nu sunt nicidecum atat de romantic pe cat am crede.

La un moment dat, masculul isi lasa pe pamant sperma si o manevreaza pe femela astfel incat aceasta sa o traga in corpul ei. Masculul trebuie sa fie in permanenta atent pentru ca femela sa nu ii rupa capul.

Pasarea Flamingo

Cat despre pasarile Flamingo, acestea gandesc un adevarat spectacol al imperecherii. Cand se apropie acest sezon, intreaga comunitate se aduna si realizeaza un inedit sincron cu coregrafie. Isi intind gatul, isi scutura penele si isi rasucesc capul dintr-o parte in alta, toate acestea in acelasi timp.

Ca orice artist care se respecta, pasarile Flamingo inteleg si importanta machiajului si a aspectului fizic. Asadar, in timpul sezonului de imperechere ele isi imbiba penele cu un ulei ce provine dintr-o glanda aproape de coada. Desi pasarea este roz in mod natural pentru ca mananca crustacee, uleiul bogat in carotenoide intesifica aceasta culoare si o face mai atractiva.

Pestele Fugu sau Puffer Fish

Abilitatile de cuceritor ale acestui peste - care gatit necorespunzator poate fi letal - nu pot fi contestate. Ba chiar dimpotriva, am putea spune, daca ne referim la modalitatile alese pentru a-si impresiona partenera.

Astfel, unele specii calatoresc la distante lungi pentru a-si gasi partenera potrivita, dupa care incep sa deseneze pe nisipul de pe fundul oceanului modele circulare, atent concepute. Acesti pesti de doar 12 cm lungime realizeaza desene de pana la 2 metri latime, artistice, decorate deseori cu bucati de scoici si corali.

Daca o femela este impresionata de desenul la care se lucreaza chiar si 10 zile, isi lasa ouale in centrul cercului. Pana recent, oamenii care au vazut aceste modele in nisip nu cunosteau provenienta lor. In 2012, insa, un fotograf japonez a surprins un peste Fugu in mijlocului actului creator.

Soarecele de camp

Chiar daca se imperecheaza deseori, soarecele de camp este un animal monogan si devotat, lucru rar intalnit in lumea animalelor. Are un singur partener, iar cuplul format este, de cele mai multe ori, pe viata. Desi nici ei nu sunt imuni la tentatii, iar unul dintre parteneri mai calca stramb din cand in cand, cuplul ramane solid, impart acelasi cuib si isi cresc puii impreuna.

Oamenii de stiinta au stabilit ca aceasta inclinatie spre fidelitate si statornicie se datoreaza unui numar mai mare de receptori ai hormonilor oxitocina si vasopresina, substante care cresc atractia. Pornind de la exemplul lor, specialistii studiaza si motivele pentru care unii oameni sunt mai loiali decat altii.

Pasarea Albatros

Viata amoroasa a albatrosilor este unica si uimitoare din mai multe puncte de vedere. In primul rand, ei sunt monogani, atat femelele, cat si masculii avand grija de pui, un lucru rar intalnit printre animale. In plus, ritualul de imperechere este unul destul de haios, descris de biologi ca un dans, desi poate fi caracterizat mai mult ca o lupta in care armele sunt ciocurile.

Albatrosii traiesc aproximativ 50 de ani si, in fiecare, an dupa maturitate, se aduna pentru a se reuni cu partenerii. Lupta cu ciocurile este una zgomotoasa si acerba, timp in care pasarile scot tot felul de sunete.

Chiar daca ritualul nu pare deloc romantic, se pare ca pasarile isi perfectioneaza dansul si sunetele pana cand ajung sa comunice intr-un limbaj unic. Cu cat perechile sunt mai longevive, cu atat ritualul devine mai putin animat sau zgomotos.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#animale ritualuri imperechere, #ritualuri imperechere uimitoare, #comportament imperechere bizar specii , #animale