Care sunt cele mai dificile rase de caini si pisici - Mituri legate de sterilizare Interviu

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 07:52
15021 citiri
Care sunt cele mai dificile rase de caini si pisici - Mituri legate de sterilizare Interviu
Foto: Animax

Te gandesti sa-ti iei un caine, dar nu stii ce rasa sa alegi, care ar fi mai potrivita pentru apartament? Ori poate inca nu esti decis daca sa alegi un caine sau o pisica?

Vrei neaparat sa aduci in casa un "blanos", chiar daca ai deja pasari sau pesti ori poate chiar un hamster si ai vrea sa stii ce specii sunt complet "incompatibile"? Anca Ivan, specialist Animax, a raspuns acestor intrebari intr-un interviu acordat Ziare.com, facand si "ordine" in miturile privind sterilizarea cainilor si pisicilor.

Ce ar trebui sa stie orice om care vrea sa-si ia pentru prima oara un caine?

Cainiilor trebuie sa le alocam mai mult timp decat altor animale. Ei trebuie scosi afara de cel putin doua ori pe zi, perioada in care ar trebui plimbati cel putin o ora. Daca nu ai timp, ai un program aglomerat, atunci nu este cazul sa-ti iei un caine.

Si cheltuielile legate de intretinerea acestuia sunt mai mari decat la alte specii. Cainii trebuie vaccinati, deparazitati extern luna de luna, deparazitati intern o data la trei luni.

Intretinerea cainilor presupune spalare, pieptanare, tuns, atunci cand este cazul, toaletarea urechilor si a ochilor. In linii mari, trebuie produse speciale pentru a mentine starea de sanatate a unui caine. Cainele nu este doar un ghemotoc de blana caruia ii dai apa si mancare, ci este un animal care necesita atentie zilnica.

Exista animale de companie razbunatoare? Care e cel mai usor de intretinut animal de casa? Interviu

Ce ar trebui sa stie cineva care vrea sa-si ia o pisica?

Pisicile sunt animalele indicate pentru oamenii care lipsesc mult timp de acasa. In medie, pisica doarme 15-18 ore pe zi, fiind activa 6-9 ore, din care cea mai mare parte in timpul noptii.

Pisica prefera sa manance cate putin si des, asa ca hrana poate fi lasata la discretie. In comert exista hrana uscata, ce poate fi oferita astfel, fara a exista riscul alterarii.

Ca intretinere, pisica se toaleteaza singura, nu trebuie spalata decat in anumite situatii exceptionale. Insa, fiind un animal cu blana, trebuie pieptanata zilnic, daca este cu blana lunga, sau saptamanal, daca are blana scurta. In cazul in care nu reusim sa facem acest lucru, putem opta, ca si in cazul cainilor, pentru tuns.

Daca sta in casa, deparazitarea externa se va face doar cand este cazul, iar cea interna din trei in trei luni.

Sterilizarea la caini si pisici are efecte secundare?

Unul dintre cele mai des intalnite efecte secundare se refera la ingrasarea dupa sterilizare. Aceasta apare atunci cand proprietarii nu sunt atenti la regimul alimentar pentru aceasta categorie de animale.

Ingrasarea nu este obligatorie, ci apare doar la animalele a caror hrana este inadecvata.

Trebuie sa tinem cont ca, dupa aceasta operatie, animalele tind sa bea mai putina apa, sa faca mai putina miscare si sa manance mai mult. Tocmai de aceea in comert exista hrana speciala pentru aceasta categorie de animale, hrana ce ajuta la mentinerea greutatii corporale.

Nesterilizate, femelele sunt predispuse la tumori mamare si la infectii uterine, asadar sterilizarea nu scurteaza viata animalelor de companie, ci o prelungeste.

Daca vrem si o pisica si un caine, conteaza in ce ordine ii aducem acasa?

Cainii sunt mai sociabili decat pisicile; daca animalutele sunt mici ca varsta, se vor accepta usor. In cazul in care cainele este deja in casa, este de preferat ca atunci cand aducem pisica, acesta sa raspunda la comenzi simple, cum ar fi "sezi". Ne va fi mult mai usor sa-i stapanim avantul de a alerga dupa pisica.

Daca unul dintre animale este adult, se prefera ca celalat sa fie puiut, pentru ca acomodarea sa se faca usor. Obisnuirea unuia cu prezenta celuilalt devine dificila atunci cand animalele sunt deja adulte si mai cu seama cand unul dintre ele locuieste de mult timp in acea casa.

Pot fi tinute in casa o pisica si pasari? Dar o pisica si pesti? In ce conditii?

Se poate tine pisica in aceeasi casa cu pasarile cu conditia ca pasarile sa stea in colivie, iar aceasta sa fie suficient de sus ca pisica sa nu sara cu labutele si sa le streseze. Cea mai importanta masura de siguranta este ca pasarile sa stea in permanenta inchise.

Coltul animalelor: Cum iti dai seama ca pasarea ta nu se simte deloc bine

In cazul pestilor, acestia vor fi in siguranta doar daca acvariul este cu capac. Pisicile vad mult mai bine obiectele care se misca decat pe cele statice, de aceea, de cate ori pasarile sau pestii se vor misca, pisica va fi atrasa ca un magnet.

E posibil sa avem o pisica si un hamster?

Da, doar ca hamsterul va sta in cusca lui, iar cand va fi scos afara din aceasta, va fi in permanenta supravegheat.

Dintre caini, ce ne recomandati sa tinem in apartament?

Pentru apartament se preteaza rasele de caini de talie mica: Yorkshire, Shi-Tzu, Bichon si nu cele cu foarte mult par.

Nu sunt potrivite pentru apartament rasele de caini nordici, gen Samoyed, Husky, Malamut, sau rasele de caini de talie mare si foarte mare.

Dar dintre pisici?

Toate rasele de pisici pot sta fara probleme in apartament.

Coltul animalelor: Ingrijirea puilor de pisica

Care sunt cele mai dificile rase de caini?

Rasele de caini cu blana lunga sunt mai pretentioase in ceea ce priveste intretinerea, pentru ca trebuie pieptanate zilnic.

Ca temperament, cainii nordicii sunt mai greu de tinut in casa, pe de-o parte din cauza faptului ca lasa foarte mult par - din cauza temperaturilor ridicate din apartament tind sa naparleasca tot timpul anului. Ca si temperament, sunt caini foarte energici, mai incapatanati si mai greu de dresat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#caini pisici sterilizare efecte secundare, #rase caini dificile, #rase caini apartament, #pisici deparazitare, #pisica pasari apartament, #pisica pesti apartament, #Anca Ivan Animax , #animale