Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce nu stii despre rechini si unde risti sa fii atacat (Galerie foto)

Marti, 24 Iulie 2012, ora 12:01
68775 citiri
Ce nu stii despre rechini si unde risti sa fii atacat (Galerie foto)
Foto: boingboing

Atacurile rechinilor asupra oamenilor au suscitat interesul dintotdeauna, iar oamenii de stiinta care se ocupa cu studierea acestora fac numeroase cercetari pentru a descoperi cat mai multe indicii despre factorii care determina un rechin sa atace oameni.

Potrivit Yahoo Voices, iata cateva aspecte interesante sau mai putin stiute legate de rechini.

1. Cele trei specii de rechin care au atacat cel mai des oameni sunt marele alb, rechinul tigru si rechinul taur. Printre alte specii cunoscute in acest sens se numara insa si rechinul albastru sau rechinul cenusiu de recif. 20 dintre cele 350 de specii de rechin au atacat oameni.

2. Rechinii nu mananca dupa un program, contrar mitului care spune ca acestia nu se hranesc in mijlocul zilei. Este adevarat insa ca riscul de atac este mai mare cand sunt mai multi oameni in apa.

3. Nu trebuie sa fii intr-un ocean ca sa existe riscul sa fii atacat. Rechinul taur poate supravietui si in apa dulce, nu doar in apa sarata.

4. Cele mai multe atacuri au loc la tarm, in ape care au in jur de 2 metri adancime, chiar daca rechinii nu petrec cea mai mare parte a timpului in aceste zone.

5. Rechinii au dinti foarte ascutiti, pe care nu ii folosesc insa pentru a mesteca hrana, ci pentru a smulge bucati din prada. In cazul in care un rechin sfasie o artera vitala a unui om, acesta va sangera rapid pana va muri, daca nu este tratat imediat.

6. Falcile unui rechin sunt printre cele mai puternice de pe planeta. Niciodata un astfel de animal nu ramane fara dinti. Daca isi pierde un dinte, va creste altul la loc, pe parcursul vietii un rechin putand avea si peste 20.000 de dinti.

7. Rechinii pot simti o picatura de sange intr-un milion de picaturi de apa. Din acest motiv, in cazul in care inoti in ocean si te alegi cu o mica zgarietura este bine sa iesi cat mai repede din apa.

8. In medie, in fiecare an au loc intre 30 si 50 de atacuri din partea acestor animale, iar intre 5 si 10 sunt fatale.

Potrivit Travel + Leisure, iata cateva dintre plajele pe care au loc cele mai multe atacuri.

In cazul in care esti atacat, o strategie de aparare este sa cauti sa lovesti rechinul cat poti de tare in ochi sau branhii, dar nu in nas, deoarece in aceasta zona nu il afecteaza prea tare.

1. Plaja New Smyrna, Florida

Cu 238 de atacuri pana acum, aceasta plaja este de departe cea mai periculoasa de pe mapamond. In 2008 au fost inregistrate peste 12 astfel de incidente. Plaja New Smyrna face parte din districtul Volusia, unde sunt inregistrate circa 37% dintre atacurile din Florida. Multe atacuri sunt insa din partea unor rechini taur tineri si nu sunt fatale.

2. Plaje din New South Wales, Australia

De-a lungul unor plaje populare din acest stat australian, de la plaja Bondi pana la Golful Byron, au avut loc 171 de atacuri neprovocate si 55 de decese. Potrivit specialistului Marie Levine, de la Institutul de Cercetari legate de Rechini, o cauza ar fi faptul ca aproape de tarm apa este foarte adanca, ceea ce permite rechinilor sa vina lesne spre mal, unde sunt inotatori.

3. Plaja Second, Africa de Sud

In Africa de Sud sunt foarte populare scufundarile alaturi de rechini din specia marele alb, numai ca multe agentii de turism folosesc si sange in preajma custilor in care sunt introdusi amatorii de senzatii tari cand sunt scufundati, iar acest lucru a atras un numar mai mare de atacuri. Din 1990 au avut loc 23 de atacuri soldate cu decese, mai multe decat in tot secolul trecut. Acest tip de atractie turistica a fost introdusa din 1992.

4. Plaja Solana, Fletcher Cove, California

Cu 142 de atacuri neprovocate din 1900, California se afla pe locul al doilea in SUA in ceea ce priveste frecventa atacurilor din partea rechinilor. Linia de coasta foarte lunga, precum si vremea frumoasa joaca un rol in clasarea acestui stat pe locul doi, dar foarte important este faptul ca sudul Californiei este locul in care rechinii se inmultesc, deoarece aici exista milioane de pesti mici care constituie o hrana buna.

In 2008, dr. David Martin a fost sfasiat mortal in zona Fletcher Cove. In momentul atacului, el se afla in mijlocul unor inotatori care se antrenau pentru triatlon. "Pe rechini ii atrage agitarea apei deoarece seamana cu un animal care are probleme", a declarat Ralph S. Collier din cadrul Comitetului pentru Cercetarea Rechinilor.

5. Plaja Makena, Maui

Rechinii tigru reprezinta un pericol in Maui, Hawaii, deoarece tind sa se hraneasca cu testoase aproape de suprafata apei, unde si oamenii inoata si fac surf. In Maui au avut loc 37 de atacuri, dintre care 3 fatale.

6. Pernambuco, Brazilia

De-a lungul a circa 60 de kilometri de linie de coasta din zona Pernambuco, surfingul a fost interzis cativa ani, deoarece din 1992 avusesera loc 18 atacuri mortale, toate asupra surferilor. Se crede ca numarul de atacuri a crescut din cauza dezvoltarii unui port mare in regiune si a pescuitului in exces, care au lasat rechinii fara hrana suficienta.

7. Sharm El Sheik, Egipt

In noiembrie 2010, in zona Sharm El Sheik au fost atacati de rechini cinci oameni care practicau snorkeling, in sase zile, ultimul atac fiind fatal. Cele mai multe muscaturi erau la nivelul mainilor, ceea ce nu se intampla foarte des. Dupa mai multe investigatii, insa, specialistii care s-au ocupat de aceste cazuri au descoperit ca un instructor de scuba diving hranea rechinii cu mana, ceea ce i-a facut pe multi sa asocieze oamenii, si aceasta parte a corpului, cu hrana.

8. Plajele golfului Ponce de Leon, Florida

Florida are doua locuri in aceasta lista deoarece 59% din totalul atacurilor din SUA au loc in acest stat. In zona Ponce de Leon au avut loc 23 de atacuri in 2008, dar niciunul nu a fost fatal.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#plaje atacuri rechini, #inedit rechini, #plaje periculoase rechini, #lucruri interesante rechini, #aspecte interesante rechini , #animale