Coltul animalelor: Cum iti ingrijesti animalul de companie in sezonul rece

Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:15
5120 citiri
Coltul animalelor: Cum iti ingrijesti animalul de companie in sezonul rece
Foto: Animax.ro

Indiferent de specie, toate animalele de companie trebuie sa aiba parte de o atentie deosebita in sezonul rece. In acest anotimp trebuie sa avem in vedere miscarea, confortul termic si alimentatia.

Coltul animalelor: Cum alegi mancarea pentru cainele sau pisica ta

Cainii

Cand vorbim despre caini trebuie sa luam in considerare doua categorii: cei de casa si cei de curte.

Cainii de casa

Am putea crede ca din cauza temperaturilor scazute cainii ar trebui menajati prin evitarea expunerii la frig, dar miscarea insuficienta contribuie, alaturi de alti factori, la scaderea imunitatii si aparitia problemelor de sanatate, explica pentru Ziare.com Anca Ivan, specialist Animax.ro.

Unii stapani refuza sa-si scoata patrupedele la plimbare de mila "sa nu tremure de frig". In realitate, acel tremurat este dat de miscarea muschiului pielos, situat sub piele, mecanism care contribuie la mentinerea temperaturii corporale. Cainii ingheata doar daca atunci cand sunt scosi stau pe loc, de aceea animalele trebuie sa fie permanent in miscare.

Pentru cainii fara probleme de sanatate scoaterea afara trebuie sa se faca cu urmatoarele precautii:

- cei cu blana scurta trebuie sa poarte hainute impermeabile, captusite;

- hainutele sunt recomandate si cateilor de talie mica, deoarece acestia sunt mult mai aproape de sol si, prin urmare, de umezeala.

- puii de catei, a caror imunitate este in formare si care nu au mecanismele termoreglarii bine adaptate, trebuie sa fie imbracati.

Coltul animalelor: Ajuta-ti micul prieten sa naparleasca

Expunerea la frig se va face cu restrictie in cazul cainilor cu afectiuni articulare, cardiace, diabet, afectiuni endocrine, situatii in care frigul acutizeaza aceste probleme de sanatate.

Scoaterea afara trebuie precedata de aplicarea unor creme hidratante la nivelul pernitelor.

In sezonul rece pe asfalt sunt dispersate tot felul de solutii contra inghetului. Acestea sunt preluate de animale in timpul plimbarii provocand deshidratarea si uscarea pernitelor cu aparitia crapaturilor.

In plus, cainii trebuie scosi treptat pentru ca organismul sa se aclimatizeze mai usor. Durata plimbarilor poate varia in functie de animal si de valoarea temperaturii ambientale de la 20 minute la 1-2 ore.

Trebuie mentionat ca in timpul sezonului rece baia trebuie sa se faca o data la trei luni, in incaperi incalzite. Culcusurile vor fi din cele termice, calduroase, iar amplasarea lor se va face in spatii ferite de curenti de aer.

Cainii de curte suporta, in general, mult mai bine temperaturile scazute decat cei de apartament. Faptul ca nu stau la aceeasi temperatura tot timpul anului ii ajuta sa naparleasca corect, blana de iarna este mult mai deasa tinandu-le de cald.

Perierea trebuie sa se faca periodic, pentru ca blana sa fie lipsita de impuritati, pielea sa poata sa respire, iar circulatia aerului la acest nivel sa fie eficienta mentinand temperatura corporala.

Cotetul trebuie sa fie unul calduros si nu foarte mare, pentru a nu pierde caldura. Nu se vor pune niciodata in cotet materiale textile (carpe, covorase), pentru ca odata udate se usuca greu si mentin astfel umezeala. Cele mai indicate pentru tapetarea culcusului sunt paiele.

Coltul animalelor: Rolul recompenselor in alimentatia cainilor si pisicilor

Alimentatia cainilor de curte trebuie sa fie diferita in sezonul rece. Hrana trebuie sa contina proteina de buna calitate si sa aiba un continut caloric mai ridicat decat in mod normal.

Necesarul energetic al acestor animale este mult mai ridicat, pentru ca ele au un consum marit pentru mentinerea temperaturii corporale. Nu numai calitatea hranei se modifica, ci si cantitatea acesteia cu 20-30%.

Apa se va schimba de mai multe ori pe zi pentru a evita inghetarea ei.

Porcusorii de Guineea

Necesarul de vitamina C in cazul porcusorilor de Guineea trebuie sa fie de 2-3 ori mai mare decat de obicei. Faptul ca alimentele verzi, bogate in aceasta vitamina, nu mai sunt la discretie ca in restul anului impune ca in aceasta perioada sa se administreze suplimente cu vitamina C.

Sezonul rece este o perioada in care imunitatea acestor rozatoare scade si devin susceptibile la diverse boli. De cele mai multe ori, afectiunile cutanate sunt des observate in perioada rece sau imediat dupa terminarea iernii.

Broastele testoase

Pe tot parcursul anotimpului rece cand expunerea la soare nu mai este posibila, broastele testoase au o nevoie de expunere la UV. Este singura modalitate prin care ele sintetizeaza vitamina D atat de necesara pentru fixarea calciului.

Temperatura este un alt factor de microclimat care trebuie atent monitorizat in acest anotimp. Pentru a nu intra in hibernare, temperatura trebuie sa fie peste 15 grade C. Chiar daca hrana este variata si de buna calitate, daca temperatura este scazuta, asimilarea nutrientilor nu se va face corect aparand o serie de carente.

Hamsterii

Ca si in cazul broastelor testoase, hamsterii pot intra in hibernare, daca temperatura este scazuta. Hibernarea la hamster este deseori fatala. Temperatura de confort pentru aceasta specie trebuie sa fie peste 20 grade C.

Protejeaza-ti perusul de raie - cum se manifesta si cum poate fi tratata

Pasarile

Pasarile trebuie sa stea in incaperi incalzite la peste 20 grade. Pasarile nu suporta bine variatiile mari de temperatura. Caldura uscata creeaza in aceasta perioada probleme respiratorii pasarilor de apartament. Se evita amplasarea coliviilor langa calorifere sau radiatoare.

La iesirea din iarna, alimentatia pasarilor trebuie sa fie mai complexa, bogata in vitamine si minerale, deoarece pasarile se pregatesc pentru naparlire dar si pentru imperechere.

Anca Ivan - Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cum ingrijesti animalul iarna, #ingrijire animal companie iarna, #sfaturi animal companie iarna , #animale