Coltul animalelor: Limbajul corpului la prietenii necuvantatori - cainii, porcusorii de Guineea si hamsterii

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 17:57
10322 citiri
Coltul animalelor: Limbajul corpului la prietenii necuvantatori - cainii, porcusorii de Guineea si hamsterii
Foto: Animax.ro

Indiferent de specie, animalele comunica intre ele, dar si cu noi prin limbajul non verbal si mai putin prin cel "verbal". Cunoasterea acestui tip de limbaj ne da posibilitatea sa comunicam cu prietenii nostri, dar mai ales sa le intelegem starea afectiva.

Cainii

Starile de fericire, de prietenie, de joaca pot fi observate usor la animalele care isi flutura energic coada, te ling, sar pe tine, te pupa, stau cu gura intre-deschisa sau deschisa.

Si momentul somnului este unul care ne ofera indicii pretioase despre animalele noastre. In momentul in care se simt bine, cainii dorm in pozitii cat se poate de contorsionate; cu cat pozitia este mai nefireasca, cu atat starea lui de bine e mai mare. Burtica in sus te invita intotdeauna la mangaiat, denota increderea animalului in tine.

La polul opus cainii care dorm ghemuiti au o stare de nesiguranta. Cainii fricosi stau cu coada intre membre, lasa privirea in jos, ochii sunt atintiti, tremura si stau incordati. Un caine fricos trebuie lasat sa se calmeze, deoarece starea lui se poate schimba imediat nestiind cum va reactiona.

Cainii supusi isi tin capul aplecat, au o privire blajina si uneori evita sa ne priveasca sau inchid in mod repetat ochii. Se intorc cu burtica in sus ca sa fie mangaiati sau isi freaca boticul de pamant sau de diverse obiecte aratand smerenie.

Atunci cand animalele se pregatesc sa atace isi tin urechile ciulite pe spate, gura este strans inchisa sau isi arata caninii, isi tin coada ridicata si o agita intens, corpul este incordat, iar membrele sunt intinse. Un caine agresiv trebuie intotdeauna evitat.

Coltul animalelor: Rolul recompenselor in alimentatia cainilor si pisicilor

Porcusorii de Guineea

Cand porcusorii de Guineea sunt binedispusi alearga si executa diverse sarituri in aer fiind capabili sa-si schimbe directia la 180 grade. Aceste sarituri sunt denumite "pop corn", deoarece sunt asemanatoare floricelelor de porumb. Sunt animale de grup si le place sa se joace, sa se alerge, sa sara mai ales daca spatiul le permite acest lucru.

Cand incepe sa roada barele custii ne avertizaza ca vor sa iasa afara din aceasta sau ca le este foame.

Mamele isi mustra puii apucandu-i cu dintii, gest urmat de o avertizare sonora. Cand scrasnesc din dinti este un semn de amenintare.

Porcusorii fericiti scot o serie de grohaieli mai ales cand sunt luati in brate, cand li se ofera mancare sau cand pur si simplu isi vad stapanul preferat.

Femela dominanta isi tine nasul mai sus fata de celelalte femele de rang inferior din grup.

Porcusorii de Guineea comunica intre ei si cu ajutorul informatiilor transmise de catre feromonii sexuali, in felul acesta isi stabilesc ierarhia in grup, comportamentul de reproducere sau de alaptare.

Exista animale de companie razbunatoare? Care e cel mai usor de intretinut animal de casa? Interviu

Hamsterii

Cand dorm, hamsterii trebuie sa fie lasati in pace, altfel se vor intoarce cu burtica in sus si vor incerca sa ne muste semn ca nu apreciaza deloc trezitul brusc. Sunt animale care se orienteaza foarte mult cu ajutorul mirosului. Deseori se ridica pe membrele din spate si adulmeca aerul miscand repetat din mustati pentru a receptiona un miros nou. Tot la fel procedeaza si atunci cand atentia le este atrasa de un zgomot nou.

Atunci cand sunt luati in brate, daca mainile au un miros care nu le convine si daca vor sa fie lasati in pace, hamsterii musca. Alteori musca din confuzie daca mainile ne miros a mancare.

De cele mai multe ori, hamsterii musca pentru ca nu au incredere, ca le este frica, ca nu au fost obisnuiti sa fie luati in mana sau ca pur si simplu ca au trait experiente traumatizante. Cand devin agresivi, acestia isi dezvelesc dintii si scot sunete intimidante.

Hamsterii pitici sunt animale de grup, ei se vor juca intre ei si se vor musca in joaca situatie in care vor scoate si diferite chitaituri. Cand ii observam ca se spala, ca se intind trebuie sa fim fericiti, deoarece aceste gesturi denota ca hamsterii sunt sanatosi si se simt bine.

Anca Ivan - Specialist Animax.ro

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Limbajul corpului animalelor, #limbaj corp animale, #limbaj corp caine, #limbaj corp hamsteri , #animale