Coltul animalelor: Rolul recompenselor in alimentatia cainilor si pisicilor

Joi, 27 August 2015, ora 17:41
12264 citiri
Coltul animalelor: Rolul recompenselor in alimentatia cainilor si pisicilor
Foto: Animax

In pet-shop-uri exista o gama variata de produse de origine animala sau vegetala cunoscute sub denumirea generica de recompense.

Tendinta de a cumpara este una mare, dar foarte putini dintre noi putem sa raspundem la intrebarea "De ce recompense?". Da, este indicat sa oferim animalelor noastre de companie aceste produse, dar mai intai de toate este bine sa stim care sunt beneficiile recompenselor.

-Dresaj. Si cainele si pisica sunt animale cu un puternic instinct pradator, desi in ziua de azi aceste animale nu mai pornesc la vanatoare, pentru ca hrana zilnica le este asigurata, totusi instinctul ii face ca prezenta hranei sa le trezeasca curiozitatea, explica pentru Ziare.com Anca Ivan, specialist Animax.

Coltul animalelor: Cum alegi mancarea pentru cainele sau pisica ta

Cel mai bine animalele sunt motivate de prezenta hranei pentru ca aceasta le asigura existenta. Daca doriti sa va dresati animalul cu aceste produse este bine sa optati pentru recompense de mici dimensiuni care sa fie inghitite cu usurinta fara a exista pericolul ca animalul sa le scape pe jos. In felul acesta nu vor avea distrasa atentia de la exercitiul pe care urmeaza sa-l invete.

-Diversitatea alimentatiei. Cu toti stim ca hrana de baza in alimentatia cainelui si a pisicii este cea uscata sub forma de granule. Insa hrana uscata este o hrana concentrata, practic organismul trebuie sa se obisnuiasca sa o descompuna, de aceea este contraindicat sa o schimbam brusc pentru a nu aparea o indigestie.

In cazul acesta cand nu putem schimba hrana, dar dorim sa diversificam meniul zilnic putem apela cu incredere la recompense. Din acest punct de vedere diversitatea este foarte mare. Din punct de vedere al proteinei exista recompense cu: peste, vanat, rata, curcan, pui, miel, vita.

Fiecare tip de carne vine cu un plus in alimentatia zilnica. De exemplu, pestele este recunoscut pentru continutul sau in acizi grasi omega 3, omega 6 atat de necesari functionarii corecte a sistemului cardiovascular, a sistemului nervos, a imunitatii; si carnea de miel este o carne de buna calitate datorita faptului ca este hipoalergenica si are o digestibilitate crescuta etc.

-Rol afectiv. Unul dintre cele mai importante roluri este acela de a crea placere, de a intari legatura afectiva dintre stapan si animalul sau de companie.

-Rol functional - exista, de exemplu, recompense cu iarba pentru a ajuta la eliminarea parului ingerat in timpul toaletarii.

Coltul animalelor: Parazitii externi, un pericol iminent pentru catei si pisici

Din punct de vedere al formelor de prezentare exista:

-ciocolata pentru caini si pisici - diferita de cea pentru oameni care este toxica din cauza continutului in teobromina. Ciocolata pentru animale poata fi oferita fara a exista riscuri.

-biscuitii sunt recompense apreciate datorita faptului ca au un invelis crocant si diferite forme care incurajeaza masticatia.

- dropsurile cu vitamine, cu ciocolata, cu lapte, cu branza, cu iarba, reprezinta o modalitate de a diversifica meniul zilnic.

- carnea deshidratata din miel, peste, curcan, pui, vita este o alta forma de prezentarea a recompenselor.

-snacksu-rile.

Desi am aflat cat sunt de indicate in alimentatia animalelor nostre, in administrarea recompenselor trebuie sa tinem cont de:

- Varsta - pentru animalele tinere se recomanda recompensele din carne deshidratata 100% naturale, acestea sunt fara aditivi, fara conservanti, putand fi usor digerate de animale cu varste foarte mici.

- Nu se recomanda puilor recompense cu crema, cu tocatura, cu aditivi, deoarece la varste fragede tubul digestiv este imatur si exista riscul ca aceste animale sa faca o indigestie sau o alergie.

Coltul animalelor: Ajuta-ti micul prieten sa naparleasca

- Greutatea animalului. La animalele cu probleme de greutate se recomanda indeosebi recompensele din carne deshidratata, deoarece sunt sarace caloric. Daca animalele sunt obeze se vor scoate recompensele din alimentatie.

La aceasta categorie de animale se vor evita recompensele dulci, biscuitii cu crema sau recompensele cu cereale pentru ca au un continut caloric ridicat.

- Cantitatea - recompensele nu vor depasi 5-10% din meniul zilnic. In cantitate mare exista riscul ca animalul sa nu-si mai consume hrana de baza, se va obisnui sa cerseasca, iar scopul pentru care se dau aceste delicii nu va mai fi indeplinit.

Un alt risc atunci cand dam aceste produse in cantitate mare este acela de a predispune animalele la ingrasare de aceea in acest caz moderatia este cea care face diferenta intre utilitate si dezavantaj.

Anca Ivan - Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Rolul recompenselor in alimentatia animalelor, #recompense animale, #recompense hrana animale , #animale