De ce e bolnav catelul? Simptome si solutii - Ce spune veterinarul

Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:20
166023 citiri
De ce e bolnav catelul? Simptome si solutii - Ce spune veterinarul

Cainii sunt, in viziunea multora, cei mai buni prieteni ai oamenilor. Ei stiu sa aline tristetea, sa fie alaturi de tine cand esti singur, sa-ti tina companie in momentele fericite. Te protejeaza de cei ce vor sa-ti faca rau sau doar te amuza incercand sa-i alunge si se bucura sa te vada, indiferent cat de mult i-ai lasat singuri.

Cum ei iti ofera atat de mult, trebuie sa fii recunoscator, iar cea mai buna metoda de a-ti arata afectiunea si respectul fata de ei este sa ai grija de sanatatea lor. In afara de vaccinurile pe care trebuie sa le administrezi periodic, trebuie sa ai grija la eventualele simptome ale unor boli. Iata care sunt cele mai comune boli ale cainilor, dupa cum declara pentru Ziare.com veterinarul Dragos Mitrea.

Babesioza

Babesioza este rezultatul parazitilor intrati in sange odata ce cainele a fost muscat de o capusa. Saliva insectei se amesteca cu sangele si patrunde in organismul gazdei, facand ravagii. Babesiile distrug hematiile, rezultand anemia, perturbari metabolice si disfunctii renale, hepatita, febra, icter si in final chiar moartea.

Forma acuta: se caracterizeaza prin apatie, anorexie, tulburari respiratorii si nervoase. Moartea poate sa survina la 5-10 zile dupa imbolnavire.

Forma cronica: evolueaza in mai multe saptamani, anemia instalandu-se si slabind organismul.

Pentru a evita aceste probleme este nevoie de tratament special antiparazitar.

Ascaridoza

Ascaridoza este o boala parazitara digestiva, ouale viermelui fiind ingerate, dupa care ajung in ficat, plamani, bronhii, trahee, apoi faringe, unde sunt inghitite din nou, transformandu-se in adulti in intestinul subtire. In popor, acesti paraziti se mai numesc viermi intestinali sau limbrici. In cazul in care femelele sunt gestante, ei vor fi transmisi si cateilor nou-nascuti.

Ouale parazitilor sunt extrem de rezistente, putand sa stea ca atare 5 ani pana cand gasesc mediu propice sa se transforme. Viermii intestinali pot sa produca obstructii ale intestinelor cu posibile perforatii, obstructii ale canalelor biliare si pancreatice. Apar tulburari digestive, de metabolism, hipotensiune, bradicardie, anemie, hipoglicemie.

Primele simptome observate sunt tulburarile digestive, plus o stare generala proasta, aspect slabit, animalul este mai nervos, vomita ghemuri de viermi intestinali (mai ales cand numarul acestora creste peste masura). Boala este usor de diagnosticat. Acolo unde nu a aparut deja voma si s-au vazut direct parazitii se poate face un examen colonoscopic pentru a inlatura dubiile.

In special cainii fara stapan sunt predispusi la infestare, din cauza ca se hranesc din locuri publice, murdare. Este nevoie de medicatie antiparazitara, repetata, pentru a omori atat parazitii vii, cat si cei ce vor rezulta din ouale inca ramase in organism.

Otita

Aceasta poarta numele de Malaesioza, fiind o micoza a pielii la nivelul conductului auditiv extern. Aceasta micoza apare in urechi in special din cauza ca acolo se afla mai multe glande sebacee. Aproximativ 50% dintre catei sunt purtatori ale acestor levuri (ciuperci), Terierii fiind cei mai sensibili.

Cel mai frecvent apare problema la cateii cu urechi mari, pendulante, comparativ cu cei cu urechi mai mici, scurte.

Contaminarea se face direct, prin contact cu alte animale deja bolnave sau cu purtatori clinic sanatosi. Factorii favorizanti sunt reprezentati de pliurile cutanate, abundenta parului in conductele auditive, hipersecretia de sebuum, starile de imunodepresie.

Este modificat pH-ul pielii, apare pruuritul, leziuni la nivelul epidermei, hipersecretie de cerumen, un lichid pastos galbui-brun. Cainii incep sa se scarpine violent, fapt care face sa se raneasca si mai rau si sa apara sangele si ranile.

Este nevoie de medicatie antifungica, fie ca este vorba de spray sau picaturi, antibiotice si solutii cerumenolitice (perhidrol cu apa calduta) pentru curatarea zonei cu pricina.

Dermatita seboreica

Aceasta levura a otitei produce si dermatita seboreica, ce afecteaza capul, zona axilara, adomenul. Se manifesta prin prurit intens, care nu raspunde la antibiotice si corticosteroizi. Apar niste paupule, vezicule, adica niste cruste la nivelul pielii, urmare a caderii parului in zonele respective. Apare si un miros specific, neplacut, de unt ranced.

Se trateaza de obicei cu lotiuni precum clotrimazolul, clorhedixina sau ketoconazolul.

Jigodia

In special cainii sub 2 ani fac jigodie, dar si cei mai batrani, virusul avand perioada de incubatie de 3 saptamani si fiind luat prin secretiile nazale ale unui animal bolnav, in cele mai multe dintre cazuri. Simptomele implica febra de pana la 40 de grade, frisoane, lipsa apetitului, fotofobie (devin sesibili la lumina), pleoapele umflate.

Boala are 4 forme: pulmonara (bronsita, traheita), intestinala (voma, constipatie, diaree cu mucus si sange), nervoasa (cainele este foarte sperios, iritabil, pana la accese de epilepsie, contractii musculare) si cutanata (eruptii pustuloase pe labe, abdomen si coapse, vezicule urmate de cruste).

In unele cazuri, corneea devine opaca, iar spre deosebire de epilepie, crizele sunt mai dese. Trecerea prin boala creaza imunitate la aceasta pentru tot restul vietii.

Cainii crescuti de mici de stapani sunt feriti de jigodie, datorita vaccinurilor facute in primele luni de viata. In cazul celor mai putin norocosi, vaccinul se poate face si dupa depistarea bolii, ajutat de alte medicamente, dar daca trece prea mult timp pana cand cineva observa ca animalul este bolnav, acesta poate sa moara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boli frecvente caini, #boli caini simptome, #boli caini tratamente, #boli caini veterinar , #animale