Cum alegi si cum ingrijesti pestii de acvariu - Ce spune veterinarul

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 18:18
85525 citiri
Cum alegi si cum ingrijesti pestii de acvariu - Ce spune veterinarul

Vrei sa iti infrumusetezi casa cu un acvariu, il cumperi, iei si pestii, dar acestia nu reusesc sa traiasca mai mult de cateva zile? Ori poate supravietuisc, insa apa arata mereu murdara, in ciuda faptului ca tu o schimbi asa cum ai fost instruit?

Cel mai probabil faci unele greseli. Daca vrei sa te bucuri de micii inotatori, iata de ce este bine sa tii cont, dupa cum declara pentru Ziare.com veterinarul Dragos Mitrea.

In primul rand, acvariul nu trebuie sa fie amplasat sub sursa de lumina directa si trebuie sa aiba un suport foarte stabil. Trebuie inteles ca unele acvarii, desi nu par atat de grele, pot sa ajunga si pana la 500 de kilograme. Deasupra acvariului trebuie pus un capac, pentru a impiedica unele specii sa sara din apa. Apoi este nevoie de filtru (simplu, cu burete, sau exterior), substrat de pietris sau nisip, plante (naturale sau artificiale), pe langa pesti.

Acestia trebuie sa fie sanatosi in momentul in care sunt cumparati, sa se potriveasca intre ei si spatiului in care vor locui si sa te informezi in ceea ce priveste ingrijirea lor corecta.

O zi de post

In principiu, este indicat ca ei sa fie hraniti o data pana la de 3 ori pe zi, iar o zi pe saptamana pot chiar sa treaca peste mese, astfel incat sa se evite supraalimentatia. Este bine ca aceeasi persoana din familie sa ii hraneasca, pentru ca au fost multe cazuri in care fiecare membru s-a dus intr-o zi de 2-3 ori sa le dea mancare, ceea ce inseamna ca poate pestii au mancat de 3-4 ori mai multa hrana decat ar fi trebuit, fiind hraniti de mai multe persoane.

Cum pestii nu pun prea mult pret pe mancare, poti sa pleci linistit de acasa un weekend. Totusi, daca este vorba de mai multe zile si chiar saptamani de absenta, roaga un vecin sa aiba grija de ei sau cumpara un dozator special.

Foarte importanta este si temperatura apei, care trebuie sa fie constanta, asa ca mai ales pe perioada iernii este bine sa iti achizitionezi un aparat de incalzit, cu termometru.

Cum cureti acvariul

Apa nu trebuie sa contina clor si ea nu trebuie schimbata toata deodata, ci cam cate un sfert din cantitatea totala. Pestii sunt prinsi cu minciocul, avand grija ca ei sa fie chiar in centrul acestuia, pentru a nu sari si se rani.

Este bine sa nu schimbi des locul acvariului, sa ai un filtru puternic si, daca le oferi hrana vie, aceasta trebuie spalata foarte bine.

Resturile de mancare trebuie scoase cat mai repede cu putinta din acvariu, la fel si vietatile care au murit. Obiectele decorative trebuie alese cu mare atentie, astfel incat sa nu fie taioase si sa raneasca micii inotatori. Trebuie evitata si suprapolularea, pentru ca inghesuiala duce la lupte intre pesti, dar si la stres, motiv pentru care ei se pot imbolnavi si muri.

Daca nu ai un sistem de filtrare, trebuie sa cureti periodic pietrisul, astfel incat sa elimini depunerile de pe el.

Algele pot sa fie artificiale sau naturale. Daca exista urme pe peretii acvariului pe care nu le poti curata, foloseste un razator de vopsea. In rest, spala recipientul cu apa si detergent, dar ai grija sa limpezesti extrem de bine, ca nu cumva sa ramana vreo urma de substanta toxica, ce ar putea pune in pericol sanatatea pestilor. Pe afara, poti sa stergi peretii de sticla cu substanta de sters geamurile si apoi sa folosesti o ceara speciala, prin care sa adaugi stralucire si sa ascunzi eventualele zgarieturi.

Ce pesti sa-ti cumperi

Sunt o multime de specii de pesti, dar unele sunt mai simplu de ingrijit decat altele, din acest motiv sunt si mai des intalnite:

- pestele arlechin: este usor de ingrijit, sta confortabil la 23-26 grade Celsius si accepta orice tip de hrana, de la fulgi si bobite pana la cea vie. Nu este agresiv cu alte tipuri de pesti;

- pestele Beta (Betta splender): acesta este un peste luptator, care nu poate sa convietuiasca alaturi de membri din aceeasi specie. Totusi, accepta alte specii (atat timp cat nu sunt tot unele luptatoare). Ei sunt mai speciali, pentru ca sistemul respirator le permite sa supravietuiasca fara o pompa speciala intr-un acvariu, aceasta fiind chiar contraindicata. Apa trebuie sa fie calduta si le place hrana vie.

- pestele tigru: nici acesta nu este dificil de ingrijit, ci are nevoie doar de apa extrem de curata. Traieste bine la temperaturi situate intre 20 si 26 de grade Celsius si poate sa convietuiasca cu alte specii, desi ocazional se mai enerveaza si ciupeste inotatoarele tovarasilor sai. Culorile vii si dungile ca de tigru il fac atractiv pentru multi posesori de acvariu, fiind un peste decorativ.

- pestele zebra are si el dungi, unele albastre, orizontale. Pestii din aceasta specie au nevoie de ceva mai multa lumina, iar o caracteristica este aceea ca formeaza perechi cu care raman pe viata.

- pestele scalar este si el o specie decorativa, cel argintiu cu dungi negre fiind cel mai des intalnit. El este linistit, nu se lupta cu alti pesti, dar are nevoie de mult spatiu, asa ca nu trebuie tinut in acvarii aglomerate. De asemenea, apa trebuie sa fie curatata in permanenta, caci este sensibil la paraziti su ciuperci.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ingrijire pesti acvariu, #alegere specii pesti acvariu, #curatare acvariu sfaturi, #sfaturi ingrijire pesti , #animale