Cum faci sa ai un catel model? Totul despre dresajul canin - Sfatul util Ziare.com

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:19
40154 citiri
Cum faci sa ai un catel model? Totul despre dresajul canin - Sfatul util Ziare.com

Daca tocmai ti-ai luat un catel, probabil te astepti deja la cateva picioare de scaune roase, pantofi stricati si plimbari nu la fel de linistite ca inainte prin parc.

Pentru a evita aceste probleme, este bine sa apelezi la ajutorul unui dresor specializat. Acesta te va ajuta sa relationezi cat mai bine cu putinta cu noul tau prieten si ii va da acestuia educatia necesara pentru a trai in armonie cu tine, ceilalti si mediul inconjurator.

Iata ce declara pentru Ziare.com specialistii in dresaj de la clubul Planeta Ham Ham:

De la ce varsta se poate incepe dresajul canin? Care este perioada recomandata

Atunci cand vine vorba despre dresajul canin, nu exista termene. Prin urmare, nu se poate vorbi de o varsta minima sau maxima si nici de o durata. Important pentru a avea un caine ascultator este sa avem in vedere mai multe aspecte, dresajul fiind doar o parte a acestei ecuatii complexe. Mic sau mare, tanar sau batran, orice caine poate fi dresat, atat timp cat el este sanatos, nu prezinta limitari fizice majore, este interesat de o recompensa gustoasa sau de o minge.

Totusi, o perioada optima pentru inceperea dresajului este atunci cand, odata terminata schema de vaccinare a puilor, catelul trebuie pregatit pentru viata cotidiana.

Cat dureaza instructajul? Cate luni/sedinte?

In principiu, pentru cainii si stapanii cooperanti, durata medie a unor cursuri de dresaj, in urma caruia patrupedul va stapani comenzile de baza (sezi, culcat, mers la pas, asteapta), este de aproximativ 2 luni, cu o frecventa de 3-4 sedinte pe saptamana.

Durata unei sedinte este variabila, ea fiind influentata de diversi factori precum: gradul de stimulare a cainelui, temperamentul sau, oboseala fizica si psihica, atingerea obiectivului sedintei respective. In general, la primele sedinte, durata este mai mica, iar ulterior, odata cu deprinderile acumulate, durata poate creste pana la maxim 45 minute.

Ce faci cu pisica sau cainele in concediu? Du-l la hotel! - Reportaj Ziare.com

Ce fel de cerinte au clientii?

Initial, majoritatea clientilor doresc "lucruri simple": sa nu mai manance de pe jos, sa vina cand este chemat, sa poata merge liber pe strada, sa nu mai roada prin casa, sa nu mai sara pe musafiri etc. In concluzie, sa fie ascultatori.

Mai sunt cerute si cateva trucuri, precum: fa pe mortul, rostogoleste-te, da labuta, bate palma.

Exista animale care nu pot fi dresate, care refuza sa se supuna?

Nu, nu exista animale care sa refuze, ci doar stapani care nu reusesc sa aplice ceea ce sunt invatati sau nu o fac cu perseverenta.

Chiar daca au trecut de o varsta, cainii tot se pot dresa, indiferent cat de rasfatati ar fi.

Apropo de asta, care este datoria stapanilor?

Ideal ar fi ca stapanii sa participe la dresaj de la prima pana la ultima sedinta. Daca timpul nu le permite, se recomanda participarea la cel putin ultima treime a dresajului.

Acasa, apoi, trebuie sa se asigure ca patrupedul are un program, o rutina a meselor, plimbarilor, jocului. Apoi, trebuie sa respecte recomandarile instructorului si sa exerseze cat mai mult notiunile invatate in timpul sedintelor de dresaj.

De obicei, in lipsa unor reguli bine exprimate, a unei rutine nementinute cu perseverenta, cainele poate dezvolta comportamente neplacute.

Rase docile vs. rase incapatanate

Exista rase care se dreseaza mai usor si altele mai greu?

Daca ne referim la inclinarea anumitor rase spre obedienta, mai docile ar putea deveni golden retriever, labrador, schnauzer, doberman, rottweiler, iar mai incapatanate are fi husky, beagle, terrier.

Nu exista rase inteligente sau mai putin inteligente, exista indivizi inteligenti in cadrul unei rase.

Ce trucuri se folosesc in procesul de dresaj?

Exista un complex de aspecte ce privesc recompensa data cainelui, comanda vocala sau clicker, gesturile insotitoare care coroboreaza pentru determinarea unei anumite reactii din partea cainelui.

Cainii cu fobii (de tunete, apa, aspirator) pot sa scape de acestea?

Mai mult decat dresajul de disciplina, terapia comportamentala abordeaza intr-o maniera psihologica "tratarea" acestor caini, avand ca rezultat imediat imbunatatirea vietii atat a cainelui, cat si a stapanului, dar mai ales imbunatatirea relatiei de comunicare caine-stapan si convietuirea intr-un mod mult mai placut.

Cu perseverenta, se pot micsora sau chiar elimina aceste fobii.

Care sunt preturile pentru dresajul canin?

Pretul unui pachet de dresaj individual ce contine 20 de sedinte este de 250 euro. Exista si varianta de dresaj la clasa, unde pretul este de 100 euro/luna si contine 12 sedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dresaj canin informatii, #dresaj canin preturi servicii, #dresaj canin trucuri, #dresaj caini varsta optima, #rase caini incapatanate, #rase caini docile , #animale