Cum punem in pericol animalutele de Sarbatori: Atentie la brad, ornamente si masa de Craciun!

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 07:31
9313 citiri
Cum punem in pericol animalutele de Sarbatori: Atentie la brad, ornamente si masa de Craciun!
Foto: Animax.ro

Perioada sarbatorilor este una frumoasa, dar si cu posibile riscuri, atunci cand ne impartim viata cu un animal de companie.

Pentru a ramane din aceste sarbatori doar cu magia, ar fi bine sa ne tinem departe prietenii dragi de pericolele ascunse din aceaste zile deosebite ale anului.

Iata de unde vin cele mai mari riscuri:

1. Hrana ocupa un loc fruntas in categoria de pericole la care sunt expuse animalele de companie in aceasta perioada. Resturile de la masa, alimentele bogate in condimente si coloranti, in grasimi, transforma linistea sarbatorilor intr-un adevarat calvar.

Pancreatita, insuficienta hepatica, gastroenterita sunt diagnosticele cele mai frecvente puse de medicii veterinari animalelor care s-au infruptat din masa de Craciun.

Oasele de pasare se gasesc si ele pe lista alimentelor interzise, deoarece nu de putine ori perforatiile intestinale au fost semnalate in cazul consumului acestora. Mare atentie si la oasele de porc sau de vaca, la marimea acestora si la cantitatea ingerata, deoarece afectiunile pot evolua de la simpla constipatie pana la obstructii intestinale, fracturi ale maxilarelor sau sufocari, in cazul in care marimea neadecvata face imposibila sfaramarea si inghitirea acestora.

Citeste cum trebuie sa ai grija de caini in timpul anotimpului rece

Dulciurile sunt alte alegeri nefericite pe care le facem, din pacate, pentru prietenii dragi. Ciocolata este toxica si nu de putine ori cantitati mici au pus viata animalelor in pericol. Produsele de patiserie in marea lor majoritate contin indulcitori artificiali, pe care cainele sau pisica nu-i poate digera si care afecteaza sanatatea pancreasului si a ficatului, putandu-se ajunge in cazuri grave la moarte.

Bauturile alcoolice, sucurile, cafeaua se regasesc pe lista lucrurilor ingerate accidental, de aceea trebuie tinute departe de mustatile curioase ale micilor pufosenii.

Si in cazul in care optam pentru recompense special destinate pentru prietenii blanosi, sa nu uitam sa le oferim in cantitate mica, marea majoritate a acestora fiind bogate in zaharuri si grasimi.

2. Plantele ornamentale: craciunita, vascul, cactusul de craciun sunt toxice pentru toate animalele de companie. Ingerarea acestora poate da semne clinice traduse prin voma, diaree, letargie, tulburari cardiovasculare.

Acele de pin sau de brad, desi nu sunt o adevarata atractie din punct de vedere culinar din cauza gustului amar, totusi sunt si animale care decid sa le incerce, situatie care se poate solda cu aparitia perforatiilor la nivelul tractului digestiv sau obstructiilor intestinale. Acele trebuie maturate in permanenta pentru a reduce acest risc.

Tot legat de bradul de Craciun sau de plantele ornamentale care ne infrumuseteaza casa, trebuie sa stim ca si solutiile cu care acestea sunt stropite sau fertilizantii folositi pentru pamantul din ghivece sunt toxice pentru animale.

3. Ornamentele sclipicioase sunt adevarate provocari pentru ochii curiosi ai pisicii. Nici cainii nu zic nu in fata podoabelor de Craciun. Pentru a fi in siguranta si din acest punct de vedere, este bine ca bradul sa fie pozitionat intr-un colt al camerei si fixat foarte bine atunci cand stim ca avem animalute prin preajma.

Pentru a evita spargerea globurilor sau ingerarea de beteala, ar fi bine sa evitam sa decoram crengile de jos cu aceste ornamente sau cu instalatia de lumini, pentru ca animalele sa nu poata ajunge la ele. Pentru un plus de siguranta putem sa renuntam la globurile casante, care se sparg cu usurinta si pot provoca leziuni animalelor de companie.

4. Zgomotele sunt un factor important de stres, la care sunt expuse animalele de sarbatori. In zilele in care primim musafiri ar fi bine sa ne asiguram ca prietenii dragi au un colt al lor in care sa se poata retrage ori de cate ori simt nevoia. Pisicile, pasarile sunt fiinite care iubesc rutina, linistea; muzica tare, agitatia, pocnitorile le vor perturba profund starea de confort, fiind necesar ca acestea sa fie tinute departe de agitatie.

Rozatoarele, ariciul, dihorul sunt animale nocturne, cea mai mare parte din zi si-o petrec dormind, asa ca e bine sa tinem cont si de necesitatile lor.

Se intampla mai ales in cazul copiilor care nu cresc cu animale de companie ca entuziasmul acestora la vederea micilor ghemotoace de blana se depaseasca limita de toleranta a prietenilor necuvantatori, de aceea interactiunea musafirilor cu animalele de companie ar trebui supravegheata.

Vezi si cum trebuie sa ingrijesti pisicile iarna

5. Mirosurile iritante vin indeosebi de la tot felul de solutii cu care ne igienizam casa in preajma sarbatorilor. Aceste produse predispun animalele la afectiuni cutanate, alergii, respiratorii (prin inhalare) sau digestive in cazul ingerarii (in urma toaletarii).

Pasarile de apartament reprezinta o categorie de vietati sensibile, fiind deseori afectate din punct de vedere respirator prin inhalarea produselor pulverizate pe diferite suprafete.

Din acest punct de vedere, magazinele destinate animalelor de companie va ofera solutii sigure, punand la dispozitia consumatorilor produse hipoalergenice si cu un grad ridicat de eficienta in igienizarea locuintei.

Sfaturi utile:

- Tineti la indemana numarul de telefon al medicului veterinar, pentru a face fata oricaror provocari neasteptate;

- Informati-va din timp de programul de sarbatori practicat de clinica veterinara pe care o frecventati, dar si de programul celor mai apropiate cabinete veterinare cu program non stop.

- In cazul animalelor care se streseaza usor, achizitionati produse care sa le relaxeze asa cum sunt spray-urile cu catnip in cazul pisicilor. Exista si sortimente de hrana, dar si suplimente alimentare care vor ajuta animalele stresate sa treaca mai usor peste agitatia sarbatorilor.

Sarbatorile alaturi de fiintele blanoase sau inaripate nu inseamna neaparat restrictii, putem sa avem si brad frumos impodobit si musafiri si bucate alese, trebuie doar sa avem grija in alegerile pe care le facem pentru ca aceasta perioada sa fie una linistita si fericita pentru noi toti.

Anca Ivan - Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Pericole de sarbatori pentru animale, #sarbatori animale siguranta, #sfaturi siguranta animale sarbatori , #animale