Cum salvezi un pui de pasare - de ce sa nu il iei acasa

Sambata, 05 Mai 2018, ora 10:47
16973 citiri
Cum salvezi un pui de pasare - de ce sa nu il iei acasa
Foto: Societatea Ornitologica Romana (SOR)

Atunci cand vezi un pui de pasare cazut din cuib ai tendinta de a-l lua acasa pentru a-l ajuta. Mic, pufos si parand neajutorat, vrei sa il salvezi, dar de cele mai multe ori este exact invers.

Cel mai neinspirat gest, de departe, este sa il luam acasa, avertizeaza Societatea Ornitologica Romana (SOR).

De ce nu se iau puii de pasare acasa?

Sunt animale salbatice. Cel mai bine pentru un pui de pasare este sa ajunga la parintii lui. De exemplu - cand preluati un pui de pitigoi ar trebui sa il hraniti cu insecte cel putin o data la cinci minute, sa va dedicati exclusiv lui. Apoi, sa il invatati sa zboare, sa se fereasca de pradatori, sa isi caute hrana etc. Iar oamenii nu pot face acest lucru, explica specialistii.

Mai grav, la pasari apare fenomenul de imprinting - pasarea ajunge sa se creada om si nu se mai poate adapta la viata salbatica. Este nevoie de ani de lucru cu o pasare la un centru de reabilitare ca aceasta sa devina capabila sa reziste in salbaticie.

"Pasarile nu sunt catelusi sau pisicute, nu se iau acasa pentru a fi salvati sau pentru a li se gasi un foster. In aceasta perioada e important sa nu ne lasam influentati de instinctul de a salva orice gasim pe sol.

Numai anul trecut am avut peste 1.000 de apeluri telefonice, emailuri si mesaje pe contul de Facebook, toate legate de pui de pasare care au fost luati acasa. Problema a aparut cand salvatorii au realizat ca puiul mai are putin si moare sau ca devine un inconvenient", a spus Valentin Marin, managerul proiectului Romania Prinde Aripi.

SOR arata ca exista trei situatii cand oamenii intervin gresit. Cel mai bine este sa stie cum pot salva puii de pasare. Regula de aur este sa nu aruncati puiul in aer, cu speranta ca va zbura. Ar putea sa se loveasca de sol si sa ii provocati rani noi.

1. Puiul este golas, nu are nici puf si nici pene. El trebuie sa ajunga inapoi in cuib, la parinti. Altfel, nu supravietuieste.

2. Puiul are puf. El trebuie sa ajunga inapoi in cuib. Daca este prea sus cuibul, daca este inaccesibil - atunci confectionati unul provizoriu dintr-o cutie de carton, cu servetele de hartie si puneti cutia in apropierea cuibului. Puii tipa, cer mancare, iar parintii ii aud si ii vor hrani si acolo.

3. Puiul are pene deja, dar este pe sol. De fapt, nu a cazut din cuib, este ca un scolar, plecat la cursuri, nu mai sta in cuib. Acum invata de la parinti sa caute hrana, iar aripile nu il sustin complet, deci se mai odihneste pe sol. Puiul trebuie doar pus pe o creanga de copac, aproape de locul gasirii, sa nu fie inhatat de caini maidanezi sau de pisici.

"In cazul ultimei situatii mentionate, este un adevarat razboi cu pufoseniile. Este foarte greu sa treci nepasator pe langa un pui, sa nu vrei sa il iei acasa. Dar exista si situatii cand este bine sa interveniti. Atunci cand pasarea este ranita, lovita, are urme de sange.

In acel moment, cel mai bine este sa preluati pasarea, sa aflati ce specie este si care este centrul de reabilitare cel mai apropiat, desi sunt foarte putine in Romania. Apoi, lasati veterinarul sa isi faca treaba", a mai spus Valentin Marin.

A.G.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cum salvezi pui pasare, #salvare pui pasare , #animale