Cum simt animalele cutremurul? Ce specii te pot alerta

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 13:44
37189 citiri
Cum simt animalele cutremurul? Ce specii te pot alerta
Foto: Animax

Patru cutremure de magnitudine mica s-au produs, luni, in zona seismica Vrancea. Cainele, pisica, papagalul sau pestii tai le-au simtit? De obicei reactioneaza inainte de astfel de evenimente sau dorm nestingheriti?

Inca din timpuri stravechi comportamentul neobisnuit al animalelor inainte de un cutremur a facut ca cercetatori de renume sa ajunga la concluzia ca acestea sunt cei mai buni seismologi.

In general animalele pot prezenta doua tipuri de comportamente anormale: se pot observa reactii pe termen scurt, care apar cu cateva minute sau chiar ore inainte de seism, sau reactii pe termen lung, ce se inregistreaza cu zile sau saptamani inainte de cutremur.

Animalele nu prezic cutremurele, nu au un talent special in acest sens. Ele doar reactioneaza la schimbariile care au loc in mediul lor de viata. Doar simturile lor mai ascutite decat ale noastre le fac sa perceapa extraordinar de usor aceste schimbari.

Animalele aud sunete de inalta frecventa pe care noi nu le auzim, sesizeaza schimbari de miros, de gust, sau sunt capabile sa simta vibratiile (pesti, reptile), modificari ale presiunii atmosferice.

Iata ce schimbari se inregistreaza in mediu inainte de un cutremur:

- Variatii ale temperaturii solului, resimtite in mod special mai ales de serpi, insecte, pesti

- Infrasunete produse de microfisurile ce apar in timpul miscarii placilor tectonice

- Variatii ale campului electromagnetic sesizate indeosebi de pasari

- Modificari ale presiunii atmosferice

- Deformari ale solului, inclinari

- Vibratii produse de microfisuri

- Modificari ale apelor subterane sau schimbari ale compozitiei acestora. Scoarta terestra genereaza particule incarcate electric care reactioneaza cu apa din panze freatice si cu cea de suprafata. Acesti ioni reactioneaza cu apa producand peroxid de hidrogen compus, care la randul lui, interactioneaza cu materialul organic din aceste ape, avand ca rezultat cresterea concentratiei de compusi toxici, compusi ce determina alarmarea animalelor acvatice, dar si a celor care traiesc in preajma acestor ape.

- Emanatii de gaze si substante chimice.

- Pestii simt curentii telurici (curenti electrici care circula in sol).

Aerul incarcat cu ioni pozitivi duce atat la om, cat si la animale, la aparitia Sindromului serotoninergic. Acesta consta in cresterea nivelului de serotonina (hormonului stresului) din sange, ce duce la simptome cum ar fi neliniste, agitatie, hiperactivitate, confuzie, anxietate. Animalele sunt mult mai sensibile la aceste schimbari decat oamenii deoarece le percep mult mai pronuntat si mecanismul lor de supravietuire genereaza comportamente evidente in acest scop.

De-a lungul timpului au putut fi observate atat la animalele salbatice, la cele domestice, dar si la cele de apartament urmatoarele reactii:

Serpii

Sunt in topul animalelor care ofera o predictie clara asupra unui dezastru natural. Inainte chiar cu cateva saptamani de a se produce un seism, modificarile care au loc in mediul lor (vibratii, cresterea temperaturii, perceptia undelor electrice) ii fac pe serpi sa iasa din ascunzatori si sa se stranga laolalta in spatii deschise, ignorand eventuale pericole.

Acest comportament a putut fi observat chiar si iarna, cand serpii hiberneaza. Acest comportament le-a pus viata in pericol, multi serpi murind inghetati.

Chiar inainte de cutremur serpii incep sa se zbata, aspect total neobisnuit pentru ei.

Furnicile

Isi parasesc si ele musuroaiele, chiar si pe timpul noptii, comportament anormal la aceste insecte. Si ele sunt extraordinar de sensibile la modificarile mediului ambiant, putand sa anticipeze un cutremur chiar si cu magnitudine mica (de numai 2 grade pe scara Richter).

Se pare ca furnicile sunt capabile sa detecteze concentrarii ale dioxidului de carbon, dar si modificari ale campului magnetic al Pamantului.

Pestii

Alertati de modificarea compozitiei mediului acvatic, dar si de vibratiile determinate de microfisuri, pestii inregistreaza comportamente anormale, putand fi observati inotand la suprafata si chiar sarind pe mal.

Soarecii

Isi parasesc cuiburile chiar si cu cateva saptamani inainte de cutremur. Fiind capabili sa auda sunete de inalta frecventa (produse de miscarea placilor tectanice), soarecii fug in spatii deschise, in incercarea lor de a-si salva viata.

Albinele

Isi parasesc stupul.

Animalele domestice

Si animalele domestice sunt gata sa dea alarma prin modificarea comportamentului lor, atunci cand se apropie un seism.

Gainile inceteaza sa faca oua.

Vacile, caprele, oile isi reduc productia de lapte.

Cainii latra excesiv, aparent fara motiv, alearga confuz, se pot inregistra chiar si comportamente agresive.

Porumbeii refuza sa intre in cuib, zboara haotic, se ciocnesc in zbor.

Iepurii refuza hrana, se lovesc de gratiile custilor, in incercarea lor de a evada

Animalele de companie

Pasarile, si indeosebi papagalii, devin nelinistite, se lovesc de gratiile coliviilor, sunt confuze, tipa.

Pestii de acvariu se izbesc de peretii acvariului, inoata necontrolat, putand simti cutremurul chiar si cu cateva ore inainte de a se produce.

Cainii urla, latra excesiv, sunt agitati; ei pot simti un eventual cutremur chiar si cu cateva zile inainte de a se produce.

Pisicile miauna prelung, dau semne de dezorientare si prefera sa stea in apropierea stapanului.

Chiar daca animalele au dat semne clare ca urmeaza sa se intample un dezastru natural, din pacate majoritatea acestora au fost luate in seama abia dupa producerea cutremurului.

Anca Ivan - Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Comportamentul animalelor in caz de cutremur, #animale manifestari cutremur, #animale prezic cutremur, #pisica cutremur, #papagali anunta cutremur, #caine simte cutremur , #animale