Daca fumezi, risti sa iti ucizi animalul de companie

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 11:36
3568 citiri
Daca fumezi, risti sa iti ucizi animalul de companie

Animalele de companie sunt victime ale fumatului pasiv atunci cand stapanii lor isi satisfac viciul. Inhaland fumul si inghitind substantele toxice depuse pe blanita lor, animalele de casa se supun riscurilor de a dezvolta cancer, limfom si bronsita.

Protejarea sanatatii cainelui sau pisicii din casa reprezinta un motiv in plus sa te lasi de fumat, te sfatuieste e-sante!

Caini si pisici fumatori pasivi

Fumatul dauneaza grav sanatatii tale... si a animalelor tale! Fumul irita aparatul respirator si transporta un numar mare de substante toxice si cancerigene in organismul fumatorului si al celor care se gasesc in proximitatea sa, oameni sau animale.

Traind zilnic alaturi de stapanii lor, cainii si pisicile sunt victime ale fumatului pasiv. Ei nu numai ca inhaleaza compusi toxici si cancerigeni, cum sunt hidrocarburile aromatice policiclice si nitrozaminele, ci, in plus, ingereaza substante chimice daunatoare in timpul toaletarii zilnice.

Consecintele fumului de tigara la animale

In urma expunerilor repetate si prelungite la fumul de tigara, gatul, traheea si bronhiile cainelui se inflameaza si se manifesta prin tuse cronica, dureroasa si obositoare. Bronsita cronica se poate extinde pana la plamani, iar animalul poate dezvolta atunci pneumonie.

Compusii toxici continuti in tigari sunt responsabili, in cazul cainilor, de aparitia cancerelor la bot, gat si plamani. Nici pisicile nu sunt ocolite de pericol, caci pe langa dificultatile respiratorii provocate de fum, apare si riscul de limfom, o tumora maligna frecventa la pisici, care le scurteaza foarte mult speranta de viata.

Fumatul pasiv canin si felin: o realitate

Animalele care au stapani fumatori sunt supuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar, afirma studiile.

Cainii cu bot lung, cum sunt collie si ciobanestii, sunt de doua ori mai expusi riscului de a face cancer la caile respiratorii decat rasele cu bot scurt.

Cancerul pulmonar afecteaza frecvent cainii cu fata scurta (mopsii) ce au stapani fumatori.

Limfomul felin, care este de origine virala (virusul imunodeficientei feline FIV si leucoza felina), se coreleaza si cu fumatul pasiv. Felinele care traiesc alaturi de un fumator au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta limfom fata de pisicile ai caror stapani sunt nefumatori.

Bianca Geambasu

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#fumat pasiv animale, #fumat caini pisici , #animale