Dai cainelui sau pisicii tale din bucatele tale de Craciun? Alimente toxice pentru Grivei si Miaunel Interviu

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 07:50
11608 citiri
Dai cainelui sau pisicii tale din bucatele tale de Craciun? Alimente toxice pentru Grivei si Miaunel Interviu
Foto: Animax

In perioada Craciunului, multi dintre noi, stapani de caini sau pisici, nu putem sa ne abtinem si dam animalelor de companie din produsele traditionale de la masa de sarbatoare. Procedam gresit sau nu? Concret, ce se poate intampla? Exista simptome care ar trebui sa ne puna pe ganduri?

La toate aceste intrebari a raspuns pentru Ziare.com Anca Ivan, specialist Animax.

Potrivit acesteia, nu carnea de porc, in sine, este nociva, ci grasimea si mai ales condimentele folosite. In plus, aducerea bradului in casa sau a Craciunitei in glastra vin cu noi probleme si pericole pentru blanosii nostri.

Exista animale de companie razbunatoare? Care e cel mai usor de intretinut animal de casa? Interviu

In perioada Sarbatorilor, multi dintre noi oferim animalelor de companie din produsele facute in casa, din carne de porc cele mai multe. Procedam gresit? Au voie sa manance si asa ceva sau ar trebui sa consume doar mancarea de la pet-shop, creata special pentru ele?

Din punct de vedere al alimentatiei, animalele nu au sarbatori. Regimul lor alimentar ar trebui respectat cu strictete, indiferent de perioada anului in care ne aflam.

Majoritatea preparatelor pregatite pentru Sarbatori abunda in grasimi si zaharuri. Nu carnea de porc este nociva, ci mai periculoase sunt grasimile din aceste preparate traditionale, condimentele, prajelile, sosurile.

Unele condimente naturale, cum sunt ceapa si usturoiul, sunt toxice pentru toate animalele de companie si in special pentru caine si pisica. Acestea se regasesc in majoritatea alimentelor cu specific romanesc.

Cainele si pisica nu pot digera multe substante care se gasesc in mod obisnuit in alimentatia oamenilor si din acest motiv riscul tulburarilor digestive, hepatice, pancreatice, in cazul in care sunt hranite necorespunzator, este destul de ridicat.

In perioada Sarbatorilor, in cazuistica medicilor veterinari un loc fruntas il ocupa pancreatitele, intolerantele alimentare, gastroenteritele, afectiunile hepato-biliare, alergiile alimentare.

Exista vreun tip de carne toxic sau care nu face deloc bine cainilor si pisicilor?

Atat cainele, cat si pisica sunt animale carnivore, deci pentru ele carnea reprezinta alimentul de baza. Se evita, intr-adevar, carnea de porc din cauza continutului mai ridicat in grasimi.

Orice carne poate deveni nociva daca este administrata in stare cruda, existand un risc ridicat de transmitere a infectiilor parazitare.

Se evita si carnurile alterate sau orice tip de aliment vechi.

Cum ne dam seama ca au o problema dupa ce au mancat ceva? Care sunt simptomele, atat in cazul cainilor, cat si al pisicilor?

Animalele sunt letargice, au apetit scazut sau refuza hrana, apar tulburari digestive, voma, diaree, in caz de pancreatita fecalele sunt deschise la culoare, in cazuri grave poate aparea o stare de autointoxicare cu exprimarea semnelor nervoase.

In cazul in care animalul de companie a mancat carne, in ce ar trebui sa constea urmatoarea masa, astfel incat digestia sa-i fie mai usoara si sa nu se exagereze cu acest aliment?

Daca animalul a mancat doar carne, nu avem motive sa ne ingrijoram. In situatia in care animalul a mancat preparate cu carne si cu foarte multe grasimi, carbohidrati sau alte substante nocive, atunci va trebui sa-i supraveghem indeaproape starea generala. Revenirea la alimentatia obisnuita nu va face decat sa elimine riscurile unei hraniri nepotrivite.

Daca animalul de companie nu mananca nimic timp de o zi, ar trebui sa ne ingrijoram? Daca in urma cu o zi a consumat carne de la masa noastra, un astfel de comportament e firesc?

In cazul in care animalul a mancat un aliment care nu face parte din meniul lui firesc si refuza hrana, dar starea generala este buna - animalul este vioi, raspunde la comenzi, isi face nevoile normal -, atunci nu ar trebui sa ne ingrijoram.

In situatia in care pe langa refuzul hranei apar si modificari de comportament sau alterari ale starii generale, atunci ar trebui sa mergem de urgenta la medicul veterinar.

Exista alimente toxice pentru pisici? Dar pentru caini?

Unele alimente sunt toxice indiferent de cantitatea in care sunt consumate. Exemple: ciocolata, alcoolul, ceapa, usturoiul, alimentele alterate, nucsoara, stugurii (semintele), cafeaua.

Alte alimente, desi nu au potential toxic, devin toxice pentru organism daca sunt consumate in cantitati mari. In aceasta categorie intra: grasimile, condimentele, zaharurile.

Dar plantele in glastra sunt periculoase? Ce-ar trebui sa tinem departe de animalele noastre?

Plantele de ornament sunt toxice pentru toate animalele de companie. In preajma Sarbatorilor isi fac aparitia in casele noastre si alte plante care le pot pune sanatatea in pericol. Bradul reprezinta o mare atractie pentru animalele si in special pentru caine si pisica. Acestea vor incerca in joaca sa traga de tot ce se afla in pom existand riscul sa ingere acele de brad. Acele de brad pot provoca iritatii gastrice si chiar ocluzii intestinale.

Atat frunzele, cat si fructul vascului sunt toxice pentru animalele de companie. Simptomatologia include tulburari digestive (voma, diaree, hipersalivatie,) tulburari respiratorii, cardiace, nervoase si chiar deces.

Craciunita este o planta cu efect iritant la nivelul tubului digestiv.

Studiile legate de dormitul in pat cu animalul de companie adesea se bat cap in cap. Pana la urma, e bine sau nu sa lasam in pat cu noi cainele sau pisica?

Este bine ca animalele sa aiba culcusul lor. Acest lucru va avea efect pozitiv asupra psihicului acestora. In momentul in care suntem plecati de acasa, animalele se vor retrage in acest loc si se vor simti in siguranta. Daca le invatam sa doarma cu noi in pat, de fiecare data cand nu suntem acasa vor trai sentimentul abandonului, vor intra in panica, vor latra sau vor incerca sa se razbune distrugand lucruri din casa.

Care sunt cele mai dificile rase de caini si pisici - Mituri legate de sterilizare Interviu

Si aspectul igienei este demn de luat in consideratie, este mult mai usor sa curatam un loc limitat, cum este cel reprezentat de culcus, decat covoare, paturi sau alte obiecte si asternuturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#caini mancare traditionala porc pericole, #pisici carne porc Craciun, #alimente periculoase caini pisici, #caini pisici mancare pericol , #animale