Dovada ca empatia cainilor e inegalabila

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:12
4345 citiri
Dovada ca empatia cainilor e inegalabila

Dupa cum orice posesor de caine stie, atunci cand suntem tristi, blanosul va veni langa noi, facand tot posibilul sa ne scoata din aceasta stare sau sa o amelioreze.

Insa pana acum nu s-a stiut ca empatia patrupedelor este atat de mare, ele nearatand-o doar fata de stapan, ci chiar si fata de straini, relateaza Daily Mail. Un studiu recent a demonstrat cu varf si indesat acest lucru. In cadrul acestuia, s-a dovedit ca patrupedul s-a apropiat atat de stapanul care plangea, cat si de un strain aflat in aceeasi stare.

Cercetatorii britanici recunosc ca aceasta ipoteza exista, insa pana acum nu avea niciun fundament stiintific. 18 caini din rase diverse au fost monitorizati intai in casa stapanilor, apoi in prezenta unui strain care vorbea sau se prefacea ca plange.

Cand strainul a pretins ca plange, cainele a lasat orice activitate in care era implicat, apropiindu-se de acesta si atingandu-l intr-un mod supus, reconfortant, care sa il calmeze. In afara a trei catei, toti au procedat la fel.

S-a observat ca acest tip de comportament este foarte similar cu cel al copiilor, care atunci cand vad pe cineva trist vor incerca sa il imbratiseze sau sa ii ofere o jucarie, se mentioneaza intr-un raport publicat de Animal Cognition.

Pana si un caine de 8 luni, foarte ocupat sa isi vaneze coada, s-a oprit brusc cand a auzit pe cineva plangand, punandu-si imediat labele pe strainul trist.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#caini empatie, #stapan suparat caine, #caini comportament empatic, #comportament caine stapan plange, #stapan trist comportament caine , #animale
Comentarii