Elefantii inteleg gesturile umane, fara a fi dresati - cum e posibil

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 17:10
3287 citiri
Elefantii inteleg gesturile umane, fara a fi dresati - cum e posibil

Elefantii sunt in stare sa inteleaga cu exactitate insemnatatea gestului de a indica ceva cu mana ori degetul, a scos la iveala un studiu recent. Asta, chiar in conditiile in care niciodata nu au fost dresati in acest sens si nici chiar domesticiti.

Cercetarea, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea St Andrews, arata ca abilitatea de a intelege insemnatatea acestui gest nu ne este proprie doar noua. Nu doar atat: descoperirea nu face decat sa alature pachidermele unui club foarte select de animale cu acest talent.

Conform LiveScience, animale care inteleg de asemenea insemnatatea acestui gest sunt si cainii, pisicile, dar si anumite specii de delfini. Cimpanzeii care au trait pe langa oameni pot fi dresati sa invete sa urmeze un punct, insa cei salbatici nu sunt asi la acest capitol, intelegand mai greu decat cainii, de exemplu, gesturile noastre.

Concluziile au reiesit dupa studierea comportamentului a 11 elefanti africani, obisnuiti sa duca pe spate tursitii in excursii la Cascada Victoria, la granita dintre Zambia si Zimbabwe. Animalele au fost dresate sa asculte de comenzile vocale, nu insa si de gesturi.

In cadrul experimentului, au fost ascunse bunatati pentru elefanti in mai multe recipiente care nu erau transparente, dupa care elefantilor li s-a aratat unde sa caute, indicandu-li-se cu mana recipientul care continea mancare. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, acestia au urmat corect indicatia, intelegand, se pare, gestul.

Interesant este ca elefantii care au crescut cu oameni, intercationand in mod constant cu acestia, sau cei nascuti in captivitate, nu s-au descurcat mai bune la acest test, se mentioneaza in raportul publicat de jurnalul Current Biology.

E inca o dovada a inteligentei acestui animal, unul dintre putinele capabile sa se recunoasca in oglinda, o capacitate, un insemn al vietuitoarelor care socializeaza si sunt capabile de empatie (vezi felul in care isi "plang" un cunoscut).

Elefantii au in comun cu noi faptul ca traiesc intr-un sistem elaborat si complex, in care sprijinul, empatia si ajutorul acordat celorlalti este crucial pentru supravietuire, explica autorul studiului, Richard Byrne. Ar putea fi vorba de abilitatea elefantilor, ca animale sociale, de a intelege cand cineva incearca sa le comunice ceva.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#elefanti inteligenta, #elefanti inteleg gesturi oameni, #elefanti creier, #elefanti empatie, #elefanti experimente , #animale